Cum mi-am început prima afacere

Publicat pe 23 aprilie 2021

Cum mi-am început prima afacere

Cum mi-am început prima afacere. Deși la BAC m-am mobilizat și am obținut notă mare 9.55, pe parcursul anilor de liceu nu am excelat la învățătură. Aveam note mediocre de 8, uneori mai mari sau mai mici. La mate aveam 5 după ce în generală mersesem la Olimpiadă. Făceam parte din “colțul vesel”. Doar franceza și româna erau materiile care mă atrăgeau și aceasta datorită profesoarelor care știau să se facă plăcute. Chiar și astăzi la aproape 37 de ani și jumătate când scriu acest articol mai păstrez legătura cu profa de franceză cu care mă aud la telefon de câteva ori pe an.

Începutul în presă a pus bazele unei afaceri ulterioare

În clasa a 10-a am făcut un curs la care am învățat cum să scriu un articol de presă și era și ceva cu radio pe acolo. Apoi curajoasă din fire am mers la un ziar local pentru a deveni colaboratoare. Nu știam că mai târziu în viață voi avea un post local de radio și un site de știri.

Când am terminat clasa a 10-a mă cam plictisesem de colaborarea cu ziarul respectiv, nu-mi mai aducea împlinire pentru că îmi corectau articolele prea mult și nu mă băga nimeni în seamă acolo. Simțeam că nu învăț nimic. Eu voiam să învăț. Să am experiență pentru când voi ieși în câmpul muncii era obiectivul meu.

Așa că am mers la televiziunea locală la preselecție la o emisiune de tineret. Voiam să prind experiență pentru viitorul loc de muncă. Doi ani “am lucrat” în televiziune în sensul că făceam pe reporterul la emisiunea respectivă de tineret – așa l-am cunoscut pe fostul meu soț. Am avut și vreo două zvâcniri soldate cu succes de a găsi publicitate. Zilele de sâmbătă mi le petreceam în TV, iar după amiezele după școală tot acolo mă găseai.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Când a venit vremea să dau la facultate am oscilat între mai multe variante și în final am făcut SNSPA – Comunicare și Relații Publice.

Primul job

În timpul facultății, la finalul primului an mai exact, m-am angajat într-o altă televiziune locală reporter și producător al jurnalului de dimineață. Eram plătită la numărul de reportaje. Și cum banii mi-au plăcut dintotdeauna, reușeam să câștig în munca mea de weekend aproape cât câștigau cei care lucrau full time.

Apoi m-am angajat în București la o casă de producții media. De la șeful meu de atunci am învățat primele lucruri despre ce înseamnă să ai afacerea ta. Pleca în concedii lungi și lăsa firma pe mâna mea. Am prins experiență și la un moment dat mi-a venit ideea de a începe pe cont propriu.

Cum mi-am început prima afacere. Primul business a fost super distractiv. Sau nu.

În ultimul an de facultate mi-am înființat firma și am început pe cont propriu. Părinții mi-au dat 700 lei să-mi cumpăr o canapea și cu acești bani mi-am făcut actele firmei. A fost un întreg periplu la înființare pentru că nu puteam face dovada sediului social, însă am reușit. Mama m-a susținut mult atunci.

Îmi amintesc că uram să fiu dimineața la 9:00 la birou. Încă nu aveam disciplina pe care o am astăzi când uneori la nouă deja termin o parte din task-urile zilei. Șeful meu de atunci mă suna în fiecare zi la nouă fără ceva și-i pusesem și o sonerie distinctă astfel încât stresul devenise și mai mare. Aveam încă o minte de adolescentă.

Când mi-am făcut firma, mi-a propus să devenim asociați, însă am refuzat pentru că știam că îmi voi face afacerea mea. Credeam că el nu mă va vedea ca pe o asociată, ci în continuare va păstra în mintea lui imaginea mea de angajată.

În primul an de antreprenoriat am făcut de toate. De la filme de prezentare pentru două fundații și pentru o companie de cereale până la inscripționări de pixuri, flyere, vaze și căni inscripționate cu logo-ul firmelor. Învățasem în facultate Photoshop și Corel. Învățasem tot în facultate să fac site-uri și puneam totul în aplicare imediat.

Nu a fost ușor, dar perseverența a contat enorm

Am avut la un moment dat o comandă de vaze pe care urma să le inscripționez cu logo-ul unei farmacii. Am dat comandă la Baia Mare, au venit produsele direct la firma de producție publicitară de unde m-am dus să le iau inscripționate.

Însă aici să te ții problemă: nu aveam o mașină cu care să transport uriașele cutii. Așa că le-am transportat cu un taxi până la Eroii Revoluției, iar aici m-am rugat de șoferul de microbuz să mă ia așa cu marfă cu tot pentru că trebuia să ajung la Giurgiu. Când m-am dat jos din microbuz pe de-o parte căram cutiile, pe de altă parte mă uitam în urmă la celelalte rămase să nu mi le fure cineva.

Era super caraghios momentul deși atunci nu l-am văzut astfel. Mă simțeam ca în povestea cu varza, capra și lupul. După acest moment m-am apucat de târguri și expoziții. Și așa am ținut-o 11 ani.

Eveniment pe care l-am organizat timp de 11 ani.

5 lecții valoroase învățate din primul meu an de antreprenoriat.
Cum mi-am început prima afacere

  1. Dacă vrei poți. Nu provin dintr-o familie cu experiență în business, însă mi-am dorit foarte mult să fiu pe cont propriu și să am o afacere care să reflecte stilul meu de viață. Au fost momente când mi-a fost poate mai greu decât la un job, însă mi-a plăcut ceea ce făceam și mi-am dorit enorm să reușesc.
  2. Apar multe hopuri pe drum, însă trebuie să nu renunți. Când am văzut că nu mai reușesc să găsesc clienți în București, m-am mutat în Giurgiu. Când am observat că nu mai găsesc clienți ca agenție de publicitate am început să organizez evenimente. Însă niciodată nu m-am gândit să renunț la visul meu de a avea afacerea mea.
  3. Uneori am avut susținerea oamenilor din jur, alteori nu. Cel mai important este dacă ai susținerea ta. Contează enorm ce îți dorești tu și ce faci. Business-ul este despre acțiune.

    Acțiune. Acțiune. Acțiune.

  4. Acționează înainte să te gândești prea mult. Nu spun că nu ar trebui să faci o prospectare a pieței, un plan de business sau o analiză, însă de multe ori văd oameni care analizează prea mult și nu acționează. Avantajul meu cred că a fost că nu m-am gândit prea mult la ce vreau să fac. Nu am întors-o pe 7 părți. Am făcut direct și apoi am tras o concluzie la ce întreprinsesem.
  5. Multiplică-ți forța de muncă. La finele primului an de business organizam prima expoziție – ExpoConstruct, un eveniment care reunea mai multe firme de construcții. Atunci am învățat că este mult mai avantajos să prestez către mai mulți clienți deodată (o expoziție reunea mai multe firme care plăteau o taxă de participare) decât să lucrez cu câte un singur client în același interval de timp.

Dacă îți dorești afacerea ta de succes acționează astăzi. Drumul nu este ușor însă este plin de satisfacții. Pentru mine a meritat din plin și nu mă văd făcând altceva decât un business care îmi susține lifestyle-ul pe care mi-l doresc.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!