Cum să treci peste sentimentul de singurătate și stresul de sărbători

Publicat pe 08 decembrie 2020

Cum să treci peste sentimentul de singurătate și stresul de sărbători

Singur de sărbători. Perioada sărbătorilor de iarnă ne oferă prilejul de a petrece mai mult timp cu noi înșine și cu cei pe care îi iubim. Este o perioadă pe care cei mai mulți oameni o asociază cu bucuria, cu iubirea și cu activitățile relaxante de familie.

Însă NU pentru toți oamenii sărbătorile de iarnă și Crăciunul aduc momente petrecute împreună cu cei dragi, iubire și liniște sufletească.

Sunt oameni pentru care Crăciunul înseamnă tristețe, singurătate, depresie, gânduri negative despre propria viață și frustrarea că lucrurile nu sunt chiar așa cum își doresc.

Cum faci față sărbătorilor dacă ești singur sau dacă te simți singur deși ai oameni în jurul tău? Descoperă în continuare câteva soluții practice care te vor ajuta să treci mai ușor peste această perioadă a sărbătorilor.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Singur de sărbători

Tristețea este un sentiment unic și specific pentru fiecare individ. Ceea ce îl întristează pe un om nu îl va întrista neapărat și pe un altul. Surse frecvent întâlnite de tristețe sunt:

  • modul în care gândești
  • stresul
  • oboseala
  • așteptările nerealiste
  • cumpărăturile exagerate
  • lipsa familiei și a prietenilor
  • neînțelegerile din familie

Dacă ești singur, se poate să te simți chiar și mai trist în această perioadă când toată lumea este înconjurată de cei dragi. Dacă ești de obicei o persoană tristă sau ai frecvent episoade depresiev se poate să mai apăsătoare aceste emoții negative în perioada sărbătorilor când simți că nu te încadrezi în tiparul clasic: alături de cei dragi de sărbători și fericit împreună cu ei.

Dacă te întrebi de ce te simți trist de Crăciun sau simți că ai vrea să nu vină sărbătorile pentru că nu te simți în cea mai bună formă a ta, atunci află că nu ești singur. Mulți oameni sunt în aceeași situație ca tine.

Cum faci față sentimentului de singurătate de sărbători?

Dacă te regăsești în a nu avea niciun plan de Crăciun, caută să devii proactiv. Ți-ai contactat toți prietenii și ai încercat să-ți faci planuri? Ai contactat toți membrii familiei și le-ai spus că ți-ar plăcea să vă vedeți de sărbători să petreceți ceva timp împreună? De când nu ai mai petrecut un Crăciun cu părinții tăi sau cu frații, surorile, rudele tale?

Poți reduce sentimentul izolării dacă te implici în activități caritabile. Caută pe social media sau pe google organizații care desfășoară activități caritabile în perioada sărbătorilor. Faptul de a te implica și a-i ajuta pe ceilalți te va pune automat într-o stare de bine și îți va crește sentimentul de valoare.

Cum să petreci un Crăciun singur, dar fericit?

Dacă nu ai niciun plan de sărbători, ia în considerare și varianta de petrece Crăciunul singur, dar într-un mod pozitiv. Fii cea mai bună companie pentru tine însuți. Faptul de a petrece sărbătorile singur, nu înseamnă că trebuie să fii trist sau nefericit.

Când ești o bună companie pentru tine însuți, chiar te poți bucura enorm de prezența ta de sărbători. Poți avea cel mai frumos Crăciun pe care l-ai trăit vreodată. Fii tu pentru tine familia pe care nu o ai.

Manageriază-ți așteptările

Ar fi nerealist să te frustrezi că nu petreci sărbătorile alături de un partener când știi că ești singur și de obicei petreci timpul singur. Cumva dacă tot anul ai fost singur, nu te aștepta ca brusc de sărbători viața ta să se schimbe la 180 de grade. Decât să te enervezi și să apuce depresia că ești singur de Crăciun mai bine caută să devii cea mai bună companie pe care ai putea să o ai. Nu te aștepta să-l întâlnești pe Făt Frumos chiar în ajun de sărbători ca în filmele de pe Diva TV și nici pe Ileana Cosânzeana care te va salva de la depresie.

Renunță și la așteptările nerealiste care îți dau speranțe false și stări negative. Scapă de cuvinte de genul “Și așa va fi un Crăciun nasol. Și așa sunt singur. Oricum e ca naiba”. Renunță la orice limbaj negativ în ceea ce privește aceste sărbători.

Așteaptă-te în schimb să petreci un Crăciun frumos în compania ta. Faptul de a te bucura de tine însuți și de a-ți crea momente autentice de bucurie este ceea ce te va aduce mult mai aproape de dorința ta de a fi cu cineva.

Singur de sărbători. Ai grijă de tine însuți

Chiar dacă petreci sărbătorile singur, nu înseamnă că trebuie să te neglijezi. Îmbracă-te frumos, pregătește masa pentru tine, aprinde lumânări, fă tot ceea ce ai face pentru tine și pentru casa în care locuiești ca și cum ai avea deja un partener. Împodobește bradul, cumpără-ți un cadou frumos și mai ales îngrijește-te de gândurile pe care le ai: fără gânduri negative despre tine și despre viața ta. Dumnezeu are un plan și pentru tine, îți garantez.

Fă-ți un plan

Și dacă tot a venit vorba de planuri, nu lăsa totul doar pe Cel de Sus. Ocupă-te cu atenție de partea ta. Faptul de a fi singur de sărbători, nu înseamnă să nu ai niciun plan. Stabilește-ți ce vei face de Crăciun, când vei pregăti mâncarea, când vei aranja casa, când faci bradul și ce faci mai exact în ziua de Crăciun. Alege câteva filme pe care vrei să le vezi, gândește-te pe cine vrei să suni, ce carte vrei să citești, ce material educațional vrei să urmărești sau ce joc vrei să joci. Alege activități pentru tine, creează-ți mental sau și pe hârtie un plan. Ce dacă ești singur? Asta înseamnă că nu te poți simți bine? Nici vorbă!

O modalitate foarte utilă de a-ți petrece sărbătorile dacă ești singur acasă este aceea de a-ți stabili obiectivele și a-ți face un plan de acțiune pentru următorul an. Este momentul tău cu tine. Foarte important este să controlezi dialogul interior și să nu permiți gândurilor negative să pună stăpânire pe tine. Spune-ți permanent în minte că vei avea ocazia de a petrece nenumărate sărbători alături de oamenii dragi, alături de partener, însă acum este momentul să te bucuri de propria ta prezență. Fii o companie extraordinară pentru tine!

Lasă deoparte alcoolul

Renunță la alcool și alege în schimb să ai grijă de tine, de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională. Alcoolul poate că te va face să te simți puțin mai bine pe moment, însă ceea ce ce tu cauți este fericirea pe termen lung. Așadar, alege înțelept.

Ieși la aer curat

Chiar dacă ești singur, te poți bucura de o plimbare în aer liber prin cartier pentru a te recrea, pentru a face mișcare și poate câteva fotografii cu străzile goale și geruite. Faptul de a ieși în aer liber aduce un plus valoare în viața ta pentru că te vede soarele, iar corpul tău își ia astfel vitamina D ceea ce automat te va pune într-o stare mai bună. Nemaivorbind că atunci când te miști corpul tău secretă hormonii stării de bine, iar semnalul ajunge direct la creier în câteva secunde.

Cum să petreci un Crăciun fericit alături de familie?

Chiar dacă ai o familie și nu ești singur se poate ca momentul sărbătorilor să nu fie neapărat cel mai așteptat moment din an de către tine. Întâlnirile cu rudele și cu familia poate fi o sursă importantă de stres. Însă există soluții.

Manageriază-ți așteptările

Te poți simți singur, stresat și neiubit de sărbători chiar dacă ești înconjurat de oamenii dragi. Cheia este nu în a-i schimba pe ceilalți, ci în a-ți schimba tu gândirea și așteptările. Uneori poate partenerul vrea să petreacă sărbătorile într-un mod în care ție nu îți place, poate vrea să mergeți la părinții lui și tu a-i vrea mai degrabă să stați la voi acasă. Decât să începi un val de reproșuri mai bine caută soluții și organizează timpul astfel încât fiecare să fie mulțumit.

Nu te aștepta oamenii să se schimbe de sărbători. Este un slogan frumos “De Crăciun fii mai bun” însă nu întotdeauna el devine realitate sau nu percepem noi astfel lucrurile. Dacă un membru al familiei tale știi că are anumite preferințe în timpul anului și idei la care nu renunță, nu te aștepta de sărbători să devină un alt om. Fii optimist, dar nu pretinde oamenilor să se schimbe.

Lasă deoparte micile imperfecțiuni și neînțelegeri

Mesele în familie și zilele petrecute alături de rude, părinți și prieteni pot fi solicitante. Sunt frumoase, dar pot deveni stresante. Nu te aștepta totul să fie perfect, nimeni să nu aibă nicio discuție în contradictoriu. Știi la ce să te aștepți. Păstrează-ți optimismul însă nu-l confunda cu perfecțiunea. Și nu lăsa micile neînțelegerile din familie să îți afecteze starea de bine. Și ce dacă ai mers în vizită la ai tăi și iarăși i-ai auzit cum fac treabă certându-se și se ciondănesc din micile activități de pregătire a mesei și a casei de sărbători. Îi cunoști. Iubește-i așa cum sunt. Fii tu o sursă de bine și de armonie. Fii tu cel maleabil care lasă de la el.

Mută focusul de pe cadourile materiale pe cele emoționale

Faptul de a te întâlni cu mulți membri ai familiei sau rude poate deveni o sursă de stres financiar atunci când te gândești să cumoeri fiecăruia câte un cadou. Darurile materiale sunt frumoase și ne plac tuturor. Însă mai importante decât ele sunt darurile emoționale.

Ce poate fi mai frumos decât să oferi prezența ta cuiva drag? Fie că faci, fie că nu faci daruri materiale, concentrează-te pe a oferi celor dragi cadouri emoționale cum ar fi: ascultarea activă, o îmbrățișare caldă, câteva cuvinte de încurajare, câțiva pupici afectuoși, înțelegere față de micile greșeli, zâmbete și râsete. Fii o sursă de bună dispoziție pentru familia ta.

Vrei să fii fericit sau să ai dreptate?

Chiar dacă i-ai spus mamei de multe ori să nu te mai întrebe despre un anumit lucru și ea continuă să o facă, treci peste. Alege armonia și alege să fii fericit. Dacă pui la suflet și te enervezi, îți faci rău și tu suferi cel mai mult. Renunță la discuțiile în contradictoriu.

Masa de sărbători poate deveni o sursă de bucurie alături de familia ta, dacă accepți faptul că oamenii au păreri diferite și acest lucru este ok. A accepta că un om poate gândi diferit decât tine, nu înseamnă că ești de acord cu el. Înseamnă că îl respecți ca om și accepți că nu toată lumea îți împărtășește punctul de vedere.

P.S.: Nu în ultimul rând amintește-ți că tu ești singurul responsabil de cum te simți. Preia controlul emoțiilor tale.

Mai mult despre cum îți poți gestiona emoțiile și cum poți câștiga lupta cu gândurile negative găsești în cursul de 6 luni Devino cea mai bună versiune a ta.

Cu ce te ajută în gestionarea emoțiilor cursul online live Devino Cea Mai Bună Versiune A Ta:

  • comunici cu ușurință cu oamenii, inclusiv cu cei care acum ți se par dificili, și îi înțelegi mai bine
  • îți îmbunătățești relațiile prin folosirea unor întrebări eficiente pe care le înveți în curs
  • jonglezi cu emoțiile tale la voință – le observi, înțelegi și transformi
  • recunoști atașamentele și dependențele și te eliberezi de ele
  • înțelegi ce se ascunde în spatele anumitor emoții și înveți cum să le transformi
  • observi blocajele pe care mintea ți le impune și tiparele după care ea funcționează
  • îți transformi emoțiile care te deranjează și le folosești ca resurse
  • îți vindeci rănile din trecut
  • îți cunoști copilul interior și îi îndeplinești nevoile
Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!