Cariera si business

Coaching-ul — o industrie de 2,849 miliarde de dolari la nivel global în 2019 și aflată în continuă creștere

Publicat pe 30 aprilie 2021

Share
Coaching-ul — o industrie de 2,849 miliarde de dolari la nivel global în 2019 și aflată în continuă creștere

Cât câștigă un coach? În România piața de coaching este în continuă creștere. O sesiune de coaching poate costa între 50 și 1200 de euro în România. În funcție de cui se adresează, de structura și conținutul sesiunii, de nivelul de experiență al expertului. 

Relația dintre coach și client este una de parteneriat, care îl face pe client să se simtă confortabil. Care dă naștere la încredere și care nu judecă. Poziția pe care o va adopta coach-ul față de client este cea de alter ego. Secretul pentru client este să răspundă cu sinceritate la întrebări pe care nu și le-a adresat niciodată.

Un studiu din 2018 realizat de ICF și HCI susține că 60% dintre angajații din organizațiile unde coaching-ul este practicat, au fost calificați ca fiind foarte implicați. Comparativ cu 48% din angajații din toate celelalte organizații. Același studiu a relevat că 63% dintre organizațiile unde se practică activ coaching-ul au raportat o creștere mai mare a veniturilor în rândul colegilor din industrie.

Ce spun cercetările în domeniu

În cele ce urmează vei găsi un scurt rezumat rezultatelor studiului ICF Global Coaching din 2020. Acesta a fost comandat în 2019 de către Federația Internațională de Coaching (ICF) și realizat de PricewaterhouseCoopers.

 • La nivel global, se estimează că au existat aproximativ 71.000 de coachi practicanți în 2019, o creștere de 33% față de 2015. Creșterea a fost deosebit de puternică în regiunile din America Latină și Caraibe (+ 174%) și din Europa de Est (+ 40%). 
 • Se estimează că numărul managerilor și a liderilor care utilizează abilități de coaching a crescut cu aproape jumătate (+ 46%). America Latină și Caraibe au înregistrat cea mai mare creștere (+ 198%). În Asia, se estimează că numărul de manageri sau lideri care folosesc abilități de coaching s-a dublat (+ 124%).

Cât câștigă un coach? De ce să practici coaching?

 • La nivel global, femeile reprezintă 68% dintre manageri sau lideri care folosesc abilități de coaching, variind de la 61% în Orientul Mijlociu și Africa până la 80% în Europa de Est.
 • 90% dintre coachii practicanți au declarat că au clienți la activ (constant), iar veniturile lor anuale se încadrează ca medie în suma de 47.000 de dolari.
 • 93% dintre coachii practicanți oferă și servicii suplimentare cum ar fi: consiliere, consultanță, etc.
 • În medie, coachii practicanți care oferă servicii suplimentare alocă 44% din timp serviciilor de coaching.

Pentru fiecare dintre cele șapte regiuni mondiale (Asia, Europa de Est, America Latină și Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa, America de Nord, Oceania și Europa de Vest), veniturile totale din coaching au fost obținute prin combinarea estimării regionale pentru coachii practicanți cu venituri medii anuale din coaching. Pe această bază, venitul total global estimat din coaching în 2019 a fost de 2,849 miliarde de dolari. Reprezentând o creștere de 21% față de estimarea din 2015.

Cât câștigă un coach? Venitul total global estimat din coaching în 2019 a fost de 2,849 miliarde de dolari

 • Aproape toți practicanții de coaching (99%) declară că au finalizat o pregătire specifică unui coach. Din ce în ce mai mult, coaching-ul se află printre programele acreditate de o organizație de coaching profesionist (93% în studiul din 2020, în creștere de la 89% în 2016). 
 • 93% dintre manageri sau lideri care folosesc abilități de coaching au primit o formare profesională necesară unui coach, 79% prin programe acreditate de o organizație de coaching profesionist. 
 • Marea majoritate a coachilor practicanți (95%) au declarat că au finalizat 60 sau mai multe ore de antrenament, în creștere față de 93% în 2015. 
 • O mare parte dintre practicanții de coaching (43%) au declarat că au primit 200 de ore de formare sau mai mult.
 • Aproape trei din patru practicanți de coaching (74%) au declarat că dețin în prezent o acreditare sau o certificare de la o organizație, în creștere față de la 70% în studiul din 2016. 
 • 45% dintre manageri sau lideri care folosesc abilități de coaching au declarat că dețin o certificare. 
 • Clientul tipic de coaching are între 35 și 44 de ani (37%). Puțin sub unul din trei clienți (30%) se află cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. Aproximativ unul din patru (24%) au sub 35 de ani.

Adesea poate fi mai ușor să le spui oamenilor ce trebuie să facă în loc să încurajezi gândirea activă. Astfel încât să poată lua ei singuri decizii așa cum se întâmplă într-o sesiune de coaching. Însă coaching-ul funcționează și aduce rezultate. Coachingul are o capacitate demonstrată de a crea angajament și de a motiva oamenii atât pe plan personal cât și pe plan profesional.

Vrei să devii coach?

Școala de Coaching îți oferă posibilitatea să faci coaching la nivel de performanță.
Este un curs de formare profesională specialist în activitatea de coaching, cod cor 242412, acreditat de A.N.C.

Ai acces pe platformă dedicată de cursuri, primești pe email user și parola pentru a urmări și înregistrarea cursului.
Durata: 6 luni (un weekend pe lună)
Inclus: 3 Antrenamente pe lună, luni, între 19.00-21.00, 8 sesiuni de coaching lunare, suport de curs, înveți marketing, suport din partea noastră
Trainer: Nina Paraschivescu – află mai multe despre Nina  aici

Ce câștigi din cursul acreditat de coaching?

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

 • O formare completă, practică și cu aplicații clare
 • Informații structurate și ușor de parcurs
 • O bază solidă pe care să construiești
 • Depășești nivelul de teorie și iei atitudine cu privire la schimbare
 • Șansa de a învăța coaching de la cineva care a studiat cu Tony Robbins și Bob Proctor – care a fost și este clienta lor în programe de coaching
 • Mai multă încredere în tine și ambiția de a accepta noi provocări
 • Vei porni la drum cu un mindset pozitiv, în care tu ești personajul principal

Click aici pentru înscriere. Află mai multe detalii despre Școala de Coaching.

Cadoul Ninei
pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?