Managementul mintii

Cele patru etape ale creșterii personale prin care trec toți milionarii

Publicat pe 12 mai 2021

Share
Cele patru etape ale creșterii personale prin care trec toți milionarii

De ce majoritatea oamenilor se blochează în etapele 2 și 3?

Mulți oameni au încercat să definească creșterea personală. De la numărul de obiceiuri pe care le poți urmări și îmbunătăți, la numărul de grade pe care le deții, la salariul pe care îl ai și la nivelul tău de iluminare. Ar putea părea că dezvoltarea personală merge în orice direcție.

Se numește dezvoltare „personală”, deci depinde întru totul de tine.

Dar de ce să nu stabileștii câțiva pași care pot fi aplicați tuturor domeniilor vieții? Mai ales dacă aceștia sunt pașii pe care îi urmează majoritatea milionarilor.

Sensul vieții

Pentru a arunca o privire asupra dezvoltării și a tuturor aspectelor vieții, cred că este important să definim în ce direcție se întâmplă creșterea. Pentru mine, acest lucru începe cu creșterea în direcția sensului vieții.

Care este sensul vieții? Nu cunosc răspunsul la această întrebare. Dar am observat că atunci când cauți răspunsul la această întrebare zilele pe care le trăiești încep să capete sens. Deci un punct important este să găsești o direcție în viață care să-ți ofere un scop. 

Brandon Burchard în cartea sa ”High Performance Habits” afirmă că s-a făcut un studiu pe circa 1300 oameni în care au fost 4 factori care s-au regăsit la majoritatea dintre participanți. Aceștia sunt: Entuziasmul, Conexiunea, Satisfacția și Coerența.

Deci, pentru orice călătorie pe care alegi să o începi, verifică dacă acești 4 factori sunt prezenți pentru a obține un sentiment mai sănătos de semnificație și împlinire.

Diferite etape ale dezvoltării personale.

1. Absorbi noile cunoștințe

În orice căutare de creștere, începe să înțelegi cum arată îmbunătățirea. Pentru ca această îmbunătățire să aibă loc ai nevoie de informații și perspective noi.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

De exemplu, dacă vrei să scrii cărți, poți începe cu a-ți așterne gândurile pe hârtie. După care caută alte persoane care au făcut asta și vezi care este călătoria lor. Explorează ce este scrisul, definește ce înseamnă pentru tine a scrie, vezi dacă este pentru tine. Câștigarea multor informații noi este excelentă la început pentru a putea explora diferite perspective.

Alege persoane pe care le admiri și le urmărești și observă cum procedează acestea. Citirea și testarea diferitelor metode o să-ți permită să înțelegi mai complet ce înseamnă scrierea bună. Pentru a pune acest lucru în contextul creșterii personale, îl putem privi ca extinderea expresiei tale de sine care să fie aliniat cu direcția sau scopul tău actual de viață.

Uneori scrisul poate fi un efort. Este important să știi că, pentru a începe să crești în acest domeniu, e nevoie să treci prin etapa aceasta de a dobândi informații noi pe care să le poți folosi în viața ta.

2. Dobândești abilități noi

Exersează ceea ce ai învățat. Aici lucrurile devin puțin mai dure, iar unii ar putea ezita să se aventureze. Dar știi ce? Începe să te distrezi pe măsură ce încerci lucruri noi. Învață puțin, implementează puțin. Factorul care implică trecerea la faza 2 este să implementezi ceea ce ai învățat. 

Mulți oameni pot rămâne mult timp în faza 1 unde absorb o cantitate mare de informații. Acest lucru nu este întotdeauna util, deoarece este posibil să uiți de unde să începi sau să nu faci nimic.

”Începe acum. Începe simplu.” Daniel Ramamoorthy

Această etapă poate dura atâta timp cât dorești, deoarece oamenilor le place să încerce lucruri noi și să exploreze diferite fațete ale învățării. Acest lucru este complet în regulă, doar amintește-ți că cel mai bun mod de a învăța este să implementezi informațiile.

Mulți oameni vor alege să rămână în etapa a 2-a (și în cele din urmă în etapa a 3-a), deoarece sunt destul de confortabili, putând de asemenea să crească într-un ritm stabil. Poți adăuga întotdeauna ceva pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. Cu toate acestea, pentru a avea un impact semnificativ în comunitatea ta și la cei din jur, va trebui în cele din urmă să testezi ultimele 2 etape ale creșterii personale.

3. Îți aduci aportul în comunitatea ta

Nina

După ce ai stabilit că ai învățat anumite abilități și că le poți manifesta cu încredere, ce zici de a împărtăși cu alții? Ca să aduci valoare în viața cuiva e nevoie doar să cunoști abilitățile specifice un pic mai bine decât persoana respectivă. Aici intervine rolul tău în a-ți aduce aportul comunității tale. 

Prin comunitate mă refer la rețelele tale actuale și la oamenii pe care îi cunoști, atât online cât și offline. Acesta este de obicei locul în care oamenii încep să-și împărtășească cunoștințele. Toți oamenii mari ajung în cele din urmă în rolul de a-i educa pe ceilalți prin ceea ce au trecut. Astfel încât ceilalți să poată învăța și să-și îmbunătățească cunoștințele acumulate. Și acum este rândul tău să faci asta.

Pe măsură ce înveți să scrii mai bine, vei dobândi cunoștințe despre crearea articolelor care să atragă atenția oamenilor și apoi să le faci să le citească. Îți poți crea propria comunitate de grup pe Facebook sau alte rețele de socializare unde poți împărtăși informații valoroase și, de asemenea, îți poți promova propriile cursuri. Poți face o treabă excelentă, deoarece oamenii sunt dornici să afle aceste informații.

Oamenii ar putea căuta aceste lucruri foarte ușor, dar ei preferă să învețe de la cineva în care au încredere și care a demonstrat deja un nivel de expertiză dincolo de ceea ce știe. Știi deja mult mai mult decât crezi, iar oamenilor le este “foame” să învețe de la tine.

4. Participi la educarea celorlalți pentru a-și îmbunătăți propriile comunități și, în cele din urmă, lumea.

Pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din lume cu mesajul tău ai nevoie de alții care să te reprezinte. Fă acest lucru antrenând pe alții să-ți folosească metodele. Aceasta este ceea ce vezi că fac cele mai influente voci în dezvoltarea personală, deși nu trebuie să fii cunoscut la acel nivel pentru a avea un impact semnificativ.

Aici îi înveți pe alții să învețe. Și dacă oamenilor le place ceea ce predai, este mai probabil să trimită alți oameni să învețe de la tine, în loc să concureze împotriva ta.

Vezi unul dintre principalele nume în dezvoltarea personală, Tony Robbins. El face o schimbare în comunitatea pe care a construit-o în jurul său datorită modului în care educă prin produsele și serviciile sale (prin cărți, cursuri și evenimente). Și are, de asemenea, un program de certificare a coachingului, unde pregătește oamenii să-i ajute pe ceilalți așa cum face el. Nu numai că oamenii care sunt instruiți obțin o anumită acreditare, dar este, de asemenea, o onoare să poată fi instruiți de el, făcându-i pe oameni să pledeze și mai mult pentru metodele sale.

Mulți milionari vor fi în continuare activi în toate cele 4 faze, deoarece este imperativ să înveți și să te perfecționezi în fiecare zi, dar odată ce îi împuterniciți pe alții să răspândească mesajul despre modul în care îi ajuți pe ceilalți, acesta este momentul în care creșterea accelerează la niveluri nebunești.

Totul în timp ce te concentrezi pe sensul vieții

Nu cred că există un singur scop de viață, ci viața este o evoluție continuă. Călătoria mea actuală este de a aduce oamenii împreună pentru a experimenta bucuria și pentru a găsi un sens în viață într-un mod autentic. Deci, indiferent în ce mod aș dori să-mi îmbunătățesc creșterea personală, încerc să o aliniez la acești 4 pași.

Cu siguranță nu este o călătorie scurtă, ușoară sau liniară, dar în cele din urmă ceea ce contează cel mai mult este modul în care avem un impact și ne conectăm cu cei din jurul nostru, ceea ce aceste 4 etape încearcă să ne ajute să facem mai mult.

Chiar și dorința de a fi mai productivi și mai eficienți în viața noastră de zi cu zi începe cu înțelegerea a ceea ce poate fi îmbunătățit. Însă în cele din urmă se întâmplă datorită acestei misiuni mai mari de a avea un impact mai larg asupra celor din jurul nostru. Dacă ai putea fi expert în orice, ce ai vrea să înveți lumea?

Ia abilitatea de a asculta activ. Aceasta este o abilitate extraordinară, însă dacă lucrezi doar pentru a putea comunica mai bine la nivel de suprafață, este posibil să nu accepți pe deplin modul în care poate face diferența în relațiile și munca ta dacă nu se aliniază cu scopul tău.

Este important să obții o semnificație a sensului pentru a putea merge mai adânc și a progresa în aceste etape. Deoarece majoritatea oamenilor ar putea să îmbunătățească constant un obicei după următorul.

Unde te afli tu acum în această călătorie? În ce etapă?

Cadoul Ninei
pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?