Cariera si business

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu?

Publicat pe 25 martie 2021

Share
Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu?

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu? Află întrebările din coaching ce îți aduc CLARITATE.

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu? Cât de confuz ești?

Vin tot mai mulți oameni la mine și mă întreabă despre cum pot lua decizii mai ușor. Sunt oameni care pendulează în general între două variante dintre care trebuie să aleagă. Și se simt prinși în cursa hamsterului care aleargă la infinit pe roată.

Să merg la jobul ăsta în continuare sau să îmi deschid propria afacere? Să mă ocup de afacere în domeniul ăsta sau în celălalt?

Când vine vorba de indecizii există un tipar. Cei mai mulți oameni care au probleme în a lua ușor și rapid decizii, petrec prea mult timp în capul lor. Îți explic imediat ce vreau să spun cu asta.

Claritatea vine din angajament, nu din gândurile care îți circulă prin cap.

Cu cât mai mult te gândești și analizezi o problemă pe toate părțile, cu atât mai mult nu te vei putea decide să acționezi într-un fel. Când eram copil câteodată tata îmi spunea: prea multă minte se pare că uneori strică.

Când stai și te gândești la ce anume să decizi să faci, de fapt nu faci nimic!! 

Nu faci nimic, doar îți țeși o pânză de păianjen din propriile gânduri și analize. Cu cât te gândești mai mult cu atât mai confuz vei deveni.

Pentru a ieși din acest labirint al gândurilor ai nevoie să ieși din propria ta minte și să începi să faci efectiv ceva, să mergi într-o direcție chiar dacă nu ești sigur. Cu alte cuvinte ai nevoie să îți iei un angajament față de o anumită opțiune pe care o ai la un moment dat.

Acționează înainte să gândești

Ai nevoie de acțiune rapidă, iar acțiunea înseamnă să faci ceva ce implică corpul tău: să te duci acolo și să vorbești cu acea persoană, să trimiți acel CV, să mergi să deschizi firma aia o dată, să suni persoana aceea odată, să îți iei adidașii și să ieși la alergat.

Ai nevoie să te miști într-o anumită direcție și să simți pulsul a ceea ce faci, să îți scanezi corpul și să observi cum te simți când faci acel lucru pe care îți doreai să-l faci. În funcție de cum te simți decizi dacă vei continua pe calea aleasă sau schimbi.

Mă întreabă de multe ori oamenii ce afacere să facă, cum să decidă de ce anume să se apuce. Sunt oameni care au pasiuni diverse și care nu pot lua o decizie dacă să se ocupe de pasiunea nr. 1 sau mai degrabă de pasiunea nr. 2. Sau să continue și cu jobul în paralel?! Și uite așa te trezești că ești prins în capcana propriei minți.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Pentru mai multă claritate mereu recomand să ieși din minte și să îți iei efectiv angajamentul față de un anumit domeniu pentru o perioadă chiar dacă acea perioadă poate fi de doar 3-6-12 luni. Fă ceva, orice și observă cum te simți, cum merge.

Cum iei cea mai bună decizie?

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu?

Vreau și jobul ăsta, vreau și afacere. Vreau să încep ceva într-un domeniu creativ, în online pentru că ăsta este viitorul, dar vreau și ceva cu imobiliare pentru că sunt o investiție bună în timp. Vreau să îmi fac blog pe domeniul pe care mă pasionează, dar vreau să deschid și o franciză. Și nu le pot face pe ambele.

Este minunat că ești pasionat de lucruri diferite și că vrei să faci multe. Cu toate acestea pentru a avea succes ai nevoie să îți concentrezi eforturile pe o perioadă delimitată de timp într-o singură direcție. Este prostesc să te sabotezi singur începând în același timp două activități noi care îți consumă timp, energie și bani. Pur și simplu resursele tale vor fi împărțite între cele două pasiuni sau arii de interes pe care le ai. Și randamentul tău va fi pe măsură.

Alege o singură direcție pentru o perioadă delimitată de timp atunci când vrei să faci o afacere din pasiunea ta

În următoarele 6 luni mă ocup de lucrul x, îl prioritizez și îmi concentrez toate eforturile pentru a obține rezultatul y. După aceea voi decide ce fac mai departe. Dacă îmi doresc un rezultat chiar mai bun de atât continui în direcția asta sau, dacă nu, merg în cealaltă direcție.

Am întâlnit oameni care au decis să își ia un job uneori chiar să plece să muncească în străinătate pentru o perioadă fixă de timp. Aceștia voiau să obțină banii necesari pentru a-i investi într-un business pe care își doreau să îl facă sau să își amenajeze locuința.

Până nu te uzi nu ai cum să știi cât de udă va fi apa indiferent cât de mult te-ai gândi la ea.

Alege să te focusezi asupra unui singur lucru. Sunt pasionată de gătit și de beauty. Alege în care domeniu dintre acestea îți începi o afacere. Asta nu înseamnă că îți vei ignora cealaltă pasiune. Înseamnă că pui mai mult efort acum în una din pasiunile tale. Iar mai târziu o vei putea include și pe cealaltă.

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu? Cum decizi de care din pasiunile tale să te ocupi?

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu? Îmi amintesc că acum câțiva ani eram foarte pasionată de grădinărit și de horticultură. Îmi plantasem tot soiul de legume în grădină, le îngrijeam, le recoltam, ajunsesem cel puțin la plante aromatice să am toată gama existentă pe piață, aveam borcane pline cu ierburi de tot felul. La fel și cu florile. Am perfect întipărit în minte acel moment când m-am dus la o florărie destul de mare și voiam să cumpăr o floare la ghiveci. Când m-am uitat pe rafturi am constatat că aveam acasă toate soiurile de plante care existau în acea florărie. Unele dintre ele chiar în dublu exemplar, diferite culori sau mărimi. Aveam practic o mini-seră acasă.

Apropiații mă sfătuiau să îmi încep o afacere în domeniul acesta și începusem și eu să mă gândesc la opțiunea asta. Mă focusam pe pasiunea mea pentru business și pentru flori, plante aromatice, legume bio. În același timp vedeam că îmi ocupă un timp bun să le îngrijesc și să mă documentez despre domeniul acesta. Mă întrebam dacă oare nu asta este calea. Însă eram pe o pistă greșită.

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu? Întrebările din coaching ce aduc CLARITATE

coaching

Să fac o afacere din pasiunea mea sau nu?

1. Cum ar arăta viața mea peste 5 ani dacă aș decide să fac acum o afacere din pasiunea mea?

În momentul în care mi-am imaginat cum ar fi o zi obișnuită din viața mea dacă aș fi început un astfel de business cu flori și plante, mi-am dat seama că nu era ceea ce îmi doream. Nu mă vedeam să mă ocup de flori și plante zi de zi, ani la rândul. Nu era ceea ce îmi doream. Pentru mine plantele aromatice și florile erau o pasiune de moment. Nu era ceva cu care să îmi umplu întreaga viață ani întregi, poate chiar o viață.

2. Peste 10 ani aș regreta dacă nu aș face acum o afacere din pasiunea aceasta?

Am privit din nou în timp și am simțit pur și simplu că nu aș fi avut niciun regret peste 10 ani că nu am aprofundat mai mult acest domeniu. Am realizat că este doar o idee de moment. Nu simțeam că era ceva în care ar trebui să pun efort, timp, energie și bani. Așadar florile și plantele aromatice au rămas la nivel de pasiune. După acest exercițiu am constatat chiar că mi-am satisfăcut pe deplin pasiunea. Ea a trecut de acel punct maxim de explozie. M-am ocupat de ea suficient. Și chiar treptat am început să aloc tot mai puțin timp și energie în această direcție. Acum am doar câteva mici ghivece care îmi încântă simțurile.

Îți imaginezi că aș fi consumat inutil bani, timp și efort dacă aș fi început un business în acest domeniu. Aș fi pierdut timp dacă nu mi-aș fi pus cele două întrebări de mai sus și dacă nu m-aș fi ocupat o perioadă de pasiunea mea. Avem nevoie să o explorez în acțiune, să mă ”ud” și să văd efectiv cum este să intru în acel domeniu.

Nu aceleași răspunsuri am dat atunci când m-am întrebat dacă să încep o afacere cu organizarea de târguri și expoziții. Nici când a fost vorba de site-ul de știri, de coaching sau cu traininguri. Și firește direcția a fost alta.

3. Cum ar arăta viața ta peste 5 ani dacă ai merge în continuare în aceeași direcție?

Așadar claritatea vine din acțiune. Începe să faci efectiv. Începe azi. Începe să te ocupi o perioadă delimitată de o direcție în care vrei să mergi, de o pasiune, de o dorință și exploreaz-o. Apoi observă cum te simți și pune cele două întrebări. Cum ar arăta viața ta peste 5 ani dacă ai merge în continuare în aceeași direcție? Peste 10 ani vei regreta dacă nu ai face asta?

PS: Lasă-mi acum un comentariu și spune-mi care sunt pasiunile tale și tu în ce domeniu ai vrea astăzi să îți deschizi un business.

Cadoul Ninei
pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?