A reușit pentru că a avut noroc…

Publicat pe 02 august 2022

A reușit pentru că a avut noroc…

Astăzi la 4:00 dimineața m-am ridicat din pat. Nu pentru că mi-am propus, ci pentru că m-am trezit. Am zis că dacă tot nu am somn atunci înseamnă că trebuie să fac ceva productiv și iată că acum scriu acest articol.

Aud de multe ori replica aceasta “a avut noroc/ dacă n-ai noroc în viață, degeaba…” sau varianta ei mai cizelată “tu ai avut momentul potrivit/ acum nu mai e ce-a fost”. La multe postări în social media ale oamenilor de succes observi la o simplă privire astfel de comentarii.

Oamenii care acționează pentru visurile lor sunt deseori priviți ciudat de ceilalți ca și cum aceștia s-ar fi născut sub o stea norocoasă. Replici referitoare la noroc pe care probabil și tu le-ai auzit sau uneori poate chiar le-ai spus:

  • Degeaba dacă nu ai noroc în viață
  • Măcar un gram de noroc să ai
  • Dacă n-am avut și eu noroc ce să fac…
  • A avut noroc..
  • Îți doresc noroc

Eram zilele trecute prinsă în trafic bară la bară și am reușit astfel să văd pe o stradă din București 5 case de pariuri și jocuri de noroc una lângă alta. Probabil că au clienți din moment ce funcționează. Sunt costuri cu chirie, utilități, echipamente, salarii, impozite. Sunt oameni care cred că jucând la pariuri vor avea mai mulți bani sau că își vor anestezia durerile interioare.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Personal am primit o replică similară de tipul “pentru tine este ușor pentru că tu știi atât de multe”. Ușorul devine ușor pe măsură ce îl exersezi. Acest “ușor” nu vine de la sine și cunoașterea profesională nu este ceva ce doar unii pot avea și alții nu.

Cunoașterea pe care o am se datorează unui studiu intens timp de ani de zile – formal prin 2 facultăți și 1 masterat și non-formal prin zeci de formări făcute, certificări internaționale obținute, sute de cărți citite, ani de coaching 1:1 făcuți cu cea mai bună firmă de coaching din lume la care se adaugă și multă-multă experiență practică de lucru de ani întregi. De multe ori m-am culcat noaptea la 2 pentru că lucram pentru a-mi crește afacerea online sau pentru că voiam să îmi dezvolt diverse abilități în marketing, copywriting, design, vânzări, social media, etc. Nu au fost puține dățile când la ora 22 înregistram video-uri sau când la aceeași oră citeam, scriam sau ieșeam dintr-un Zoom unde avusesem un curs sau un webinar.

Nu există pastila magică

Sunt oameni care se îmbată cu apă rece și încă mai cred într-o formulă magică ce le va aduce succesul peste noapte. Sunt oameni care încă mai cred în acea afacere construită în 3 luni care le va permite să aibă venituri pasive în timp ce ei călătoresc prin lumea largă și nu muncesc. Văd inclusiv multe reclame atât din afară cât și de la noi care promovează succesul venit peste noapte fără efort și fără investiții de timp, energie și bani.

Am oameni care sună la Școala de Coaching și care cred că dacă vor deveni coachi toată viața lor va fi roz bombon, vor câștiga în 3 luni cât nu au câștigat toată viața și vor duce o viață de huzur ca în povești cu iubire, bani și de toate venite ca prin magie fără a depune prea mult efort. Încă de la interviul de preselecție pentru admiterea la Școală le spun clar că este de studiu și de muncă și reușesc cei care înțeleg că a construi o afacere este un maraton, nu un sprint. Iar la maraton muncești, depui efort constant ca să obții excelența.

Ce primești în viață și nu conștientizezi

Nu cred în noroc. Cred în pregătirea continuă și în acțiune. Tot timpul sunt oportunități în piață și depinde doar dacă te-ai pregătit înainte ca să le poți vedea și accesa.

Cred că atunci când tu îți sufleci mânecile și treci la treabă și Universul te ajută și îți scoate în cale oameni, oportunnități, informații care să te susțină în ceea ce vrei să realizezi. Sunt totuși câteva lucruri foarte valoroase în viață pe care le-ai primit și pe care s-ar putea să nu le conștientizezi pe deplin:

  • Viața
  • Sănătatea fizică și mentală
  • Îngrijirea pe care mama ți-a oferit-o când erai mic (dacă erai abandonat nu ai fi supraviețuit – absolut toți cei care suntem în viață am fost iubiți – indiferent de cine – altfel nu am fi supraviețuit)
  • Acces la educație – nu doar că ai avut acces gratuit la o școală (copiii din Africa sar în sus de bucurie să se poată trezi la 5 dimineața ca să meargă la școală), dar vremurile în care te-ai născut permit cu ajutorul internetului să te autoeduci aproape gratuit în orice domeniu vrei
  • Protecție divină și ghidaj permanent

Dacă totuși vrei să gândești în termeni de “noroc” poți spune așa: “wow sunt super norocos pentru că am două mâini, două picioare, un cap și pot practica o grămadă de profesii, cât de tare”.

Cheia e la tine

Ideea este simplă: poți realiza orice îți propui în viață dacă nu mai cauți responsabili (sau vinovați) în exterior. Cât timp crezi că alții au reușit pentru că au avut noroc, au primit ceva de la părinți, au început mai din timp, nu au responsabilități sau orice alt motiv, te păcălești singur.

Singurul responsabil pentru succesul sau insuccesul tău ești TU. Nimeni altcineva. Nu mama, nu tata, nu criza economică, nu partenerul, nimeni. Tu ai fost întotdeauna responsabil chiar dacă nu ai văzut asta. Te-ai păcălit până aici și ai dat vina pe alții sau pe circumstanțele vieții când de fapt este vorba de alegerile tale. Nu crezi că este suficient cât te-ai amăgit și ai amânat să ai succes cu adevărat?

Dacă asculți ce au de spus oamenii de succes vei vedea că invariabil vei auzi această replică “succesul implică multă muncă”.

Vreau să fie foarte clar un lucru. E posibil să ai venituri pasive. E posibil să construiești o afacere care să îți genereze venituri pasive. E posibil să te bucuri de roade însă pentru a ajunge acolo trebuie să pui osul serios la treabă. Chiar și fructele sălbatice ca să beneficiezi de ele trebuie să le culegi. Peștele din mare ca să îl mănânci trebuie să îl prinzi și să-l gătești.

Tu ai cheia să deschizi ușa minții tale. Tu ai soluția chiar dacă încă nu o conștientizezi.

Succesul e pragmatic, nu doar visător

Este suficient să deschizi orice aplicație de social media și să vezi citatul “visează mare”. Sunt total de acord să creezi o viziune mare pentru viața ta și pentru afacerea ta. Problema care apare este că unii oameni nu visează deloc și fac lucrurile din automatism, iar alții doar visează dar nu acționează.

Visurile și acțiunea sunt ca mâna dreaptă și mâna stângă ale omului. Una o ajută pe cealaltă. Una fără alta nu pot ajunge prea departe. Creația și realizările apar la intersecția dintre principiul feminin (care visează) și principiul masculin (care acționează). Ai două emisfere în creier, ai două tipuri de energie (feminină și masculină) în corpul tău energetic și ambele trebuie puse la treabă dacă vrei succes.

Mulțumesc. Nu uita: “cheia e la tine”.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?