Stabilirea obiectivelor personale

Publicat pe 04 iunie 2021

Stabilirea obiectivelor personale

Orice lucru pe care mintea îl poate gândi şi inima îl poate iubi, îl poţi împlini.”  Napoleon Hill

Atunci când îți fixezi un obiectiv aduci conștientizare între ceea ce ai și ceea ce dorești de fapt. Sunt aici și vreau sa ajung acolo. Dacă pentru tine e important să îți îndeplinești obiectivele atunci acest articol este pentru tine.

Ce vrei cu adevărat? Care este acel ceva pe care tu vrei din tot sufletul să-l realizezi?

Ce este și ce nu este un obiectiv

”Dacă nu știi încotro mergi, orice drum te va duce acolo.” George Harrison

Un obiectiv nu este o nevoie. Fă diferența între ceea ce vrei și ceea ce ai nevoie. Îți pui focusul nu pe ceea ce ai nevoie, ci pe ceea ce vrei. Nevoile se vor îndeplini oricum pentru că sunt mai puternice decât obiectivele. Însă, dacă vrei să faci sport sau să citești mai mult, acestea s-ar putea să nu fie neapărat nevoi, ci obiective. Dacă vrei obiectivele îndeplinite trebuie să devii proactiv. 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Nevoia de a mânca se va îndeplini oricum. Pentru că nu poți trăi prea mult fără să te hrănești. Vei găsi o soluție pentru aceasta. Dacă vrei să ai un corp sănătos și o dietă echilibrată atunci acesta este un obiectiv. Ratele, facturile, chiria sunt nevoi și te vei ocupa automat de ele. Pentru acestea vei găsi o soluție, dar pentru ceea ce vrei, adică pentru un obiectiv, va trebui să-ți folosești voința, imaginația, creativitatea, intuiția, percepția.

Un obiectiv nu este o sarcină, un task. O sarcină este ceva ce faci pentru obiectivul tău. Un obiectiv este ”Sunt coach. Am o carieră în coaching”, iar o sarcină este ”fac un curs de coaching”. Obiectivul este lucrul pe care-l dorești, sarcina este lucrul pe care trebuie să-l îndeplinești ca să atingi obiectivul.

Resursa cea mai importantă pentru atingerea obiectivelor

Resursa cea mai importantă este starea emoțională. Dacă ai starea emoțională potrivită găsești toate celelalte resurse de care ai nevoie. 

De fapt oamenii nu-și doresc casă, mașină, vacanțe, ci își doresc starea pe care o au atunci când dețin lucruri sau experimentează ceva. 

De exemplu: cum te simți atunci când ești într-o relație, cum te simți când ești tată sau mamă, atunci când ai bani, când ai acea mașină sau casă, când poți merge în vacanța pe care ți-o dorești.

Gândește-te la un moment important din viața ta când ai obținut ceea ce ai vrut sau ți-ai atins un obiectiv. Cum te-ai simțit? Care a fost starea ta atunci? 

Acum gândește-te la obiectivul tău. Mergi cu mintea în momentul când acesta este deja îndeplinit. Care este starea pe care o ai atunci când obiectivul tău este îndeplinit? Aceea este starea pe care trebuie să o accesezi mereu când lucrezi pentru obiectivul tău, în special când ai impresia că nu mai ai resurse sau energie. Când acționezi cu dezamăgire în suflet, nu poți crea ceva de calitate. Când acționezi cu bucurie și cu încredere, creezi un viitor extraordinar.

”Mintea nu poate fi ocupată de emoţii pozitive şi negative în acelaşi timp. Trebuie să predomine fie unele, fie altele. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că emoţiile pozitive sunt cele care ne influenţează în mod dominant mintea.” — Napoleon Hill

Exemple de obiective setate greșit versus obiective setate corect

Problemele nu pot fi rezolvate dacă nu ai un obiectiv clar și dacă acesta nu este setat corect. Tot timpul atunci când pornești de la o problemă setezi și un obiectiv. Vei vrea să te gândești nu la problemă, ci la obiectiv. Dacă atingi obiectivul, problema se rezolvă de la sine.

#Obiectiv pe relații

”Partenerul/a nu mă satisface” sau ”Vreau o relație ca lumea” vs ”Mă simt împlinit și fericit în relația de cuplu alături de partenerul /partenera potrivit/ă pentru mine”.

#Obiectiv pentru corp și greutate

”Vreau să slăbesc” vs ”Am și mențin greutatea de 58 de kg într-un corp sănătos”. Dacă nu specifici concret ceea ce vrei, subconștientul tău nu înțelege la ce te referi. De aceea este foarte important să fii atent la cuvintele pe care le folosești.

#Obiectiv pentru casă

”Nu mai vreau să trăiesc în casa asta” sau ”Vreau o casă de lux” vs ”Trăiesc o viață confortabilă și sănătoasă într-o casă în care mă simt bine.” Subconștientul ia în considerare doar verbele afirmative.

#Obiectiv pentru mai mulți bani

”Vreau să am mai mulți bani” sau ”Vreau să fiu bogat”. Exprimarea este prea vagă. În primul rând, subconștientul este axat pe emoții. Cuvântul bani nu înseamnă nimic pentru el. În al doilea rând expresia ”mai mulți” este o eroare de gândire.

Mai mulți comparativ cu ce? Dacă primești un leu în plus e posibil ca subconștientul tău să creadă că ți-a îndeplinit obiectivul. Propune-ți mai degrabă obiective în legătură cu efectele pe care dorești să le aibă banii pentru tine.

“Câștig x lei lunar din activitatea mea de …..”
“Cumpăr până la finalul acestui an o casă confortabilă în cartierul X oferind un avans de 20% economisiți din activitatea mea part time, extra job, de ……”.
“Am un fond de rezervă de x lei. În fiecare lună economisesc x lei pentru viitorul meu financiar.”
“Îmi cresc veniturile cu 25% pe lună din activitatea extra ….”
“Cartea scrisă de mine îmi aduce lunar venituri de x lei.”

#Obiectiv pentru job

”Vreau un job mai bun” sau ”Vreau un salariu mai mare” vs ”Am un job care îmi place și unde simt că sunt cea mai bună variantă a mea”, ”Am un venit de x lei obținuți din ….”

Obiectiv pentru mașină

”Vreau o mașină nouă” vs ”Vreau un audi A4 negru, cu tapițeria x, motor y, etc”. Eventual te imaginezi în mașina ta și descrii cu detalii cum te simți, ce vezi, ce auzi.

“Dețin un Mercedes cu motor x, detaliile y pe care îl conduc cu plăcere în fiecare zi.”

”Când tu nu știi ce vrei se vor găsi mulți oameni care vor fi foarte încântați să te pună la lucru ca să-i ajuți să-și atingă propriile lor obiective.”
— Joseph O’Connor

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!