Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta? 5 factori care îți influențează fiecare decizie pe care o iei.

Publicat pe 20 mai 2021

Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta? 5 factori care îți influențează fiecare decizie pe care o iei.

Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta? Observă dedesubturile tiparelor psihologiei tale. Descoperă metaprogramele din mintea ta care te motivează cel mai mult.

Luăm decizii în fiecare minut al zilei, de la ceea ce vom mânca până la modul în care ne cheltuim banii pentru oportunitățile pe care le urmărim. Deciziile afectează fiecare aspect al vieții noastre. Te-ai gândit vreodată la modul în care luăm decizii? Cum de se pot confrunta două persoane cu aceleași opțiuni și totuși pot face alegeri extrem de diferite?

Fiecare persoană abordează diferit opțiunile sale. Asta pentru că factorii noștri de luare a deciziilor provin din metaprogramele noastre sau din procesele mentale care determină ce ne motivează și cum interpretăm lumea.

Înțelegerea propriilor metaprograme este un instrument neprețuit atunci când vine vorba de a face progrese în viața ta. Odată ce ai aflat factorii care joacă un rol în luarea deciziilor, te poți asigura că fiecare alegere pe care o faci te va duce cu un pas mai aproape de obiectivele tale.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta și să te simți fericit?

1. Motivația ta este ”morcovul” sau ”biciul”?

Să zicem că ți se prezintă o perspectivă nouă de job. Te gândești la toate beneficiile pe care le-ar aduce acceptarea funcției? Sau ești prins de celelalte oportunități pe care le-ai pierde dacă ai lua această poziție? Ce te motivează să accepți sau să respingi oferta de muncă? Ești motivat de dorință sau de frică?

Dacă ești motivat de dorință și te consideri o persoană care vede mai degrabă jumătatea plină a paharului decât pe cea goală sau vede brânza nu găurile din ea, atunci ești o persoană care merge către ceva. Nu care vrea să scape de ceva. Probabil că ești motivat de obiective și de recompense. Ești în căutarea lânii de aur și faci alegerile astfel încât să obții plăcerea în ceea ce faci, să primești recompensa.

Dacă răspunsul tău a fost frica, atunci ești o persoană care are nevoie să fie împinsă de la spate. Trebuie să fii motivat de ceva negativ, inclusiv de consecințele de a nu face ceva. Consideri că are mai mult sens să identifici riscurile și dezavantajele potențiale ale unei situații decât să te uiți la aspectele pozitive.

2. Metaprogramul intern și cel extern

Către cine te îndrepți atunci când ai de luat o decizie importantă pentru tine?

Dacă ești una dintre persoanele cu punctul de referință spre intern, atunci pur și simplu te gândești la această problemă și iei o decizie pentru tine. O persoană ”internă” se va baza pe ceea ce este important pentru ea și se va întoarce spre interior ca să decidă pentru sine.

Dacă ești o persoană cu punctul de referință spre extern, atunci vei căuta întotdeauna feedback de la persoanele din viața ta. Ca persoană ”externă” te îndrepți spre ceilalți și mizezi pe testimoniale și statistici. Cauți validare din surse externe astfel încât să poți lua cea mai bine informată decizie posibilă.

Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta și să te simți fericit?

3. Metaprogramul de posibilitate și cel de necesitate

Nina

Ce anume te motivează să mergi la lucru? Ești curios de potențialul de creștere pe care ți-l oferă jobul? Te entuziasmează domeniul în care lucrezi? Dacă ești o persoană care vede numeroasele posibilități ale unei situații și ești motivat de creșterea pe care o poți urmări acolo, atunci ești o axată pe posibilități.

Există persoane care sunt motivate de necesitate. Dacă ești o persoană pe ”necesitate”, îți place meseria ta. Știi cum să o faci bine și îți îndeplinești sarcinile care ți se impun fără să gândești prea mult în afara casetei. Îți place să ți se arate ce trebuie să faci și să execuți. Cineva care se identifică fiind o persoană cu ”posibilități” este motivat de a vedea ce ar putea realiza.

4. Metaprogramul de asemănări și cel de diferențe 

De obicei te concentrezi pe ceea ce se aseamănă sau pe ceea ce e diferit? Ce observi prima oară? Ce vezi la tine și la partenerul tău? Dar la tine și la colegii tăi?

O persoană care se focusează pe asemănări este adesea optimistă. Este foarte aprobatoare și tinde să caute similitudini și puncte comune în timp ce conversează cu ceilalți. Prin urmare, aceasta își bazează deciziile pe asemănările pe care le vede în ceilalți, în circumstanțe și în viață. Oglindirea experiențelor, credințelor, valorilor și percepțiilor lor te va ajuta să dezvolți o legătură emoțională puternică și niveluri mai mari de relaționare.

O persoană focusată mai mult pe nepotrivire tinde adesea să meargă împotriva curentului. Ea înclină să găsească defecte în lucruri, în situații sau circumstanțe. Aceasta caută întotdeauna diferențe și va tinde să nu fie de acord cu tine indiferent de ceea ce faci sau spui. Prin urmare, pentru a influența, motiva și construi relații cu această persoană, va trebui să devii priceput în utilizarea psihologiei inversate.

Cum să iei cele mai bune decizii din viața ta și să te simți fericit?

5. Metaprogramul general vs. specific

Unii oameni sunt motivați de imaginea de ansamblu, în timp ce alții găsesc mai mult confort în detalii. Dacă ești setat pe general, îți place să te concentrezi asupra planului general și te gândești întotdeauna la obiectivul tău mare. Pe măsură ce iei decizii, te gândești la modul în care acest lucru va afecta ceea ce încerci să realizezi pe termen lung.

Dacă ești o persoană axată pe specific atunci te preocupă detaliile și vei avea dubii dacă ți se va oferi doar o imagine generală a situației. Nu te gândești în mod regulat la viitor și ai capacitatea să te perfecționezi pe termen scurt.

Care sunt metaprogramele cu care ai rezonat cel mai mult? Te ajută acestea să înțelegi mai bine de ce iei anumite decizii? Acum că ai identificat aceste modele în tine și în ceilalți, poți comunica mai eficient și poți înțelege procesul de luare a deciziilor.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!