Top 10 abilități de coaching pe care trebuie să le ai ca life coach

Publicat pe 08 august 2023

Top 10 abilități de coaching pe care trebuie să le ai ca life coach

Există sute și mii de oameni astăzi care au nevoie de cineva ca tine care să îi ajute să facă o schimbare pozitivă în viața lor.

Aceștia sunt oameni care sunt conștienți de nevoia de îmbunătățire a vieții lor, dar nu știu de unde să înceapă. Acest lucru se datorează faptului că a face o schimbare pozitivă nu este ușor și chiar și un ghiont ușor în direcția corectă din partea unui antrenor de viață poate face o mare diferență.

Cu toate acestea, nu ești singurul antrenor de viață; există sute de alții acolo, dintre care mulți ar putea avea deja mai multă experiență în afaceri decât tine.

Întrebarea este atunci, cum te deosebești de ceilalți antrenori, asigurându-te totodată că îți ajuți clienții să devină cea mai bună versiune a lor înșiși?

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Da, există marketing, rețea și toate celelalte moduri de a te prezenta. Dar asta te va duce doar până la un punct. Veți atrage clienți, dar păstrarea acestora este cu totul altă chestiune.

Pentru a-ți păstra clienții, trebuie să le oferi ceea ce ei nu pot face pentru ei înșiși; adică să fii pentru ei acel cineva care să-i îndrume către o viață pe care și-o doresc pentru ei înșiși. Și pentru asta, ai nevoie de anumite calități și abilități care să-i inspire în timp ce te vor stabili ca Life Coach-ul lor care poate face cu adevărat diferența.

Dar care sunt aceste calități și abilități, te aud întrebând.

Exact în asta vreau să intru aici, așa că continuă să citești și înainte să îți dai seama, visul tău de Life Coaching va evolua într-o afacere profitabilă, sustenabilă, care te va duce departe.

Abilitatea de Life Coach 1: Confidențialitatea este cheia

Când un client se deschide față de tine este pentru că are încredere în tine și respectă judecata ta. Cu toate acestea, pentru a te asigura că îi păstrezi încrederea, trebuie să te asiguri că păstrezi confidențialitatea totală, indiferent cine te abordează sau care ar putea fi situația. Acest lucru este esențial pentru a te menține pe piață și a avea o afacere în coaching credibilă.

Chiar acum te aud spunând: „De ce aș divulga vreodată informații despre client altcuiva?”.

Scenariile pot varia, mai ales atunci când altcineva decât clientul plătește pentru sesiunile de coaching – cum ar fi un angajator sau un membru al familiei. Când se întâmplă acest lucru, ai putea fi dezbătut între a face ceea ce este corect și, în același timp, ai menține o relație bună cu ceea ce ar putea fi un client incredibil de profitabil.

Dar amintește-ți acest lucru – ești angajat pentru un motiv și acesta este pentru a ajuta oamenii să facă o diferență în viața lor. Ceea ce îți împărtășesc vor fi emoțiile și secretele lor cele mai profunde, iar asta vine cu o responsabilitate uriașă; responsabilitatea de a respecta confidențialitatea indiferent de ceea ce se întâmplă.

Pentru a evita să te pui într-o situație în care ți se va cere să divulgi informații confidențiale despre client, îți sugerez să stabilești reguli de bază chiar de la început. Fii ferm și clar cu privire la limitele a ceea ce va fi împărtășit terțului care plătește pentru sesiuni.

Acest lucru va asigura că nu te vei găsi niciodată într-o situație compromițătoare și îți va păstra încrederea și încrederea clientului, deoarece, în calitate de Life Coach, acestea sunt cele mai importante lucruri pentru tine la sfârșitul zilei.

Abilitatea de Life Coach 2: Fii obiectiv

Empatia este una dintre abilitățile de bază de coaching de care ai nevoie ca antrenor de viață. Așa poți înțelege cu adevărat prin ce trece clientul tău și să-l ajuți să găsească o modalitate de a-și atinge obiectivul de viață. Asigurându-te că îi adresezi clientului întrebările corecte de coaching de viață este crucial pentru a te ajuta să te uiți la problemele sale în mod obiectiv.

Cu toate acestea, empatia are și dezavantajul că tinzi să te atașați prea emoțional de un anumit client și de problemele acestuia. Acest lucru poate întuneca luarea deciziilor și te vei lupta să te antrenezi eficient, anulând orice efect pozitiv pe care l-ai fi putut avea asupra vieții clientului tău.

Cel mai bun mod de a aborda problemele unui client este să asculți și să înțelegi ce au de spus cu empatie și apoi să faci un pas înapoi. Pentru că singura modalitate de a-i ajuta este să fii cu adevărat obiectiv, iar asta nu se poate întâmpla până când nu te detașezi emoțional de situație.

Pentru a începe, trebuie să accepți că nu ești imun la opiniile și părtinirile tale care se infiltrează în luarea deciziilor, ca toți ceilalți. Acceptă că ești uman și că perspectiva ta unică îți poate colora perspectiva, ceea ce ar putea fi în detrimentul impactului pozitiv pe care l-ai putea avea asupra vieții clientului tău.

Odată ce ai făcut acest lucru, următorul pas este să înveți cum să îți păstrezi părtinirile în afara coachingului, astfel încât să poți fi obiectiv cu privire la modul în care îți ajuți clientul să avanseze.

Dar înțeleg că acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Începe simplu – fii conștient de când ești părtinitor, deoarece te infiltrezi în coaching. Și când observi că se întâmplă acest lucru, deține-l, înțelege-l și izolează-l înainte de a împărtăși sfaturile și sugestiile tale cu clientul tău. Fă asta și vei fi pe cale să devii mai obiectiv în cel mai scurt timp.

Abilitatea de Life Coach 3: Fii susținător, dar ferm

Clienții tăi vin la tine pentru că par că nu pot face singuri pașii necesari pentru a-și schimba viața. Dar chiar și după ce te-au angajat să-i ajuți, această inerție poate rămâne, devenind primul obstacol major cu care te confrunți ca antrenor de viață.

Cel mai important lucru este să stabilești reguli de bază chiar înainte de a începe sesiunile cu clientul. Încă de la prima întâlnire, asigură-te că este conștient de rolul pe care îl vei juca în viața lui ca antrenor de viață care merge mai departe.

El te plătește pentru a-l ajuta să descopere și să se confrunte cu problemele reale cu care se confruntă. Acest adevăr poate fi greu de acceptat uneori și va provoca disconfort. Dar lucrul important de reținut este că acest disconfort este doar momentan și este recomandat să continui să mergi înainte și va trece în curând.

Și odată ce clientul o va face, va lăsa în urmă un sentiment de pozitivitate pentru că a depășit dificultățile cu care s-a confruntat, ceea ce nu va face decât să-l motiveze să facă și alte schimbări pozitive în alte domenii ale vieții lui.

Așa că, în calitate de antrenor de viață, deși trebuie să fii susținător, nu ar trebui să vină cu prețul de a te menține acolo unde nu trebuie. Acesta este singurul mod în care vei putea vreodată să îți ajuți clienții să facă schimbări pozitive în viața lor și să evolueze în bine.

Abilitatea de Life Coach 4: Află cine ești

Odată ce devii Life Coach, pot garanta că primul lucru pe care oamenii te întreabă atunci când află este: „Ce face cu adevărat un Life Coach?” Deci ce faci, cu adevărat? Nu pare o întrebare dificilă, dar pentru mulți antrenori de viață noi, să răspundă într-un mod ușor de înțeles și scurt poate fi dificil.

În primul rând, întrebarea nu este ce fac TOȚI antrenorii de viață. Întrebarea este ce faci, în mod specific, ca Life Coach și ce ai de oferit cuiva care se luptă să facă schimbări pozitive în viață.

Acesta este unul dintre răspunsurile pe care trebuie să îl gândești și să îl ai pregătit atunci când începi ca antrenor de viață. Răspunsul tău este cum poți face prima impresie corectă, deoarece nu știi niciodată când persoana de cealaltă parte este un potențial client.

Deci, ce reprezinți? Ce le oferi clienților tăi? De ce crezi în potențialul inerent al oamenilor de a se schimba în bine? Răspunsul tău pentru ceea ce faci ca antrenor de viață este o combinație de răspunsuri la o grămadă de întrebări diferite și fiecare dintre ele este la fel de importantă ca următoarea.

Cu cât sapi mai adânc în tine însuți pentru motivele pentru care vrei să devii antrenor de viață și descoperi propriile tale forțe inerente care te fac potrivit pentru acest tip de job, cu atât mai bine vei putea înțelege cine ești.

Odată ce ajungi acolo, răspunsul la ceea ce faci ca antrenor de viață va fi clar. Și dacă îți este clar, vei putea găsi cea mai bună modalitate de a comunica asta oricui interacționezi.

Abilitatea de Life Coach 5: Fii un învățător bun

Deci ai vorbit cu câteva persoane și ai făcut cercetări. Acum simți că știi ce este nevoie pentru a fi antrenor de viață și ești gata să începi. Dar în coaching există mult mai mult decât ceea ce poți obține din informațiile de mâna a doua. Mult mai mult.

Coachingul este o abilitate și, la fel ca orice altă abilitate, trebuie să fii pregătit corespunzător, astfel încât să poți înțelege ce înseamnă Life Coaching. Pentru că fără antrenament, îți vei da seama că rătăcești și acesta va fi sfârșitul carierei de coaching de viață.

Aceasta înseamnă că, înainte de a începe, este important să depui timp și efort pentru a obține o Certificare în Coaching. Acest lucru nu numai că îți va șlefui abilitățile pe care le ai deja, ci îți va oferi și o idee mai bună despre ceea ce se aștepta de la tine și te va ajuta să îți perfecționezi abilitățile necesare.

Dar certificarea este doar primul pas. Pe măsură ce lumea continuă să evolueze, la fel și problemele oamenilor. Și trebuie să evoluezi cu ei. Îmbunătățește ceea ce te învață certificarea de Life Coaching cu studiu individual și alte cursuri la nevoie, dar mai ales cu a avea propriul tău coach și mentor în coaching și în business.

Acest lucru te va diferenția de mulți alți antrenori de viață, în același timp, te va dota cu abilitățile și cunoștințele de care ai nevoie pentru a-ți înțelege clienții și pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele de viață.

Abilitatea de Life Coach 6: Lasă-ți judecata în urmă

Este uman să ai părtiniri și convingeri care sunt inacceptabile pentru tine. Vor fi anumite zone în care te simți puternic, zone pe care clienții tăi te-ar putea enerva și îți pot pune răbdarea la încercare. Indiferent de nișa ta de coaching de viață, această regulă se aplică universal!

Dar, ca antrenor de viață, trebuie să privești fiecare client ca pe cineva care are ceva să te învețe. Pentru că abia atunci îi vei putea respecta cu adevărat, iar fără respect reciproc, relația client-coach este sortită eșuării.

Dacă vrei să fii un antrenor de viață de succes, trebuie să fii capabil să accepti oamenii așa cum sunt ei, indiferent cât de mult ar putea acționa împotriva ei părtinirile tale interne. Dacă chiar dacă simți că părtinirile tale ridică capul, este important să nu lași să se arate și să păstrezi relația cu clientul tău cordială și respectuoasă.

Cu toate acestea, vor exista momente în care comportamentul sau convingerile unui client sunt complet inacceptabile pentru tine sau cu care nu te simți confortabil. În astfel de situații, este mai bine să alegeți să nu lucrezi cu acel anumit client pentru a evita să intri într-o relație client-coach despre care știi că nu va fi benefică pentru niciuna dintre părți.

Abilitatea de Life Coach 7: Fii un bun ascultător

Cred că acest lucru este de la sine înțeles, dar a fi un bun ascultător este una dintre abilitățile cheie pe care trebuie să le ai ca antrenor de viață. Cu cât asculți și observi mai bine, cu atât îți vei înțelege mai bine clientul. Fără asta, să-ți ajuți clientul să facă schimbările pe care le vrea va fi un obiectiv greu de realizat.

„Dar este aceasta o abilitate pe care o pot dezvolta dacă nu sunt deja un mare ascultător?” poți întreba.

Da, cu siguranță. Abilitățile de ascultare și observare sunt la fel ca oricare altele – pot fi perfecționate și perfecționate până când devii un antrenor empatic și intuitiv. Un antrenor care poate face cu adevărat diferența în viața oamenilor.

Vă propun, dragilor, un mic reminder astăzi pentru ascultarea activă.

Începe prin a-ți exersa abilitățile de ascultare cu prietenii și familia, apoi cu clienții. Ascultă ce au de spus fără a lăsa sentimentele proprii și perspectiva proprie să îți stea în cale. Nicio conversație nu este izolată. În spatele fiecăreia dintre ele se află o colecție de experiențe și gânduri, care s-au reunit în acel moment în timp ce amândoi vorbiți.

Încearcă să descoperi aceste detalii în spatele conversației. Observă gesturile persoanei cu care vorbești, tonul vocii, viteza cu care vorbește. În curând vei începe să observi mici lucruri care îți vor oferi o perspectivă asupra conversației, care lipsește conversației de fond.

Și găsind această perspectivă, poți reacționa și exprima într-un mod care o face pe cealaltă persoană să simtă că înțelegi și că te interesează, creând o legătură mai puternică între voi doi.

Pe măsură ce contini să faci acest lucru, observarea și ascultarea vor deveni aproape a doua natură, ajutându-te să fii pe drumul cel bun pentru a deveni un bun ascultător.

Abilitatea de Life Coach 8: Nu îți asuma toată responsabilitatea

Clientul tău a venit la tine ca să-l poți ajuta să facă schimbări pozitive în viața lui. Super!

Acum instinctul tău natural este să-l preiei și să-l împingi spre ideea lui despre sinele lui perfect. Dar Life Coachingul nu este despre împingere, ci despre micile ghionturi care îl vor ghida în direcția corectă. Aceasta este responsabilitatea ta.

Fiecare sesiune de Life Coaching ar trebui să fie condusă de client pentru că el este cel care știe ce își dorește cel mai bine. Treaba ta este să-l întrebi și să-l ghidezi spre destinație.

Nu insista niciodată ca clientul să urmeze o anumită cale până când nu ești sigur că este pregătit pentru aceasta și înțelege cu adevărat de ce această cale anume îl va aduce mai aproape de sinele lui ideal. Pentru că acesta este ceva ce nu îi poți insufla, trebuie să vină din interior.

Așa că frânează-te, fii un ghid pentru clienții tăi. Vei vedea diferența pe care o face în felul în care clientul tău devine persoana care își dorește să fie și va fi recunoscător că l-ai ajutat să se apropie de sinele lui interior, adevărat.

Abilitatea de Life Coach 9: Fii flexibil

Când te gândești la munca ta ca Life Coach, ce vezi? Stai într-un birou cu clientul tău pe o canapea confortabilă, în timp ce el îți spune problemele lui?

Îmi pare rău că îți sparg balonul, dar nu va fi întotdeauna așa. De cele mai multe ori, clienții tăi vor avea nevoie de ajutorul tău atunci când te aștepți mai puțin și va fi urgent. În astfel de situații, planificarea unei sesiuni pentru o dată ulterioară, când amândoi puteți găsi timp să vă așezați unul lângă celălalt poate fi oportună.

De aceea, majoritatea antrenorilor de viață își antrenează clienții prin telefon sau printr-un portal de apeluri video online, cum ar fi Skype sau Zoom. Și dacă nu te simți confortabil să comunici prin aceste medii confortabil și eficient, aceasta este o abilitate pe care va trebui să o dobândești.

Poți începe prin a avea mai multe conversații telefonice cu persoanele pe care le cunoști, în loc să le trimiți mesaje. Acest lucru te va face să te obișnuiești să conversezi la telefon, să iei în considerare inflexiunile persoanelor și să înțelegi emoțiile fără a fi nevoie de indicii vizuale.

Există, de asemenea, cursuri pe care le poți face și care te pot ajuta să te îmbunătățești. În timp ce acestea ar putea fi direcționate spre și dezvoltarea generală a abilităților tale de comunicare, unele și secțiuni dedicate conversațiilor prin telefon sau apelurilor video, ajutându-te să te simți mai confortabil cu ideea.

Abilitatea de Life Coach 10: Continuă să visezi

În calitate de antrenor de viață, este datoria ta să-ți ajuți clienții să devină genul de oameni pe care își doresc să fie. Visele și aspirațiile lor sunt expuse în fața ta și depinde de tine să-i ajuți să se apropie și să-și atingă obiectivele în cel mai bun și mai benefic mod posibil.

Cu toate acestea, pe măsură ce mergi mai departe, s-ar putea să observi că, în timp ce obții mai mulți clienți, obții și mai multă muncă și nu sunt mulți bani. Și crede-mă când spun că știu cum este să mergi în spirala în care începi să te pui la îndoială, deciziile tale și tot ce se întâmplă cu viața ta în acel moment.

Nu te îngrijorați de aspectele negative, deoarece nu le vei putea niciodată elimina complet, indiferent cât de mult ai încerca. În schimb, concentrează-te pe aspectele pozitive, oricât de mici ar fi acestea. Sărbătorește-ți micile realizări, cum ar fi primul tău client, prima recomandare pozitivă pe care ai primit-o, chiar și primul tău salariu ca Life Coach.

Fiecare dintre acestea este o piatră de hotar importantă pe care trebuie să-l ții aproape de tine, mai ales atunci când simți că gândurile negative îți trec prin cap. Aceste mici aspecte pozitive te vor duce mai departe și te vor motiva să continui să visezi mare.

Cu cât visezi mai mare, cu atât mai mare va fi motivația ta de a-ți îndeplini visele. Și înainte să știi, vei avea un rând de clienți care așteaptă lângă ușă, gata să-l întâlnească pe Life Coachul care le poate schimba cu adevărat viața în bine.

Și așa îți vei realiza propriul vis – visul de a conduce o afacere de succes în coachingul de viață.

Întrebări frecvente

Care sunt abilitățile de antrenor de viață?

Abilitățile unui coach de viață te ajută să îți dezvolți strategia de viață și să îți atingi obiectivele. Este o sarcină cu adevărat provocatoare să-i faci pe oameni să-și schimbe viața din interior. O metodă dovedită de auto-îmbunătățire este să se concentreze pe un număr mic de domenii cheie de îmbunătățire și să facă progrese consecvente asupra acestora.

Care sunt cele mai importante 10 abilități de coaching?

Cele mai importante abilități de coaching includ, dar nu se limitează la următoarele, acestea sunt abilități esențiale și esențiale pentru a deveni un antrenor mai bun:
1. Dezvoltarea atitudinii și a mentalității corecte
2. Dezvoltarea capacităţii de a asculta cu atenţie
3. Dezvoltarea capacităţii de a oferi feedback constructiv
4. Dezvoltarea capacității de a pune întrebări bune
5. Dezvoltarea capacității de a forma o relație pozitivă
6. Dezvoltarea capacității de a-i ajuta pe alții să-și atingă obiectivele
7. Dezvoltarea capacității de a crea o viziune
8. Dezvoltarea capacității de a-i trage pe ceilalți la răspundere
9. Dezvoltarea capacității de a te antrena
10. Dezvoltarea capacității de a-i inspira pe ceilalți.

De ce abilități ai nevoie pentru a fi antrenor de viață?

Dacă ești cineva care vrea să fie antrenor de viață, prima abilitate de care ai nevoie este pasiunea. Trebuie să fii pasionat de subiectul pe care îl antrenezi. Nu te poți aștepta să ai succes în coaching dacă nu ești pasionat. Dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, nu te poți aștepta clienții tăi să fie.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!