Ce înseamnă să îți programezi mintea?

Publicat pe 12 mai 2021

Ce înseamnă să îți programezi mintea?

Te-ai întrebat vreodată dacă este real ceea ce tu gândești sau nu? Te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva este o capcană pe care mintea ți-o induce? Dacă nu cumva este o perspectivă din care tu privești acea experiență, acea situație de viață, de exemplu?

Ale cui gânduri le porți în mintea ta? 

Răspunsul rațional ar fi: eu gândesc. Bine, dar cine ești tu cel care gândești? Cine gândește?
La un moment dat, într-o sesiune de coaching, o clientă îmi spune: Nu-mi dau voie să mă odihnesc sau să mă relaxez după amiază, nu-mi dau voie să-mi iau o jumătate de oră atunci când sunt obosită și corpul meu are nevoie. Dacă nu-i totul lună în casă, nu mă pot relaxa. 

Știu că am trecut și eu prin această experiență. De exemplu, aveam timp și-mi permiteam să merg la sală în timpul zilei pe parcursul săptămânii pentru că de multe ori în weekend sau seara aveam cursuri și totuși mă simțeam vinovată că o fac.

În capul meu era ceva de genul: la ora asta ar trebui să muncești nu să pierzi timpul umblând hai hui. Sau erau seri când stăteam până târziu în noapte ca să termin ce aveam de făcut, iar a doua zi dormeam puțin mai mult și mă simțeam vinovată că fac asta.

Am avut acest sentiment de vinovăție până când am conștientizat că era un program care rămăsese în mintea mea, program instalat de mama cu cele mai bune intenții, în perioada școlii: trebuie să te trezești de dimineață să mergi la școală, să ai un program regulat.

Mi-am dat seama că acum duc o viață diferită, că nu mai am nevoie de acele programe ca în vremea copilăriei și că îmi creez realitatea așa cum vreau. Uneori e ok să nu mă mai trezesc la 6:30 dacă am lucrat până târziu în noapte. La fel cum este ok să am lunea liberă dacă am lucrat tot weekendul.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Ce înseamnă programarea creierului și deprogramarea lui?

De multe ori cine gândește nu ești tu, s-ar putea să gândească programul pentru tine. Ar putea fi una din vocile autoritare din copilărie care încă îți zice ce să faci. Dacă în trecut ți-a servit acest program acum s-ar putea să nu te mai ajute, poate chiar să te împiedice. Iar lucrul acesta tu îl poți schimba.

Dacă părinții, bunicii, profesorii te-au programat până acum, astăzi este de datoria ta, este obligația ta morală și spirituală față de tine să te deprogramezi de acele convingeri nefolositoare, neproductive și să te programezi într-un mod constructiv care să servească la împlinirea obiectivelor tale. 

Ce înseamnă programarea creierului și deprogramarea lui? Orice lucru pe care tu îl gândești și orice gând fac parte dintr-un program din creier. Noi nu vedem mintea, dar ea acționează în viața noastră. E ca atunci când te duci la un întrerupător. Tu nu vezi electricitatea. Poți vedea cablurile, dar nu electricitatea. Însă ea acționează. Apeși pe un buton și s-a aprins lumina. Așa se întâmplă și cu mintea umană. 

Te bucuri de beneficiile pe care le creează mintea sau de deserviciile pe care ți le aduce. Însă mintea nu o vezi. La cursul de NLP înveți cum să te deprogramezi de vechile programe mentale care nu îți mai sunt utile, chiar îți sunt dăunătoare și cum să îți folosești mintea într-un mod constructiv.  

Urmărește acest video în care vei găsi 2 exerciții puternice de deprogramare a creierului:

Concentrează-te tot timpul pe gândirea orientată pe rezultate. Ceea ce contează sunt rezultatele pe care le obții. Este foarte important să știi ce vrei cu adevărat. Acționează întotdeauna cu un scop precis. Un rezultat este ceea ce tu dorești. O sarcină este ceea ce îndeplinești pentru a ajunge la acel rezultat. 

Nu faci vindecare de dragul vindecării. Nu cureți experiențele din trecut de dragul de a le curăța sau de a te elibera. Ci, faci acest lucru pentru că vrei să creezi în viața ta ceva ce altfel nu ai putea face. Să nu pierzi niciodată din vedere acest lucru. Este vorba despre viața ta și despre viitorul tău care se află în modul cum alegi să îți folosești mintea. 

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!