6 beneficii pe care le ai dacă ții un jurnal

Publicat pe 29 ianuarie 2021

6 beneficii pe care le ai dacă ții un jurnal

6 beneficii pe care le ai dacă ții un jurnal. Oamenii simt nevoia să evadeze din viețile lor ocupate și, de multe ori, pline de stres. Un jurnal este o modalitate foarte potrivită de a face acest lucru. De asemenea, un jurnal te ajută să-ți urmărești progresul și să-ți amintești evenimentele din timpul zilei.

Dacă ai impresia că a scrie în jurnal este o pierdere de timp, vei descoperi în următoarele rânduri câteva beneficii ale scrierii în jurnal.

6 beneficii pe care le ai dacă ții un jurnal.
#1 Îți atingi obiectivele cu ușurință

Tony Robbins spune că ”Setarea obiectivelor este primul pas de la invizibil la vizibil.” Și mai este încă un pas foarte important: așternerea lor pe hârtie. Unul din motivele eficienței scrierii este faptul că îți asumi responsabilitatea.

Seara, scrie în jurnal lucrurile pe care le-ai făcut pentru obiectivul tău în ziua respectivă. Scrie și ce urmează să faci în următoarea zi. Ai reușit să duci la îndeplinire ceea ce ți-ai propus? Dacă nu, ce anume te-a împiedicat?
Este important să-ți împarți sarcinile pentru fiecare zi, în felul acesta îți duci obiectivul la îndeplinire cu mai multă ușurință.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

#2 Găsești soluții la provocările pe care le întâmpini

Cel mai bun mod de a te familiariza cu un subiect este să scrii despre el, spunea la un moment dat un clasic în viață. Scriind în jurnal îți clarifici gândurile, emoțiile și ideile. Te ajută să ai conștientizări și să afli părerea celei mai importante persoane din viața ta: Tu.

Dacă întâmpini dificultăți în viață profită de beneficiile scrierii în jurnal și explorează-ți toate opțiunile sau pe cele mai multe dintre ele. Notează tot ce știi despre problema pe care o ai de rezolvat sau despre deciziile pe care le ai de luat. Îți va fi mai ușor să compari punctele de vedere opuse, să identifici resursele și să găsești soluții. De asemenea, este esențial să răspunzi la cea mai profundă întrebare de coaching: ”Ce este important pentru mine?”.

6 beneficii pe care le ai dacă ții un jurnal
#3 Îți îmbunătățești memoria

Faptul că ții un jurnal te ajută să ții evidența evenimentelor și, în același timp, te ajută să ții minte informații. Există studii care arată că procesul de scriere crește capacitatea de memorie la lucru, dar ajută și la fixarea anumitor fapte și informații în creier. Scrierea activează creierul chiar mai mult decât desenarea sau tastarea.

Chiar și cele mai simple lucruri dacă ți le notezi, te ajută să-ți îmbunătățești memoria. Este posibil ca în viitor lucrurile care acum ți se par nesemnificative, să aibă o influență mare asupra ta și un impact semnificativ în devenirea ta. Datorită jurnalului, vei avea acces la aceste momente.

#4 Reduci stresul și anxietatea

Beneficiul faptului că scrii în jurnal trece dincolo de atingerea obiectivelor. Scrisul reduce depresia și anxietatea, de asemenea, crește rezistența și bunăstarea. Inclusiv faptul că scrii despre lucrurile care te stresează, reduce efectele neplăcute și anxietatea pe care o simți în legătură cu toate acestea.

Să scrii în jurnal este un pas important către implementarea unui obicei zilnic cu efect pozitiv. Pentru început poți scrie câteva minute în fiecare zi. Un următor pas ar putea fi să-ți dezvolți un ritual de dimineață care să te împuternicească. Poți folosi jurnalul ca să te ajute să menții noile obiceiuri și, înainte să-ți dai seama, vei fi pe drumul către o viață minunată!

#5 Îngrijește-te de sănătatea ta

Un motiv pentru care merită să scrii într-un jurnal este pentru că te menții sănătos. Faptul că scrii despre tine și emoțiile tale, îți îmbunătățește sistemul imunitar. Reducerea stresului și a anxietății are ca efect un somn mai liniștit.

Pe lângă o dietă sănătoasă combinată cu exerciții care să-ți îmbunătățească starea și alte practici utile și sănătoase, scrierea în jurnal poate fi un instrument puternic care să te ajute să-ți îmbunătățești sănătatea.

#6 Schimbă-ți mindsetul

Faptul că îți notezi gândurile și emoțiile într-un jurnal, te ajută să observi posibilele beneficii dintr-o situație stresantă, ca ulterior să nu te focusezi pe cele negative. De asemenea, te ajută să-ți dai seama cât de departe ai ajuns. În momentele proaste, când ai impresia că nu ai nimic bun pe care să te concentrezi, citești jurnalul și îți amintești ce ai realizat.

Să scrii în jurnal este important, mai ales dacă te lupți cu povestea din capul tău care nu este una împuternicitoare. Sau cu convingerile limitative. Scriind în jurnal gândurile și convingerile limitative, ai posibilitatea să conștientizezi falsitatea lor și să le transformi în gânduri care te împuternicesc. La fel ca și setarea de obiective, faptul că ți le notezi te face ca să le simți reale.
Oferă-ți cele câteva minute pe zi pentru a scrie în jurnal și să observi în timp beneficiile pe care le ai din acest lucru. Nu ai nici o scuză ca să nu pui mâna chiar acum pe un stilou și să scrii!

Vrei să faci Școala de Coaching?

Școala de Coaching îți oferă posibilitatea să faci coaching la nivel de performanță.
Este un curs de formare profesională specialist în activitatea de coaching, cod cor 242412, acreditat de A.N.C.

Ai acces pe platformă dedicată de cursuri, primești pe email user și parola pentru a urmări și înregistrarea cursului.
Durata: 6 luni (un weekend pe lună)
Inclus: 3 Antrenamente pe lună, luni, între 19.00-21.00, 8 sesiuni de coaching lunare, suport de curs, înveți marketing, suport din partea noastră
Trainer: Nina Paraschivescu – află mai multe despre Nina  aici

Ce câștigi din cursul acreditat de coaching?

  • O formare completă, practică și cu aplicații clare
  • Informații structurate și ușor de parcurs
  • O bază solidă pe care să construiești
  • Depășești nivelul de teorie și iei atitudine cu privire la schimbare
  • Șansa de a învăța coaching de la cineva care a studiat cu Tony Robbins și Bob Proctor – care a fost și este clienta lor în programe de coaching
  • Mai multă încredere în tine și ambiția de a accepta noi provocări
  • Vei porni la drum cu un mindset pozitiv, în care tu ești personajul principal

Click aici pentru înscriere. Află mai multe detalii despre Școala de Coaching.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!