Cum gestionezi o emoție negativă?

Publicat pe 12 mai 2021

Cum gestionezi o emoție negativă?

Ți s-a întâmplat și ție o dată sau poate de mai multe ori să-ți fie frică? Ori să te simți trist? Poate cineva drag ție trece printr-un moment dificil sau poate chiar tu parcurgi o perioadă dificilă.

Primul pas pentru a gestiona o emoție negativă este să simți acea emoție, să o lași să fie, să o trăiești. Dă-ți voie să simți acea emoție. Fie că ești femeie sau bărbat, dacă nu blochezi o emoție ea va ține aproximativ timp de 90 de secunde după care se disipează.

Ce crezi tu despre felul în care te simți?

De exemplu, spui că ți-e frică. Ce crezi tu despre faptul că îți este frică este mult mai important decât frica în sine.
Mă simt tristă. Mă doare.
M-a părăsit. Sufăr.
Ce simți tu despre faptul că te doare, că te simți tristă, că te-a părăsit? Îți dai voie să trăiești această experiență? Treci printr-o despărțire și acest lucru doare. E în regulă să plângi! 

Treci printr-o perioadă dificilă la job, faci ceva nou. E în regulă să-ți fie frică. Începe să vorbești cu tine ca și cum ai vorbi cu prietenul sau cu prietena ta cea mai bună. Adresează-te ție ca și cum ai vorbi cu o persoană pe care o iubești extraordinar de mult. Privește-te în oglindă și spune-ți:

Dragul meu, draga mea, o să fie bine, te vei descurca!
E în regulă să-ți fie frică, sunt aici cu tine și vom trece împreună prin asta.
Împreună o vom scoate la capăt. Împreună o vom rezolva, vom reuși. 
E ok să te simți îngrijorat/ă. E în regulă.
E în regulă să ți se pară greu. Nu este ușor. E ok. Sunt aici cu tine.

Spune-ți ție aceste lucruri în mintea ta. Privește-te în oglindă dacă e necesar. Repetă-ți-le atunci când mergi pe stradă, atunci când conduci, când ești în autobuz. Pentru ca în felul acesta să poți depăși momentul dificil din viața ta. 

Stă în puterea ta să îți alegi starea emoțională 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Este mult mai important ceea ce tu crezi, ceea ce tu simți față de emoția de bază, în cazul exemplului de mai sus, frica, decât emoția în sine. În NLP numim acest concept meta-stare. 

Meta-stările pot fi utile, pentru că te pot ajuta să ieși dintr-o altă stare. Dacă cineva s-a enervat și tu îl întrebi: ”Ce părere ai despre faptul că te-ai enervat?”, s-ar putea ca persoana respectivă să se blocheze. Este nevoită să-și analizeze supărarea ca pe un obiect concret, separat de ființa sa. Trebuie să se disocieze de ea până la un punct, pentru a o evalua și a observa reacția pe care a avut-o față de această stare. 

Capacitatea de a-ți schimba dispoziția și de a alege tu însuți cum să te simți este una din soluțiile pentru a te bucura de libertate emoțională și de a trăi o viață fericită. Libertatea emoțională nu înseamnă că nu vei mai trece niciodată prin stări emoționale negative, ci că vei putea să le percepi detașat, le vei putea controla și vei fi în stare să alegi chiar tu reacția aferentă unor astfel de dispoziții. 

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!