Citate celebre ale împăratului și filosofului roman Marcus Aurelius

Publicat pe 28 decembrie 2021

Citate celebre ale împăratului și filosofului roman Marcus Aurelius

Marcus Aurelius (Marcus Aurelius Antoninus Augustus) a fost un respectat împărat roman  (161-180 e.n.), un filozof-rege care a fost ultimul dintre așa-numiții Cinci Buni Împărați ai Romei. Moartea sa din 180 a fost considerată ca sfârșitul  Pax Romanei  și începutul instabilității care a dus în timp la căderea Imperiului Roman de Vest. Se spune că domnia lui Marcus Aurelius a simbolizat Epoca de Aur a Imperiului Roman.

Formația sa filosofică a fost marcată de doctrina stoică, reprezentată de Epictet.

Singura sa lucrare a fost redactată în limba greacă, Ta eis heauton (“Către mine însumi”), tradusă mai târziu în limba latină cu titlul Meditationes (“Meditații”), în 12 cărți. Conținutul lor are în special un caracter moral, o filosofie practică pentru viața de fiecare zi.

Citate celebre ce aparțin lui împăratului roman Marcus Aurelius

Viaţa unui om este ceea ce gândurile lui o fac să fie.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Să avem seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi, mai ales, înţelepciunea de a deosebi între cele două posibilități.

N-ar trebui să te temi de moarte, ci mai degrabă că n-ai început încă să trăieşti.

Ori de câte ori te trezești dimineața, gândește-te la privilegiul de a fi în viață, de a putea gândi, iubi și de a te putea bucura.

Ceea ce auzi e o opinie, nu adevărul. Ceea ce vezi e o perspectivă, nu realitatea.

Nu lăsa viitorul să-ţi strice liniştea. Dacă va fi nevoie, îl vei înfrunta cu aceleaşi arme ale raţiunii cu care lupţi astăzi împotriva prezentului.

Nu uita! Îţi trebuie puţine lucruri ca să fii fericit.

Consecințele mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei.

Fericirea vieţii tale depinde de puterea gândurilor tale.

Nu te gândi prea des la ce-ţi lipseşte. Gândeşte-te la ce ai.

Gândeşte-te că oamenii fac oricum aceleaşi lucruri, chiar dacă tu ai plesni de ciudă!

Omul e făcut să trăiască între oameni. Prin urmare, ori îi educi, ori îi suporți.

Obişnuieşte-te pe cât de mult cu putinţă ca, de câte ori o personă înfăptuieşte ceva, să te întrebi: În ce scop face acest om lucrul acesta? Dar începe cu tine, şi cercetează-te pe tine mai întâi.

Dintotdeauna, oamenii şi-au căutat un loc în care să se refugieze: casă la ţară, pe malul mării sau la munte. Acesta este un însemn al oamenilor obişnuiţi; este însă în puterea fiecăruia de a se retrage în sine. Căci nicăieri, nici în locul cel mai linistit, nu scapi de griji, doar în sufletul tău. Îţi găseşti liniştea atunci când gândurile sunt foarte paşnice. Liniştea nu e nimic altceva decât o bună ordine mentală. Acordaţi-vă acest refugiu permanent şi vă veţi reface.

Considerați în permanență universul ca fiind o singură ființă vie, având o singură substanță și un singur suflet; cooperarea cauzelor tuturor lucrurilor care există; observați și răsucirea continuă a firului și contextura rețelei.

Ai putere asupra minții tale – nu în afara evenimentelor. Realizează acest lucru și vei găsi putere.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

S-ar putea să-ți placă articolele

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!