3 convingeri limitative despre bani demontate

Publicat pe 03 iunie 2021

3 convingeri limitative despre bani demontate

Ce sunt banii? Cum putem aduce înțelegere în această arie a vieții noastre? 

Oricât de mult ai cunoaște, oricât de multe informații ai acumula, oricât de mult te-ai pregăti și oricât de bun profesionist ai fi, dacă în mintea ta există aceste convingeri rădăcină, convingeri adânc înfipte în subconștientul tău care sunt toxice, limitative, dacă ai aceste convingeri în subconștient atunci vei trăi o viață conform lor. 

Aceste convingeri limitative te opresc din a crea o viață extraordinară așa cum îți dorești. Și așa cum meriți pentru că întotdeauna trăiești viața așa cum sunt ideile din subconștientul tău. Viața ta este exact așa cum sunt acele propoziții cărora tu le dai valoare de adevăr, în care tu alegi să crezi. De aceea este foarte important să observăm aceste idei, aceste convingeri limitative și să le punem pe masă. 

1. Banii se fac greu?

O persoană care crede că banii se fac greu, va câștiga banii cu greutate. Și în momentul în care gândești că banii se fac greu îți vei crea o viață dificilă, o viață grea. Și chiar dacă vei ajunge la un anumit nivel financiar, îți vei crește cheltuielile în așa manieră, astfel încât să trebuiască să muncești și mai mult și mai din greu pentru mai mulți bani.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Cele mai multe convingeri le adoptăm când suntem copii. În momentul în care tu erai copil aveai mintea deschisă. Toate informațiile pe care le percepeai din jur îți pătrundeau în subconștient cu valoare de adevăr. Mintea copilului nu are partea de rațiune dezvoltată și nu poate respinge idei, deci le acceptă ca fiind adevărate. Noi toți am auzit astfel de idei limitative despre bani.

Cele mai puternice convingeri sunt acelea pe care le-am preluat de la persoanele care reprezintă sau reprezentau autoritate pentru noi: părinți, bunici, rude, învățători. 

2. Banii nu aduc fericirea. 

De ce cred oamenii că banii nu aduc fericirea și de ce ar trebui să fie rolul banilor să ne facă fericiți? Nu este acesta rolul banilor. În sine, banii nu sunt nici pozitivi, nici negativi. Ei doar sunt. Banii nu fac altceva decât să amplifice cine ești tu. Ei îți amplifică și mai mult caracterul, personalitatea. 

Cu alte cuvinte, dacă atunci când ești sărac ești un om rău și atunci când vei fi bogat tot un om rău vei fi. Dacă atunci când ai venituri de 2000 de lei, 4000 de lei, 10.000 de lei ești un om zgârcit vei fi zgârcit și atunci când vei avea un milion de dolari. Banii nu fac altceva decât să amplifice și mai mult din cine ești tu, din comportamentul tău, din atitudinea ta, din personalitatea ta și din caracterul tău. 

Dacă și tu ai acest gând cum că “banii nu aduc fericirea” atunci întreabă-te: de ce ar trebui să-mi aducă banii fericirea? Nu e rolul și scopul lor să facă acest lucru pentru mine. Banii sunt precum un obiect oarecare din casă. Dacă nu te aștepți ca mobila din casă să te facă fericit de ce te-ai aștepta ca banii să facă asta pentru tine? Nu este acesta scopul lor.

3. Nu poți să faci bani mulți din muncă cinstită.

Această convingere este una pe care și eu am auzit-o destul de multe ori, nu atunci când eram copil, ci ca adult. Din ceea ce am observat eu, această convingere apare din cauza mediatizării anumitor evenimente, persoane sau a unor situații necinstite care, de altfel, sunt destul de rare, dacă privim la nivel de mapamond. 

Ce înseamnă mai exact bani mulți? Înseamnă un leu în plus? O mie de lei, zece mii de lire sau un milion de dolari? Dacă observ această afirmație că “banii mulți nu se fac din muncă cinstită”, din start mintea mea este într-o eroare pentru că nu poate măsura ce înseamnă acest “mult”. Ce înseamnă mulți bani pentru tine? 

Și ce înseamnă muncă cinstită? Mulți oameni au impresia greșită că anumite categorii de persoane câștigă banii necinstit sau că nu ar merita să aibă atât de mulți bani. Convingerea limitativă este că dacă un om câștigă banii ușor, înseamnă că aceea nu este muncă. 

Întotdeauna când te raportezi la bani observă care este valoarea pe care tu o aduci în economia de piață. Cât de greu poți fi înlocuit în munca pe care o prestezi și, foarte important, cât de multe persoane ajuți prin serviciul tău și prin produsele tale. 

Când să începi gestionarea banilor?

Gestionarea banilor începe atunci când ai puțini, nu atunci când ai mulți. Dacă nu ești capabil să gestionezi corect o mie de lei sau o sută de lei nu vei putea gestiona nici zece mii de lei și nici un miliard sau un milion de euro. Nu aștepta să câștigi mulți bani ca să-i gestionezi, ci începe să gestionezi ceea ce deja ai. Nu te speria de bani. Încetează să te gândești că ei sunt ochiul dracului, ceva rău sau că trebuie să ai mulți bani ca să-i gestionezi. Începe să gestionezi acum ce ai. 

Banii iubesc ordinea

nina

Cum îți ții banii așezați în portofel? Împrăștiați, mototoliți sau frumos aranjați? Banilor le place să fie respectați. Dacă nu mă crezi, te provoc să testezi un an în care să aplici această regulă. Să ai grijă de bani, să-i tratezi cu respect, să nu vorbești urât despre ei. Să nu-i minimizezi și să încetezi a mai spune despre ei că nu sunt importanți și nu contează. Banii contează acolo unde ei sunt buni și acolo unde le e rostul. Adică să îți aducă un confort.  

Te invit să faci următorul exercițiu.

Alege un obiect vestimentar preferat, o rochie sau o cămașă, mototolește-o bine și îmbracă-te cu ea. Observă cum te simți. După care observă diferența și când te îmbraci cu ea frumos îngrijită, călcată și aranjată. La fel e și cu banii.

Banii sunt energie și sunt un rezultat 

Este energia ta pe care o oferi prin serviciile și produsele pe care tu le creezi. Primești ceva în schimb, primești acele hârtii care reprezintă valoarea pe care tu ai oferit-o. Oferi valoare către o persoană, vei primi bani de la o persoană. Oferi către mai multe persoane, vei primi de la mai multe persoane. 

În momentul când ești atașat de bani, banii nu vin la tine. Pentru că tu nu permiți libera circulație a banilor. Ca să ai abundență mai întâi trebuie să oferi. Ca să câștigi, să primești, mai întâi trebuie să oferi. Ca să culegi roșia mai întâi e necesar să plantezi sămânța, să uzi, să copilești, apoi culegi roadele la timpul potrivit. 

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!