Tu ce relație ai cu jobul tău?

Publicat pe 01 mai 2022

Tu ce relație ai cu jobul tău?

— În fiecare zi la 09:00 la birou? Nu mai vreau! Gata. Mi-a ajuns. Nu mai vreau să am job. Nu îmi place. Nu e de mine, am spus cu supărare. Eram roșie de furie.

Mă trezeam extrem de greu și nu îmi plăcea că trebuia în fiecare dimineață să mă îmbrac, să mă și machiez uneori (când apucam să fac asta) și să fug ca o nebună până la metrou pentru că plecam târziu de acasă. În metrou era cald, dar afară era frig. Iar vara era fix invers.

Așa că aveam două opțiuni: fie mă îmbrăcam gros și în metrou muream de cald sau stăteam cu teancul de haine pe brațe ca și cum aș fi fost un pom de Crăciun, fie mă îmbrăcam subțire și tremuram pe drum sau seara la revenirea de la facultate.

Într-un final ajungeam la Piața Universității val vârtej și chiar când pleca metroul mă suna șeful meu cu soneria specifică pe care i-o pusesem.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

— Da, dle V, îi răspundeam.
— Bună dimineața, Nina. Ce avem azi pe ordinea de zi?
— ăăă
— Dar tu ce faci? Nu ai ajuns la birou că este 09:00? Hai sună-mă când ajungi.

Mă simțeam vinovată pentru că știam că avea dreptate

Nu mă certa. Nu îmi reproșa, dar eu mă simțeam atât de prost! Pentru că știam că trebuia să fiu la birou. Avea dreptate. Și nu era ca și cum veneam din capătul celălalt al Bucureștiului, ci veneam de la doar câteva stații distanță cu linie directă chiar. V-am spus, nu îmi plăcea deloc să merg la serviciu. Și când nu îți place un lucru, tot ce are legătură cu acel lucru devine o corvoadă.

Nu îmi plăcea să merg la job, dar job-ul în sine îmi plăcea. Sau anumite părți ale lui. Aveam o viață bună cu dl. V. Mă lua cu el la întâlniri să învăț, mă scotea după aceea la o limonadă și un ecler la Piața Presei Libere și mă lăsa să plec acasă la ora 15:00 -16:00 ca să merg la facultate pentru că eram studentă.

Îmi spunea că am program de gravide pentru că o înlocuisem pe fiica dumnealui care rămăsese însărcinată. Probabil mă simțeam obosită pentru că aveam și facultate, iar acasă mai găteam uneori, mai curat, ca tot omul.

Revin. În momentul în care am spus că jobul nu-i de mine și că nu mai vreau să merg la job nu exista posibilitatea să lucrezi măcar în anumite zile de acasă. Așa că a trebuit să îmi creez un stil de viață propriu. Aveam 22 de ani când mi-am înființat firma și de aici călătoria a început.

Am învățat să nu mai separ munca de viața mea pentru că fiecare secundă din zi, indiferent cum o petrec, reprezintă tot viața mea. De aceea este important să faci acele activități care îți fac plăcere. Iar dacă nu îți place ceea ce faci în prezent, oricând poți face un plan și poți schimba.

Îndrăgostește-te de proces și rezultatele vor veni 

De ce ți-am povestit toate acestea? Pentru că nici eu nu am avut întotdeauna o relație bună cu munca. Noi oamenii avem tendința de a ne dori doar beneficiile, doar rezultatele bune, în cazul acesta salariul. Dar nu acordăm suficientă atenție procesului prin care trebuie să trecem pentru a obține rezultatele visate.

Este important să iubim ceea ce facem, să ne placă activitățile noastre de zi cu zi pentru că petrecem atât de mult timp cu ele. Mai mult decât cu familia. Astăzi pot spune că iubesc fiecare activitate din afacerea mea: iubesc să predau, să vorbesc cu oamenii, să scriu, să explic noțiuni complicate în cuvinte simple.

Cum arată viața ta de zi cu zi? Îți place ceea ce faci? Îți place munca pe care o prestezi și din care îți câștigi veniturile? Simți satisfacții dincolo de banii pe care îi primești la final de lună?

Dacă răspunsul este nu, să știi că poți schimba job-ul. Poți schimba profesia. Sau îți poți schimba percepția despre ceea ce faci.

Dacă nu îți poți schimba jobul, schimbă-ți percepția despre el

Le spun cursanților mei de la Școala de Coaching în felul următor:

— Dacă acum nu poți schimba ceea ce faci pentru că ai nevoie de banii din salariu ca să te întreții, poți schimba percepția pe care o ai despre jobul tău. Cum ar fi să îți privești jobul nu ca pe o corvoadă, ci ca pe o rampă de lansare către afacerea sau profesia la care aspiri? Cum ar fi să îți privești jobul și șeful ca pe sponsorii tăi care te ajută să îți îndeplinești visul? Desigur că nu primești banii gratis, ci în schimbul unor servicii prestate, dar totuși au încredere în competențele tale cât să te mențină pe acel post și îți oferă acei bani.

Cea mai bună investiție este investiția în tine

Ce faci mai departe cu banii pe care îi câștigi este alegerea ta. Îi poți investi în tine: să înveți lucruri noi, să deprinzi noi abilități, să te dezvolți personal, să investești într-o afacere a ta. Sau îi poți da pe toți pe consum și distracții, dar atunci îți asumi riscul că vei rămâne tot în aceeași poziție. Investiția în mindsetul tău este cea mai valoroasă investiție pe care o poți face vreodată. Pentru că ceea ce ai în cap nu îți poate lua nimeni.

Dacă îți place să lucrezi cu oamenii și vrei să înveți o metodă unică de a-i ajuta să își atingă obiectivele și visurile, te aștept cu drag la cursurile Școlii de Coaching. Cursul este acreditat de Ministerul Muncii și la final devii coach profesionist. Cursul este dedicat celor care vor să se dezvolte personal și profesional sau care își doresc o reconversie profesională.

Detalii despre următoarea grupă, organizare și costurile Școlii de Coaching ai pe site-ul meu aici.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!