Vocația ta. Care să fie oare menirea ta? Este ea înnăscută sau ți-o alegi?
Cred că fiecare om are o menire. Nu este neapărat acea vocație care ți-a fost scrisă în frunte, care te izbește dintr-o dată într-un moment de sclipire și pe care oamenii se așteaptă să o descopere într-o zi cu inspirație. Cred că mai degrabă vocația ta este ceva ce descoperi și transformi de-a lungul vieții.
Pas cu pas treptat. Construiești. Te construiești pe tine.
Când am început business-ul în coaching și training nici măcar nu știam ce este acela coaching-ul și ce face un coach. Nu participasem în viața mea la un curs de dezvoltare personală, nu lucrasem cu un coach și nu participasem nici măcar la vreun curs de dezvoltare profesională.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Am fost antreprenor de la 23 de ani și nu m-a dus mintea să merg la cursuri, nu știam că există așa ceva, am învățat făcând, din experiență.
Oamenii în căutarea vocației
Văd și astăzi oameni care vin la mine și îmi spun că vor să-și descopere vocația. Și nu se apucă de nimic pentru că nu și-au descoperit vocația sau scopul în viață. Cred că oamenii aceștia fără să conștientizeze au inversat lucrurile. Așteptările nu sunt setate corect și de aceea acești oameni nu fac progres.
Crezi că am știut care este vocația mea când aveam 16 ani și m-am dus în televiziune să fiu reporter și realizator de rubrici pentru tineret? Sau când am facturat primului client la 23 de ani o mie de euro la vremea aceea? Crezi că am știut care îmi este vocația când am înființat un post local de radio și un site de știri locale? Sau când am început să fac coaching și training?
Nu am știut în niciunul din aceste momente care îmi este vocația sau menirea. Nu am simțit că sunt născută să fac aceste lucruri. Ci mi le-am DORIT. Mi-am dorit aceste experiențe, m-am văzut făcându-le, îmi plăceau și am spus “de ce nu?”. Apoi treptat am observat că vedeam și următorul pas, și următorul și tot așa.
Privind în urmă totul are logică și sens, însă atunci când am început nu vedeam nimic. Doar îmi plăcea. Îmi doream să fac acele lucruri. Îmi plăceau activitățile în sine. La fel cum îmi place și acum să-ți scriu acest articol pe care sper că îl savurezi.
De multe ori lucrurile sunt mult mai simple și noi, oamenii, reușim să le complicăm.
Gândește mare, începe mic.
Nu aștepta să îți descoperi vocația sau să se întâmple diverse alte lucruri în viața ta pentru a te apuca de treabă. Devino CeaMaiBunăVersiuneATa. Începe astăzi de acolo de unde ești. Gândește mare dacă vrei, dar începe mic. Începe cu un prim pas, o activitate, un client, un ceva. Valabil și în viața profesională și în cea personală.
Vocația, scopul, menirea ți le alegi în viață. Descoperi ceva ce îți place foarte mult și te ții de treaba aceea. Exersezi acel lucru ani de zile, iar apoi oamenii îți spun că probabil aceea a fost vocația ta. Menirea ta. Scopul tău. Iar când alegi să exersezi lucruri la care ai și o înclinație nativă atunci deja îți este mult mai ușor să devii super bun.
Nu te-ai născut degeaba. Niciunul din noi nu s-a născut degeaba. Poți trăi fără să lași o urmă sau poți face ceva extraordinar. Lucrurile extraordinare sunt construite din lucruri mici realizate etapă cu etapă.
Mesajul meu de astăzi pentru tine: Începe. Fă ceva. Oricât de mic. Fă un prim pas. Succes!