Metode eficiente pentru a deveni mai productiv atunci când lucrezi

Publicat pe 30 martie 2021

Metode eficiente pentru a deveni mai productiv atunci când lucrezi

Crește-ți productivitatea. De multe ori un lucru pe care l-am putea face într-un anumit timp, ne ia dublu ca să-l ducem la îndeplinire. Cum ne-am putea îmbunătăți eficiența în a face ceea ce avem de făcut? Cum am putea lucra mai inteligent, nu mai mult?

Există unii oameni care par să aibă suficient timp pentru a face tot ce își doresc, în timp ce alții trec mereu de la sarcină la sarcină. Acest lucru înseamnă pur și simplu că cel care face tot ceea ce vrea își folosește timpul într-un mod eficient și practică abilități de gestionare a timpului.

Cum să nu-ți distragi atenția de la task-urile importante

Creierul nu este capabil să facă față la numărul masiv de motive perturbatoare cu care se confruntă în permanență. Când nu poți rămâne focusat pe ceea ce faci, devii mai puțin productiv. Timpul și efortul tău au dispărut complet. Și uneori și creativitatea ta. 

Cum de unii oameni pot rămâne focusați toată ziua pe sarcinile lor, iar alții se luptă să și le îndeplinească? Ca să rămâi focusat pe o singură activitate ai nevoie să înveți cum să eviți distragerile, întreruperile și gândurile care te asaltează. De asemenea, este foarte important să înveți să spui NU la aproape orice te poate întrerupe și nu este important. Ceea ce contează acum este să-ți duci la bun sfârșit task-ul de care te-ai apucat.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Crește-ți productivitatea. Fii atent să trăiești în momentul prezent

Starea de flux este o stare de spirit în care preocuparea ta e direct la țintă, execuți sarcini fără efort și atingi performanța ta maximă. Pentru a intra mai ușor în stare de flux, înainte de a te apuca de lucru, creează-ți o stare de entuziasm. Poți face acest lucru aducând în prezent o amintire care te-a entuziasmat sau imaginându-ți una ca și cum ar fi aievea.

Crește-ți productivitatea.
Ce poți face ca să-ți ușurezi munca și să-ți sporești productivitatea:

  1. În primul rând prioritizează activitățile în funcție de:
    – important și urgent – duci imediat la îndeplinire;
    – important dar nu-i urgent – decizi când să le faci;
    – urgent, dar nu-i important – deleagă aceste sarcini dacă e posibil;
    – nu-i important și nu-i urgent – lasă-le deoparte pentru a le face mai târziu, dacă le vei mai face.

  2. Pentru activitățile prioritare alege-ți momentul cel mai potrivit al zilei. Cel mai productiv ești dimineața la prima oră când ești în cea mai bună formă. Atunci corpul tău are cea mai multă energie.

  3. Setează-ți obiectivele într-o formulă SMART:
    – Specific – Ce anume ai de făcut?
    – Măsurabil – Cum îți urmărești progresul?
    – Achievable = Realizabil – Este realizabil? Îl poți îndeplini la termenul ales?
    – Relevant – Este relevant pentru scopul meu cel mai înalt?
    – Timeline = în timp – Când trebuie să fie gata?
  4. Elimină tot ceea ce poate să-ți distragă atenția (telefonul pe silent, te asiguri că nu vei fi deranjat de nimeni).
  5. Fii odihnit. Oricât de mult ai vrea să fii eficient, dacă ești obosit vei depune triplu efort.
  6. Oferă-ți pauzele necesare pentru re-energizare. Atenție: pauzele pentru a fi eficiente trebuie să fie scurte și să-ți întinzi puțin brațele și spatele mai ales dacă lucrezi în poziție șezut.

Crește-ți productivitatea. Poveste inspirațională

Îți las o poveste inspirațională din Cercul mincinoșilor de Jean-Claude Carrière care sper să te inspire să-ți manageriezi timpul și să-ți crești productivitatea în ariile care te interesează cu adevărat. Viața ta este prețioasă și tu alegi cum trăiești fiecare minut.

”La Los Angeles, în lumea filmului, plină de oameni bogați – și îndeobște trândavi, fiecare fiind mereu “prins în ceva” -, programul unei zile obișnuite sună după cum urmează:

– Te scoli la opt. Bei un suc de portocale și-ți iei vitaminele. Faci o plimbare de o jumătate de oră, cu câinele, înainte de micul dejun. Apoi citești presa și corespondența. Pe la zece și jumătate, prima vizită la piscină. După aceea, gimnastica, baie, soare și toaleta completă. Apoi prânzul, eventual cu niște prieteni.

După prânz și cafea, poți vedea un film în proiecție privată, ori poți merge la cumpărături, dai câteva telefoane sau te uiți la o casetă. Pe la ora patru după-amiaza, tenis, călărie sau golf. La întoarcere, a doua vizita la piscina și gimnastica de după-amiaza. După toate astea, urmate de duș și masaj, e bine să tragi un pui de somn.

Când te trezești, ai optzeci de ani.”

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!