Creierul nostru generalizează și iubește familiaritatea

Publicat pe 14 aprilie 2023

Creierul nostru generalizează și iubește familiaritatea

Noi nu ne dăm seama că reacțiile noastre stârnesc comportamente în ceilalți oameni. Poate că astăzi tu te-ai schimbat, dar dacă ieri ai avut un anumit comportament, creierul celor din jur nu s-a obișnuit cu noua ta schimbare. Și poate nici tu.

Așa se face că vedem oameni care au făcut o schimbare ieri, iar astăzi se miră că nu toți cei din jur s-au adaptat la noul lor Eu.

Creierul nostru are obiceiul de a generaliza și iubește familiaritatea. Este un fapt dovedit de neuroștiințe. Însă cum ne ajută pe noi informația aceasta? Cum ne schimbă nouă viața faptul că știm acum lucrul acesta? Viața ta se schimbă dacă folosești informația și o aplici. Altfel informațiile teoretice sunt doar putere potențială.

Revenim la generalizare și la familiaritate. Generalizarea te va face să presupui că dacă omul de lângă tine s-a comportat astăzi într-un fel, la fel se va comporta și mâine. Generalizarea te face să crezi că dacă partenerul x a fost neiubitor cu tine, și partenerul y 10 ani mai târziu va fi la fel de neiubitor. Chiar dacă sunt situații diferite sau oameni diferiți. Creierul generalizează. Asta este o funcție foarte utilă atunci când mergi la aragaz, pui degetul și te arzi, înveți că și data viitoare te va arde. Însă așa cum ți-ai dat seama deja nu toate generalizările sunt utile. Multe din ele chiar te încurcă dacă vorbim despre relații sentimentale, de prietenie, job, bani, afacere sau succes în viață.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Familiaritatea este ceva ce creierul tău iubește. Această tendință naturală care există în creier te face să te îndrepți în mod natural și ușor pe cărările cunoscute. Vei alege același tip de partener de viață relație după relație, vei intra în aceleași dinamici la locul de muncă deși se schimbă șeful, colegii sau obiectul de activitate, vei avea aceleași obiceiuri.

Însă asta nu înseamnă că dacă te-ai născut într-un fel așa vei și muri. Asta nu înseamnă că nu poți face schimbări în viața ta. Însă dacă înțelegi cum funcționează creierul tău și al oamenilor în general, asta îți va fi folositor pentru că vei știi cum să abordezi situația ca să te susții mai mult.

Nu te vei mai învinovăți pentru orice lucru mărunt și nu te vei mai aștepta cei din jur să se adapteze instant la schimbarea pe care tu ai făcut-o, ci vei lua lucrurile progresiv.

De asemenea vei căuta să îi oferi creierului tău cât mai multe experiențe pozitive astfel încât el să aibă alte puncte de reper. Cu alte cuvinte nu vei mai aștepta să se întâmple lucruri bune de la sine, ci le vei crea conștient pentru a avea noi repere în mintea ta, iar viitorul să îl poți crea mai ușor.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!