De obicei, la începutul anului suntem prinși în tumultul dorințelor și al obiectivelor pe care dorim să le realizăm. Posibil să ne alegem o listă de obiective pe care le vizualizăm deja atinse. Te afli și tu printre oamenii care și-au propus cel puțin un obiectiv? Atunci acest articol este pentru tine.
În ce stadiu ai ajuns cu obiectivul tău? În cele ce urmează vei găsi câțiva pași din coaching care să te ajute în atingerea obiectivului tău.
1. Decide în mod clar și precis ceea ce vrei.
Ca să fie un obiectiv acesta trebuie să te provoace. De exemplu, un obiectiv mare care lui Thomas Edison i-a luat ceva timp să-l îndeplinească a fost: ”Luminez toate casele din întreaga lume.”
Un obiectiv este mai mult decât o dorință. Ai în interiorul tău starea de certitudine că, indiferent ce s-ar întâmpla tu vei realiza obiectivul respectiv chiar dacă nu știi cum încă. Mocnește în tine și tot revine ca și cum te-ar trage către el să-l duci la îndeplinire.
Dacă obiectivul tău este la fel de măreț asemeni celui al lui Edison ai nevoie să-l împarți în segmente mai mici, tangibile. De exemplu, ești pasionat de scris și obiectivul tău este: sunt autor cunoscut la nivel mondial și am publicate 20 de bestselleruri. Care este obiectivul tău pe acest an? Dar obiectivul lunii curente?
2. Scrie obiectivul pe hârtie
Notează-ți obiectivul tău pe hârtie. Exprimarea trebuie să fie clară, formulată pozitiv și la timpul prezent. De exemplu: “Sunt la inaugurarea cărții mele ”Gândește pe termen lung” și urmează să țin discursul.” Vizualizează-te cu obiectivul realizat și simte satisfacția și toate emoțiile frumoase pe care le trăiești în momentul când ți l-ai îndeplinit. Trăiește-le în imaginația ta ca și cum ar fi aievea.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
- Ce vezi, ce auzi, ce simți când ți-ai îndeplinit obiectivul?
- Cine este alături de tine acolo unde te afli?
- Ce gândești despre tine? Ce îți spui în mintea ta?
În momentul în care te-ai vizualizat cu obiectivul realizat și ai simțit acele emoții ale reușitei, subconștientul tău știe că există cel puțin o cale prin care să-l atingi. Folosește-te de puterea subconștientului tău. El are toate resursele de care ai nevoie sau le poate obține pentru tine.
3. Creează un plan pe pași de acțiune
Pentru a trece de la dorință la realizare ai nevoie de planificare. Ai nevoie de acea energie rațională care pune totul pe hârtie. Energia managerului interior din tine care știe să gestioneze resursele pe care le ai la dispoziție.
- Ce anume am de făcut mai exact?
- Care sunt resursele (bani, persoane, materiale, etc) de care am nevoie acum?
- Ce abilități noi am de dobândit?
- Ce anume am nevoie să știu?
Faci această planificare așa cum știi tu acum în stadiul în care te afli. Îl împarți în pași mărunți. Apoi faci primul pas concret către visul tău, acționezi. Treci la implementare, la partea de execuție!
Mulți oameni eșuează la partea de implementare tocmai din frica de a greși. Toți avem în noi, într-o oarecare măsură, teama de eșec și dorința de succes. Uneori acest lucru te poate și sabota în sensul în care nu mai acționezi. Nu permite fricii să pună stăpânire pe tine. Ține-te de ceea ce ți-ai propus.
4. Adu mindsetul și starea potrivite
Află mai multe despre cum să-ți atingi scopul. Urmărește acest video:
Dincolo de obiectiv este scopul. Diferența esențială între un obiectiv și un scop este că scopul reprezintă motivul pentru care vrei acel obiectiv. De ce vrei tu ceea ce vrei? De ce este important pentru tine să îți îndeplinești acel obiectiv? Care este motivația ta personală?
În momentul în care răspunzi la acest “de ce” practic te împuternicești tu pe tine. Lucrul esențial pentru atingerea unui obiectiv este resursa emoțională pe care o ai, adică starea în care ești. Dacă nu ai resursele exterioare, materiale (banii, timpul, cunoștințele) toate acestea le vei dobândi.
Cum vei face asta? Te pui pe tine în starea potrivită pentru a fi deschis să înveți, să te asociezi, să devii creativ astfel încât să găsești cea mai potrivită soluție pentru tine. Practic să fii în controlul propriei tale lumi interioare și implicit în controlul vieții tale, al destinului tău.
5. Lucrează un un coach care să îți monitorizeze progresul
Un coach te ajută să îți depășești convingerile limitative, să elimini blocajele, să acționezi și să îți monitorizezi progresul spre obiectivul tău. Dacă treci printr-un blocaj, întâmpini dificultăți sau pur și simplu te-ai împrăștiat în o mie de bucăți pe drum, coach-ul te ajută să te aduni și să-ți menții focusul pe ceea ce vrei și este important pentru tine.
Te implici mai activ și ești mai responsabil atunci când îți iei angajamentul în fața unei alte persoane care te sprijină și este alături de tine. Coach-ul te ajută să-ți descoperi motivația, să dobândești claritate, să iei decizii, să-ți creezi planuri și să acționezi pentru visurile tale.
Un coach te ajută să-ți deblochezi potențialul și să găsești variante multiple de oportunități atunci când cauți soluții pentru visurile tale.