Cum duc gândurile negative la apariția stărilor de anxietate

Publicat pe 04 februarie 2022

Cum duc gândurile negative la apariția stărilor de anxietate

Cu toții avem gânduri negative uneori, dar atunci când aceste gânduri trec prin mintea ta din nou și din nou îți pot cauza probleme. Gândurile negative recurente pot fi un simptom atât al anxietății, cât și al depresiei.

Anxietatea este o stare neplăcută de tulburare interioară ce este însoțită de un comportament nervos. 

Persoana care simte anxietate are emoții de spaimă față de evenimente pe care le anticipează. Anxietatea nu este același lucru cu frica. Frica este un răspuns la o amenințare reală sau percepută, în schimb anxietatea implică așteptarea unei amenințări viitoare. 

Anxietatea presupune neliniște și îngrijorare, implică o supra-reacție la o situație percepută ca fiind amenințătoare. Este însoțită de agitație, oboseală, probleme de concentrare.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Gândurile negative repetitive pot duce la anxietate

Știința recunoaște două tipuri diferite de gânduri negative repetitive: ruminarea și îngrijorarea.

A avea ocazional gânduri ciudate sau negative nu este ceva de care trebuie să te îngrijorezi. Dar aceste gânduri pot fi stresante și te pot opri din a realiza ceea ce îți dorești. Le poți combate prin afirmații pozitive zilnice și prin alte metode despre care o să vorbim în articolul de astăzi.

Ce este îngrijorarea?

Îngrijorarea este definită ca atitudinea de a avea gânduri recurente care îți creează teamă și implică așteptarea cu certitudine că se va întâmpla ceva negativ în viitor. 

Îngrijorarea se referă la viitor. S-ar putea să îți faci griji cu privire la ceea ce se va întâmpla data viitoare când vei vedea acea persoană cu care vei avea o întâlnire. Sau s-ar putea să îți faci griji dacă durerea din corp pe care o simți este semn de o boală gravă sau nu. 

De zeci de ani, știința a văzut îngrijorarea ca un simptom al anxietății. Dar ea se întâlnește și în depresie. Vezi care sunt simptomele uzuale ale emoțiilor negative.

Ce este ruminația?

Ruminația este ușor diferită față de îngrijorare. Aceasta este caracterizată ca având gânduri negative despre ceva ce s-a întâmplat în trecut. De obicei, implică să te gândești la faptul că nu ai fost atât de bun la ceva pe cât ai vrea să fi fost. 

În ruminare, s-ar putea să te gândești iar și iar la cât de rău te-ai descurcat atunci când ai vorbit în fața șefului tău sau a colegilor; sau cât de rău te simți că nu ai putut evita acea mașină în trafic. Ruminația a fost văzută de către oamenii de știință mai mult ca un simptom al depresiei, dar apare și în anxietate.

Îngrijorarea și ruminația sunt diferite, dar sunt și asemănătoare prin aceea că ambele sunt forme de gânduri repetitive care sunt neproductive. Ambele implică a avea gânduri intruzive, repetitive, prelungite și incontrolabile despre experiențele viitoare sau trecute. Mai mult decât atât, ele apar adesea împreună la aceeași persoană. Aceeași persoană va avea gânduri negative atât despre trecut cât și despre viitor.

Cu alte cuvinte, ruminația și îngrijorarea sunt ambele simptome ale anxietății. Și sunt, de asemenea, o problemă care poate fi depășită. Așa că, vezi și cum controlezi un gând negativ.

Gândurile negative creează emoții negative

Există multe cercetări care arată cum gândurile negative recurente pot provoca anxietate și depresie. Gândește-te și amintește-ți o situație negativă care ți s-a întâmplat recent – poate o ceartă sau un conflict cu cineva din familia ta. Adu-ți aminte de acele argumente pe care fiecare dintre voi le spuneați în conflict. Observă cum deja începi să te simți rău având aceste gânduri. 

Pe de altă parte, dacă te vei gândi intenționat la gânduri pozitive – poate îți imaginezi ziua când ți-ai cunoscut partenerul de cuplu sau momentul când ai câștigat o sumă mare de bani. Observă cum aceste gânduri te fac să te simți fericit. 

Gândurile tale joacă un rol important în determinarea stării tale de spirit, iar studiile științifice au arătat că există o asociere între gândurile negative și anxietate și depresie. 

Persoanele care au cicluri recurente de gânduri negative au mai multe șanse să fie anxioase sau depresive. Cu toate acestea, dacă ai gânduri pozitive, vei fi mult mai fericit. 

Gândurile tale negative îți determină în primul rând dispoziția proastă. Dar ceea ce fac ele și mai important este următorul lucru: odată ce ești într-o dispoziție proastă gândurile tale negative îți vor menține și aprofunda starea proastă conducându-te astfel la anxietate sau depresie.

Iată un bun motiv ca să depășești acest tipar de gândire de a te duce mereu în ceea ce este negativ. Poți fie să elimini aceste gânduri, fie să le înlocuiești cu unele pozitive, fie să te contești și mai ales să nu mai crezi în gândurile tale.

Gândurile negative recurente creează povești și apoi trăiești în acele povești

Ciclurile recurente de gânduri negative creează povești. Sunt ca niște filme în mintea ta. O serie de gânduri va crea o poveste pe care ți-o vei repeta și în care vei ajunge să crezi și să trăiești. 

Prin gândurile negative creezi povești negative și tu trăiești în acele povești în loc să îți construiești o viață așa cum îți dorești.

Să presupunem că vine partenerul acasă mai târziu decât de obicei. În timpul acesta îți amintești că ai și tu o sarcină de terminat și te apuci de ea. Vine partenerul și când intră pe ușă își dă seama că a uitat să cumpere pâine de la magazin, așa cum îl rugasei. Te uiți la el și îl vezi obosit și stresat. A avut o zi grea și multe sarcini care l-au reținut la job. Vă sărutați de revedere și îl inviți să mâncați împreună. Povestiți despre cum v-a fost ziua și vă conectați unul cu altul.

Dar să presupunem că te afli în aceeași situație și în timp ce observi că partenerul tău întârzie prin minte îți curg tot felul de gânduri negative care îți amintesc despre cum nu îi pasă partenerului tău de tine. Te enervezi. Când partenerul tău intră pe ușă răbufnești ca o tornadă asupra lui cu reproșuri că a uitat să cumpere pâine. Lucru adevărat de altfel. El îți replică și începeți să vă certați. Acum povestea ta se întoarce împotriva ta. Trăiești o ceartă. 

Data viitoare când partenerul întârzie, dacă ai gânduri negative și îți vei aminti și de această ceartă s-ar putea să simți anxietate. Să ai acea stare de neliniște care îți cuprinde tot corpul și care îți umple mintea cu tot felul de gânduri, obsesii și presupuneri.

În acel moment, ai trăit într-o poveste creată de gândurile tale negative și de furia pe care acestea au generat-o. Ai acționat în baza acelei povești și ai creat o altă problemă.

Află ce să faci pentru a trăi cu adevărat fericirea în cuplu.

Gândurile negative au impact asupra sănătății tale mentale

Gândurile, valorile tale și convingerile din mintea subconștientă determină felul în care te vezi pe tine și lumea din jurul tău. Gândurile și emoțiile negative pot avea impact asupra sănătății tale mentale. Gândurile sunt percepții pe care le ai despre tine și despre lumea înconjurătoare. Percepțiile tale pot contribui la tulburările de stări și la crearea anxietății. 

Sistemul tău de convingeri este alcătuit din idei pe care le crezi. Atitudinile și valorile tale pot influența sistemul de convingeri. Convingerile tale sunt mereu cu tine și modelează felul în care te vezi pe tine însuți și lumea din jurul tău. Convingerile limitative te pot duce la eșec și la nemulțumire.

De exemplu, dacă vei crede că valoarea ta este determinată exclusiv de realizările pe care le ai, s-ar putea să te simți împlinit doar când ai succes în carieră, când îți atingi obiectivele sau când obții statutul ridicat la care aspiri. Convingerile limitative pot fi atât despre tine însuți cât și despre ceilalți sau despre relațiile tale cu oamenii din jur.

Gândurile negative îți pot veni în minte în perioadele de stres și să îți întărească și mai mult convingerile limitative.

Oamenii care se lasă pradă gândurilor negative vor avea tendința de a se critica pe ei înșiși atunci când eșuează, vor supra-analiza și vor exagera severitatea unei situații declanșând astfel o stare de anxietate.

Când eșuezi nu spune “Niciodată nu voi avea succes.” sau “Nu e sortit să am lucrul acesta.” Aceste gânduri te vor menține la un nivel scăzut de realizări și îți vor diminua stima de sine. Observă întotdeauna gândurile negative și înlocuiește-le cu unele pozitive.

Depășirea negativității

Convingerile personale sunt formate încă din perioada timpurie din copilărie și sunt reîntărite ulterior prin acțiuni și gânduri repetate. Unele tipare de gândire sunt atât de obișnuite încât nici nu mai suntem conștienți de ele.

Pentru a depăși gândurile negative recunoaște că ele apar în mintea ta. Observă viziunea ta asupra vieții și modul în care reacționezi la diferite probleme. Înfrunți situația sau te lași pradă gândurilor negative? Acționezi având gânduri negative sau acționezi fiind încărcat cu gânduri și emoții pozitive? Viața ta este plină de posibilități și oportunități sau mai degrabă vezi paharul gol?

După ce observi tiparele de gândire începe să preiei controlul provocându-le. Întreabă-te dacă sunt adevărate gândurile pe care le ai.

Ești cu adevărat învins dacă nu obții un anumit succes? Eșuezi de fiecare dată sau s-a întâmplat de câteva ori? Faptul că ai avut două încercări și două eșuări înseamnă că nu vei reuși niciodată? Contestă orice gând apare în mintea ta.

Când începi să înfrunți propriile gânduri negative realizezi că de fapt ele nu sunt adevărate. În loc să presupui ce este mai rău, s-ar putea să realizezi că poți alege ce să gândești. Iar atunci când ai eșecuri să înveți din greșeli și să nu renunți niciodată.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!