Managementul mintii

Cine este responsabil pentru emoțiile tale?

Publicat pe 14 decembrie 2020

Share
Cine este responsabil pentru emoțiile tale?

Cum îți gestionezi emoțiile? Cum ieși dintr-o stare proastă? Toată lumea vrea să-și sporească și să-și intensifice calitatea vieții. Toți oamenii vor să se simtă împliniți. Dar aproape toți avem momente când ne blocăm în credințe limitative și în tipare emoționale.

Ne facem un obicei din a ne simțim frustrați, îngrijorați, supărați și copleșiți. Aceste obiceiuri distructive ne împiedică să facem ceea ce suntem cu adevărat capabili să facem, chiar dacă acest lucru este doar să fim fericiți.

Nu putem să controlăm evenimentele din viața noastră, însă putem stăpâni cum experimentăm noi aceste evenimente.

Cum îți gestionezi emoțiile?

Oamenii vor întâlni mereu momente stresante. Îți poți schimba mindsetul în legătură cu momentele stresante din viața ta prin construirea inteligenței emoționale. Un moment stresant ar putea fi pierderea unui job, a sănătății sau chiar pierderea unei persoane dragi. 

Uneori se întâmplă evenimente care sunt în afara controlului nostru și care ne doboară. Însă stresul, furia, supărarea nu vin din aceste fapte. Ele vin din semnificația pe care le-o dăm noi faptelor. 

Într-adevăr, lucrurile îngrozitoare au avut loc. Întrebarea este: cum și cât permiți acestor fapte să-ți afecteze și să-ți influențeze viața? 

Le vei permite faptelor nefericite să te doboare sau le vei folosi ca să-ți luminezi și să-ți împuternicești modul în care treci prin viață?

Totul este despre semnificația și însemnătatea pe care alegi să o dai evenimentelor și experiențelor din viața ta. Pentru că atunci când dai un sens nou unei anumite întâmplări, obții o perspectivă nouă și, în consecință, o viață nouă.

Povestea pe care ți-o spui

Cum îți gestionezi emoțiile?

Noi decidem în mod inconștient însemnătatea și semnificația evenimentelor din viața noastră. O facem de fiecare dată, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Observă, de exemplu, economia. O persoană ar putea să spună: ”Sunt pe cale să fiu ruinat”. Totuși, o altă persoană ar putea spune: ”Asta înseamnă că mă voi mobiliza și voi lucra din greu, voi deveni mai creativ ca să salvez situația.

Care crezi că vor fi rezultatele acestor 2 moduri diferite de gândire în cazul ambelor situații pentru fiecare persoană? Destul de diferite, așa-i? Este evident de ce, fiecare dintre noi, avem abordări diferite asupra vieții și de ce fiecare experimentăm emoții diferite?

Cum îți gestionezi emoțiile? Toate emoțiile vin din semnificația pe care fiecare persoană o dă unui anumit eveniment.

Hai să luăm ceva mai personal de exemplu. O femeie care a fost adoptată de mică. Un mod de a se devaloriza pe sine ar putea fi, să creadă că din cauză că a fost adoptată, nu a fost destul de bună ca să merite să fie iubită.  

De asemenea, ea ar putea să ia latura opusă și să considere faptul că cineva a ales-o și cineva a ales să o iubească.

 • Care este semnificația deciziilor sale asupra poveștii pe care alege să și-o spună?
 • Cum o va impacta acest lucru în viața de zi cu zi?
 • Cum îi va afecta deciziile importante?

Prima variantă a poveștii creează un sentiment de pierdere, în timp ce a doua celebrează viața și valoarea ei. Iar povestea pe care o alege îi va impacta întreaga viață.

Pentru că deciziile care ne controlează viața sunt cele legate de semnificație, iar semnificația= emoție.

Cum îți gestionezi emoțiile? Schimbă-ți așteptările legate de apreciere

Dacă ți se pare foarte familiară alegerea variantei în care suferi, nu ești singur. Toți ne spunem povești care ne fac să ne simțim mizerabil când am putea foarte bine să simțim bucurie.

Ne facem pe noi înșine să ne simțim supărați, îngrijorați, rușinați, vinovați, plini de teamă și furie fără neapărat un motiv extraordinar. De ce? Pentru că ne simțim legați de acel mod.  

Mintea umană se concentrează întotdeauna pe ceea ce ar putea pierde, ce ar avea mai puțin sau ce nu are deloc.

Ar putea părea contraintuitiv, însă este o problemă de supraviețuire și de protecție. 

Biologic, întotdeauna ești predispus sau setat ca să fii pregătit de tot ce e mai rău. De asta depinde de tine să preiei controlul asupra poveștilor pe care ți le spui și al emoțiilor care rezultă din acestea. 

Secretul este să-ți schimbi așteptările pe care le ai față de apreciere, despre dorința de a fi apreciat.

Dacă faci asta, viața ta întreagă se va schimba din acel moment. Și dacă tot continui să o faci, viața ta se va schimba pentru totdeauna.

Să ne întoarcem la femeia adoptată. Ea avea așteptarea ca părinții ei biologici să o fi păstrat. Acea așteptare i-ar fi putut afecta întreaga viață.

Însă dacă își mută așteptarea pe semnificația că cineva a ales-o pe ea în mod special, fără nici o obligație biologică de a face asta, întreaga ei viață ar putea avea o cu totul altă însemnătate. Aceasta este puterea schimbării așteptărilor legate de apreciere!

Cum să gestionezi emoțiile? Cum îți iei puterea înapoi

Cum îți gestionezi emoțiile?

Alegerea îți aparține. Pe ce decizi să te focusezi? Ce poveste vei lăsa să-ți conducă viața? Va trebui să alegi tu ce însemnătate atribui. Aceasta este singura putere pe care o ai chiar acum în acest moment și care poate schimba cu adevărat totul.

Singurul care te împiedică să obții ceea ce dorești ești tu. Singurul lucru care te ține departe de fericirea pe care o meriți este faptul că-ți repeți poveștile nepotrivite.   

 • Cum ar fi dacă ai decide chiar în acest moment să-ți oferi o nouă modalitate de a crede?
 • Cum ar fi dacă totul în viața ta, inclusiv evenimentele cele mai traumatizante și dureroase ar fi avut loc pentru tine nu în defavoarea ta?
 • Cum ar fi ca totul să se fi întâmplat tocmai ca tu să poți avea cea mai minunată viață pe care ți-o dorești, să poți primi, să oferi și să te poți bucura de toate acestea?
 • Cum ar fi dacă ai căuta beneficiile în tot ceea ce ți s-a întâmplat?

Dacă vrei libertate totală în viața ta, trebuie să iei decizia  să nu mai permiți evenimentelor din exterior să îți afecteze viața și să-ți modeleze fericirea.

Poți face acest lucru doar devenind stăpânul propriilor semnificații și să găsești cele mai împuternicitoare semnificații în tot ceea ce experimentezi și trăiești. 

Sursa: Team Tony Robbins

Află mai mult despre cum poți fi aliniat cu Legile Universului din cursul nostru online cu același nume.

Cu ce te ajută acest curs:

 • îți amintești de legile primordiale care sunt ascunse în sufletul fiecărui om
 • conștientizezi ce legi aplici deja în viața ta și pe care le încalci
 • descoperi cauzele nereușitelor și cum le poți transforma în succese
 • înveți să recunoști puterea liberului arbitru și cum să-l manifești în viața ta
 • cum să primești și să dăruiești într-un mod benefic
 • ce rol are frica în fluxul vieții și cum să o integrezi
 • unde este locul tău real ca să te poți bucura de abundență
 • înveți cum să devii ca să atragi condiții de care îți dorești în viața ta

Legile Universului. Nina Paraschivescu

Găsești cursul, un video cu Legea iertării și alte detalii despre curs aici.

Cadoul Ninei
pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?