Cum să gândești ca să nu mai urăști ziua de luni?

Publicat pe 29 august 2022

Cum să gândești ca să nu mai urăști ziua de luni?

Mulți oameni încep să gândească cu teamă încă de duminică după amiază pentru că a doua zi este luni și merg la job. Acest gând le creează anxietate și indispoziție.

Eram în facultate la al doilea și ultimul job pe care l-am avut în viață când mă gândeam cu groază la ziua de luni pentru că trebuia a doua zi la ora 09:00 să fiu la serviciu. 

Atunci mi-am promis mie însămi că voi face tot posibilul să nu mai trebuiască să trec prin așa ceva. Astăzi am zile în care încep să lucrez încă de la 6 dimineața. Și o fac cu plăcere și bucurie. Nu pentru că trebuie. Nu mă obligă nimeni nici să mă trezesc de dimineață și nici să lucrez. Este ceea ce îmi doresc.

Cum să îți privești jobul ca să nu te mai frustrezi?

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

  • Uită-te la jobul tău ca la susținătorul tău numărul 1.

    Oamenii au indispoziție atunci când văd partea negativă a lucrurilor, dar dacă vezi și avantajele pe care le ai datorită locului tău de muncă, calitatea vieții tale va crește.

    Sunt multe beneficiile pe care le ai datorită jobului. În primul rând jobul tău îți oferă un venit. Chiar dacă nu este venitul pe care ți-l dorești, acei bani pe care îi câștigi îți permit traiul de zi cu zi. Nu ai grija facturilor și a locuinței. Ai casă, ai apă curentă, ai electricitate, ai confort la care bunicii tăi nici nu visau.

În al doilea rând jobul îți oferă o activitate. Mulți oameni care și-au pierdut locul de muncă sau care s-au pensionat declară că nu își mai găsesc locul în societate, că se simt inutili, că au gânduri care nu le dau pace, că nu își găsesc rostul. Jobul te menține ocupat și productiv. Prea mult timp liber dacă nu știi cum să-l gestionezi te va duce în vicii, lene și lipsă de rezultate. Omul are nevoie atât de efort cât și de plăcere. Alternanța între cele două este cea care aduce echilibrul, nu susținerea exclusivă doar a efortului sau doar a plăcerii.

  • Jobul tău reflectă valorile tale.


    Gândește-te ce beneficii percepi că ai de la jobul tău și vei observa că acele beneficii îți servesc valorile tale cele mai înalte.

    Poate că ai o echipă și interacționezi cu mulți oameni la locul de muncă. Dacă îți vei identifica valorile vei observa că printre cele mai apreciate valori pe care le ai se numără sociabilitate, interacțiunea cu oamenii.

    Poate jobul tău îți oferă un salariu mare și asta îți hrănește nevoia ta de prosperitate materială. Poate folosești banii la ceva ce este important pentru tine: să îți construiești o casă, să te plimbi, să economisești, să îți ajuții copiii, etc. Poate jobul tău îți oferă mult timp liber și asta îți hrănește nevoia ta de familie pentru că timpul liber îl folosește făcând activități împreună cu familia ta.

    Dacă jobul tău nu ar fi aliniat cu valorile tale ai pleca. Întotdeauna jobul îți împlinește valorile.

  • Mergi la job pentru că vrei, nu pentru că trebuie.


    Mulți oameni simt frustrare referitoare la job întrucât folosesc acest cuvânt “trebuie”. Asta îi pune într-un rol de victimă și nu le oferă opțiuni. Cât de motivat de simți când trebuie să faci ceva? Și cât de motivat te simți când este alegerea ta să faci o activitate?

    Conștientizează că a avea un job este o alegere. Tu alegi să ai un loc de muncă, nimeni altcineva. Ai putea să trăiești sub cerul liber în pădure într-o colibă și să consumi din agricultura proprie și totuși nu o faci. Ai putea să ai o mică activitate antreprenorială: deschizi un butic, vinzi în piață, faci un magazin online, croșetezi – ai prins ideea. Dar vrei un anumit confort și soluția pe care ai găsit-o este aceea de a avea un loc de muncă.

  • Jobul, ca orice lucru din acest Univers, are atât plusuri cât și minusuri.


    Creierul vechi format acum mai bine de 2 milioane de ani este obișnuit să se concentreze pe identificarea de probleme. Acest lucru ne-a permis supraviețuirea pentru că dacă nu am fi avut această funcție în creier nu am fi identificat problemele ce ne puneau viața în pericol. Însă astăzi această funcție nu ne mai este atât de utilă.

    Astăzi aspiri la prosperitate, împlinire și fericire, iar acestea nu pot fi obținute cu ajutorul creierului vechi întrucât de fiecare dată când ieși din zona de confort creierul vechi vede asta ca pe un pericol de viață și de moarte. Este nevoie de apel la cortexul prefrontal, la creierul rațional, pentru a obține prosperitate și împlinire.


Așadar este natural să vezi minusurile și necesită un efort conștient să vezi plusurile. Concentrează-te pe beneficii și pe lucrurile pozitive pentru a te împuternici și a crea o viață extraordinară.

  • Poți oricând să îți creezi o nouă viață.

    Dacă îți dorești un alt program de lucru, dacă vrei afacerea ta, dacă vrei să lucrezi într-un alt domeniu, dacă vrei să devii freelancer și să faci ceva extrajob sau chiar full time atunci să știi că lucrul acesta este posibil. Desigur că va trebui să ieși din zona de confort și asta va speria creierul tău vechi. Va percepe periculoasă mutarea ta și te va duce în frică.

    Nu mai aștepta să pice minunile din Cer. Dumnezeu te-a înzestrat cu tot ce ai nevoie pentru a gândi, a munci și a crea viața pe care ți-o dorești. Ai liber arbitru și ai capacitatea de a alege. Nu fii naiv să crezi că altcineva va crea pentru tine lucruri. Tu creezi și creezi tot timpul. Chiar și în acest moment tu creezi doar că o faci inconștient și creezi lucrurile pe care nu ți le dorești. Învață cum funcționează creierul și poți crea o viață extraordinară.

  • Luni este doar o altă zi din calendar.

    Oamenii care sunt pasionați de ceea ce fac nu disting atât de bine între timpul de lucru și timpul lor liber. La fel nu disting atât de bine între zilele din timpul săptămânii și cele de weekend. Când îți place ceea ce faci ești fericit că poți să muncești pentru că activitatea în sine te împlinește. Oamenii care se frustrează se gândesc la ce le iese lor din respectiva afacere, de la jobul pe care îl au. Oamenii împliniți se bucură de activitatea propriu-zisă pe care o fac uitând de beneficii, dar tocmai pentru că se concentrează pe activitate (și nu pe câștigul propriu) reușesc să obțină mai multe beneficii decât cei din prima categorie.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!