Ce problemă poate coaching-ul să îți rezolve?

Publicat pe 12 mai 2021

Ce problemă poate coaching-ul să îți rezolve?

Coaching-ul presupune un dialog între client și coach în timpul căruia clientul conștientizează lucrurile cu adevărat importante pentru el, problemele, visurile, aspirațiile. Și găsește soluțiile cele mai potrivite pentru a obține rezultatul pe care și-l dorește. 

Relația de client-coach implică o comunicare profundă şi specială, susținută de către coach prin prezență, ascultare activă şi prin utilizarea întrebărilor eficiente. Coaching-ul este un proces care te duce de la mediocru la excelent, iar rezultatele le obții cu ușurință și rapiditate.

Federația Internațională de Coaching (ICF) definește coaching-ul drept  un “parteneriat care accelerează ritmul de învățare al clientului, performanța şi  progresul acestuia pe plan personal şi profesional”. 

Sub acest nume, care în limba engleză stârnește confuzii (coach = antrenor), metoda coaching-ului s-a născut din sport. Astfel, cartea lui Tim Gallwey, “The  Inner Game of Tennis”, apărută în anii ’70, poate fi considerată “certificatul de naștere” al coaching-ului. 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Una din cele mai importante credințe ale unui coach este că toate răspunsurile se află la client.

Când să apelezi la un coach? 

În cele ce urmează vei găsi câteva exemple de situații în care poți apela la un coach pentru a-ți atinge obiectivul mai repede și pentru a obține ceea ce îți dorești. 

1. Ai nevoie de un coach când nu știi ce să faci. 

 • Ești nemulțumit de viața pe are o ai, ai vrea să faci ceva, dar găsești numai piedici, nu te simți în stare. 
 • Când din interior te arde ceva, dar nu înțelegi încă încotro te împinge sufletul să te îndrepți.

  Un coach te ajută să ajungi mai rapid să înțelegi ceea ce vrei și încotro să te îndrepți.

2. Ai nevoie de un coach când știi ce să faci, dar nu știi ce cale să alegi. 

 • Știi ce vrei, dar nu te poți decide, ai mai multe opțiuni și nu știi exact care ar fi cea mai benefică pentru tine. 
 • Ai îndoieli, ți-e frică să acționezi.

  Coach-ul te ajută prin întrebări specifice să îți asumi responsabilitatea propriei decizii și să acționezi în modul cel mai potrivit pentru tine.

3. Ai nevoie de un coach când știi ce să faci, când ai identificat și calea de acțiune, dar nu ai un plan.

 • Se poate întâmpla uneori să îți pierzi focusul de la ce este cu adevărat important pentru tine și deși știi ce ai de făcut nu știi cum să faci respectivul lucru. Împreună cu coach-ul tău vei crea planul cel mai potrivit pentru tine.

  Procesul de coaching te ajută să punctezi lucrurile importante, să-ți formulezi un obiectiv, iar prin monitorizare să îl atingi.

4. Ai nevoie de un coach când știi ce să faci, ai şi un plan, dar pur şi simplu eşti blocat.

 • Schimbarea poate fi de multe ori înfricoșătoare. Creierul nostru reptilian a cărei preocupare este să supraviețuim și să ducem specia mai departe ne poate ține în zona de confort mai mult decât ne-am dori noi cu adevărat.

  Printr-o atitudine de înțelegere și de acceptare și prin descoperirea motivației tale profunde, un coach te ajută să depășești momentul de blocaj și să treci la acțiune.

5. Ai nevoie de un coach când toate lucrurile merg foarte bine şi vrei să menții asta, vrei să rămân focusat.

 • Coaching-ul de mentenanță se aseamănă cu activitatea de a merge la sală pentru a te îngriji de sănătatea corpului tău. În cazul acesta te îngrijești nu de latura fizică, ci de partea ta nevăzută: minte și spirit. Când îți asumi anumite angajamente în fața cuiva, altfel le duci la îndeplinire.

  Coach-ul te ajută îți monitorizezi activitatea, să te menții focusat, să eviți amânările. Să îți explorezi potențialul la maxim.      

De ce să apelezi la un coach

Poate te întrebi de ce să apelezi la un coach când poți vorbi un un prieten/prietenă sau poți cere sfatul cuiva mai priceput decât tine. În primul rând, un coach nu îți va da niciodată sfaturi sau cel puțin nu ar trebui să o facă, el nu e un consultant. 

Cu un coach trebuie să poți avea o relație de încredere. Un coach îl alegi. Acesta te ajută să te dezvolți profesional şi personal, să îți definești obiectivele şi să te concentrezi pe atingerea lor. 

Orice împărtășești unui coach rămâne confidențial. Un coach este 100% dedicat succesului clientului. Un coach nu hotărăște dacă o decizie este corectă sau greșită. Eel te va susține în observarea consecințelor acțiunilor şi deciziilor tale în scopul învățării şi modificării abordării pentru îmbunătățirea acțiunilor. 

Și cel mai important, coach-ul nu este acolo să te repare sau să te schimbe. Coach-ul îți va oferi prezența sa, atenția şi curiozitatea  pentru ceea ce ești aici şi acum. Fără judecăți, fără așteptări, fără să încerce să-ţi manipuleze experiența pentru a se potrivi cu ideea sa despre cum ar trebui să fim. 

Un coach profesionist te ajută la deblocarea potențialului personal în zona asistată. 

Vrei și tu să faci o schimbare în viața ta?

Școala de Coaching îți oferă posibilitatea să faci coaching la nivel de performanță.
Este un curs de formare profesională specialist în activitatea de coaching, cod cor 242412, acreditat de A.N.C.

Ai acces pe platformă dedicată de cursuri, primești pe email user și parola pentru a urmări și înregistrarea cursului.
Durata: 6 luni (un weekend pe lună)
Inclus: 3 Antrenamente pe lună, luni, între 19.00-21.00, 8 sesiuni de coaching lunare, suport de curs, înveți marketing, suport din partea noastră
Trainer: Nina Paraschivescu – află mai multe despre Nina  aici

Ce câștigi din cursul acreditat de coaching?

 • O formare completă, practică și cu aplicații clare
 • Informații structurate și ușor de parcurs
 • O bază solidă pe care să construiești
 • Depășești nivelul de teorie și iei atitudine cu privire la schimbare
 • Șansa de a învăța coaching de la cineva care a studiat cu Tony Robbins și Bob Proctor – care a fost și este clienta lor în programe de coaching
 • Mai multă încredere în tine și ambiția de a accepta noi provocări
 • Vei porni la drum cu un mindset pozitiv, în care tu ești personajul principal

Click aici pentru înscriere. Află mai multe detalii despre Școala de Coaching.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!