Perfecțiunea nu există. Când te evaluezi corect, poți evolua. În dezvoltarea personală din România se vorbește foarte mult despre calități și despre conceptul de “meriți tot ce-i mai bun”. Sunt total de acord. Cred că fiecare om este minunat și merită să trăiască o viață extraordinară.
Să fim onești și corecți cu noi înșine. Perfecțiunea nu există.
În același timp cred că este util să fim onești cu noi înșine și să ne evaluăm corect atât calitățile cât și lucrurile considerate “defecte”. Spun considerate “defecte” pentru că ele nu sunt neapărat “defecte”, ci mai degrabă caracteristici ale noastre pe care vrem sau nu să le schimbăm.
Dacă îți vezi doar punctele forte (calitățile), dar nu îți vezi și punctele la care mai ai de lucrat, nu poți evolua. Te păcălești singur. Nu există om perfect. Eu nu sunt perfectă. Este minunat să poți să vezi ambele laturi ale tale, să vezi ce ai de schimbat la tine cu blândețe, fără critică, să-ți fii un bun prieten și să te susții pentru a crește.
Cum se păcălesc singuri oamenii pe ei înșiși, iar apoi tot ei sunt cei care se frustrează?
Deschizi facebook-ul sau oricare altă rețea de socializare și ești imediat încurajat să crezi în tine, să îți vezi calitățile, să nu te mulțumești cu puțin în viață, la job sau în relație. Ți se spune că ești o picătură divină, că meriți tot ce-i mai bun, dar realitatea pe care tu personal o trăiești este departe de ceea ce vezi în citatele de pe internet.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Cum așa? Adică tu nu ești o picătură divină? Adică tu nu meriți tot ce-i mai bun? Firește că meriți. Fiecare om merită să trăiască într-un mod extraordinar. Fiecare om are calități. Și defecte. Și lucruri pe care trebuie să le schimbe la el sau să le îmbunătățească dacă își dorește să atingă anumite obiective.
Dă-mi voie să vin cu câteva exemple din practica mea de coaching. Primesc zilele acestea un email de la o domnișoară extraordinară care se află în căutarea unui loc de muncă. Nu are venituri și vrea abundență. A depus CV-ul în două locuri, iar acum ascultă meditații despre abundență și îmi spune că portofelul ei așteaptă abundența.
Această domnișoară merită o viață extraordinară și un loc de muncă exact așa cum visează. Problema nu este de merit, ci de ce știe fata să facă, ce abilități are și ce face efectiv pentru a genera venituri.
Prin acțiune primești.
Dacă acționezi puțin, vei primi puțin. Dacă acționezi consistent și constant, vei primi consistent și constant. Ceea ce oferi, primești.
Am ajutat-o pe domnișoară și i-am spus să se concentreze pe următoarele puncte:
– ce știe să facă, la ce este super bună, pe ce este specializată;
– de ce ar lua-o în echipa lui un angajator pe ea și nu pe altcineva;
– cât de bine știe să utilizeze calculatorul și ce programe știe să folosească super bine;
– ce alte abilități are și ce va aduce ea ca plus valoare în firma la care va lucra;
– ce experiență are în câmpul muncii sau în voluntariat;
– ce oferă ea angajatorului.
În același timp pentru îmbunătățire i-am recomandat să se concentreze și pe:
– ce abilități ar putea-o ajuta la un viitor loc de muncă, dar nu le are – să le învețe;
– ce defecte are ea ca angajat sau cu ce minusuri vine;
– ce are de îmbunătățit la ea ca profesionist și ce face concret pentru asta;
– ce poate să facă și ce nu poate să facă sau să ofere.
În plus nu este suficient să depui CV-ul în două locuri și să aștepți. Este nevoie de multă proactivitate, să dai din coate și să întrebi în multe locuri.
Așadar, să ne vedem nu doar calitățile, ci și defectele. Să vedem și ce avem de îmbunătățit la noi înșine. Și multă acțiune pentru că viața o creezi, nu o aștepți.
Perfecțiunea nu există. Prea mulți oameni cred că dacă închid ochii și visează frumos, își vor schimba viața.
Viața ta se va schimba, atunci când vei face ceva diferit și concret pentru a o schimba. Este nevoie de multă muncă și de voință. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte.
Oamenii care își cunosc limitările caută soluții spre a deveni din ce în ce mai buni. Oamenii care cred despre ei că sunt perfecți și că nu fac nicio greșeală nu fac nicio schimbare pentru că nu au nevoie de vreuna.
Un om extraordinar care merită tot ce-i mai bun nu este un om perfect. Este un om atât cu calități cât și cu defecte. Dacă am fi perfecți, ne-am ilumina și nu am mai exista aici pe planetă.
Dacă te vezi perfect la job, nu îți vei mai îmbunătăți niciun skill. Dacă te vezi perfect în relația de cuplu, întreabă-ți și partenerul sau partenera ce părere are.
Dacă ne-am fi oprit la primul mijloc de transport în comun, la primul computer sau telefon creat și nu am fi considerat că putem evolua, astăzi nu am fi avut avion, macbook sau iphone. Perfecțiunea nu există. Tot timpul este loc de mai bine în viața noastră și în ceea ce ne privește pe noi înșine.
Perfecțiunea nu există. Cum gândesc femeile atunci când își caută un partener de cuplu?
Multe femei din comunitatea noastră sunt în căutarea unui partener de cuplu ideal. Am o veste: bărbatul perfect nu există. Nici femeia perfectă nu există. Oamenii vin atât cu calități cât și cu defecte.
Vei alege partenerul X, vei avea parte de aceste calități și de aceste defecte. Vei alege partenerul Y vei avea parte de alte calități și de alte defecte. Un om doar cu calități nu există. Nici eu nu sunt perfectă și nici tu.
O femeie singură care își dorește o relație de cuplu și citește dezvoltare personală este încurajată să își facă o listă cu calitățile bărbatului ideal. Toate bune și frumoase până aici.
Diferența pe care am sesizat-o în acest punct între femei și bărbați este aceea că listele bărbaților cu calitățile partenerei ideale sunt scurte, pe când listele femeilor cu calitățile partenerului ideal nu se mai termină. Femeia singură care continuă să rămână singură chiar caută partenerul perfect. Iar el nu există.
Partenerul ideal nu există, dar există cineva foarte bun împreună cu care îți poți construi o viață
Femeia de mai sus poate că:
– nu este realistă sau nu știe că oamenii nu sunt ideali;
– nu se pune pe sine în contexte în care poate întâlni un partener așa cum își dorește;
– nu știe exact ce vrea, ce oferă, ce este dispusă să accepte și ce nu;
– se teme de un eventual eșec în relație, iar acum doar se protejează prin “nu am găsit încă persoana potrivită”;
– din varii motive nu își dorește o relație, dar se păcălește pe sine că vrea.
Nimeni nu le întreabă pe aceste femei:
✔️ Ce defecte ești dispusă să accepți la partenerul tău?
✔️ Ce defecte ai tu? Ce ai tu de îmbunătățit la tine?
Dacă tu te vezi perfect/ă atunci normal că la prima abatere a celuilalt vei strâmba din nas și în loc să comunici și să cauți să construiești o relație frumoasă, spui că nu-i suficient de bun, că nu-ți împlinește toate nevoile și că nu vrei să te mulțumești cu mai puțin decât meriți.
✔️ Ce aduci tu în relație? Ce faci tu pentru partener? Ce nevoi poți tu să împlinești?
✔️ Peste ce nu vei trece? Ce nu ești dispus/ă să accepți?
Evoluția vine din autenticitate și din îmbunătățire constantă. Caută mereu să devii o versiune mai bună a ta.
Care sunt lucrurile la care consideri că mai ai de lucrat?
Te provoc să crești, să ai curaj și să te dezvolți.