Publicat pe 14 aprilie 2023
Cum stăpânești furia? Niciun aspect al vieții noastre mentale nu este mai important pentru calitatea și semnificația existenței noastre decât emoțiile. Acestea fac viața care merită trăită, spune Stanford Encyclopedia of Philosophy într-un articol.
După Joseph O’Connor, autor, trainer, coach și consultant recunoscut la nivel internațional, cu cât devii mai receptiv și mai atent la emoțiile tale cu atât ele se vor exprima într-o paletă mai largă de manifestări. Vei conștientiza că fiecare emoție are valoarea ei. Chiar și o emoție pe care o consideri negativă este importantă. În momentul în care accepți emoțiile ca parte din tine și nu ca pe ceva ce trebuie îndepărtat, vei deține controlul asupra lor și vei putea decide cum să le abordezi.
Cum stăpânești furia? Ce facem când ne asaltează furia
Modul instinctiv, natural de a exprima furia este de a răspunde agresiv. Furia este un răspuns natural, adaptativ la amenințări. Inspiră sentimente și comportamente puternice, adesea agresive, care ne permit să luptăm și să ne apărăm atunci când suntem atacați. Prin urmare, este necesară o anumită furie pentru a supraviețui.
Pe de altă parte, nu putem să ne lovim fizic de fiecare persoană sau obiect care ne irită sau ne enervează. Legile, normele sociale și bunul simț pun limite când e vorba de ceea ce poate provoca furia. Furia este o emoție normală, sănătoasă, nici bună, nici rea. Ca orice emoție, transmite un mesaj, spunându-ți că o situație este supărătoare, nedreaptă sau amenințătoare.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Cu toate acestea, dacă reacția ta va fi una explozivă, acel mesaj nu are niciodată șansa de a fi transmis. Așadar, deși este perfect normal să te simți supărat când ai fost maltratat sau nedreptățit, mânia devine o problemă atunci când o exprimi într-un mod care îți dăunează ție tine sau celorlalți.
Ce se află în spatele furiei?
Explorează ce se află cu adevărat în spatele furiei tale. Te-ai certat pentru ceva prostesc? Certurile importante se întâmplă adesea pentru lucruri mici, cum ar fi o mâncare lăsată deoparte sau întârzierea cu câteva minute de ora stabilită.
Dar, de obicei, există o problemă mai mare în spatele ei. Dacă ți se pare că iritarea și furia cresc rapid, întreabă-te: „De ce sunt cu adevărat furios?” Identificarea sursei reale de frustrare te va ajuta să-ți manifești furia mai bine, să iei măsuri constructive și să te îndrepți spre o soluție.
Furia ta maschează alte sentimente precum jenă, nesiguranță, rănire, rușine sau vulnerabilitate? Dacă răspunsul tău în multe situații provocatoare este furie, este probabil pentru că temperamentul tău îți maschează adevăratele sentimente. Cel mai probabil se întâmplă acest lucru dacă ai crescut într-o familie în care exprimarea sentimentelor a fost puternic descurajată. Ca adult, s-ar putea să-ți fie greu să recunoști alte sentimente decât furia.
Cum stăpânești furia? 5 lucruri care te pot ajuta să gestionezi furia
La fel ca toate emoțiile, furia ar trebui să fie monitorizată prin conștiință de sine, ca să nu provoace auto-vătămare sau să izbucnească într-un comportament ostil, agresiv sau chiar violent față de ceilalți.
În cele ce urmează vei găsi 5 metode practice și simplu de implementat legat de furie:
#1. Respiră profund.
În timp ce respiri închide ochii dacă te ajută mai mult. Simte furia în corpul tău. Nu o nega. Urmărește-o, devino atent la ea. Observă-i parcursul. Vezi exact unde se situează, cum se simte. Apoi mergi la sursă: observă care intenția pozitivă a furiei pentru tine. Ce vrea ea bine pentru tine?
#2. Fă exerciții fizice, mișcă-te pentru a-ți stăpâni furia.
Un mod foarte eficient de a elibera furia este activitatea fizică. Poți să-ți folosești furia în calitate de combustibil să faci anumite lucruri care de obicei necesită efort. Sau poți să ai un stil de viață sănătos.
#3. Scrie în jurnal despre situația care a provocat furia. Observă-ți cuvintele și învață cum îți stăpânești furia mai bine pe viitor
Parcurge pas cu pas exact ce s-a întâmplat. Descrie tot. Ce a făcut cealaltă persoană? Faci anumite presupuneri negative despre ea? A mai făcut lucrul acesta? Tu ai mai făcut astfel de presupuneri? Ce ai făcut tu în această situație care ți-a provocat furie? Unde ai exagerat tu? Ce simți în afară de furie? Te simți nesigur, frustrat sau confuz? Conștientizează totul.
#4. Adresează-i o scrisoare celeilalte persoane.
Acum că știi mai clar ce rol a jucat cealaltă persoană în furia ta și ce rol ai avut tu, scrie-i o scrisoare. I-o poți trimite sau o poți arde. Îți poți adresa ție această scrisoare sau chiar furiei tale. Aceasta este pentru a te ajuta să te eliberezi și să clarifici pentru tine exact ce ai dori să știe, să înțeleagă sau să schimbe acea persoană. Este pentru a te înțelege tu pe tine mai bine. Fii blând cu tine și cu cealaltă persoană.
#5. Niciodată nu lua o decizie importantă dintr-o stare de furie sau emoție puternică.
Așteaptă. Abține-te să arunci cu vorbe sau lucruri. Anumite cuvinte spuse sau fapte odată făcute, nu mai pot fi remediate.
S-ar putea să crezi că manifestarea furiei tale este sănătoasă, că oamenii din jurul tău sunt prea sensibili, că furia ta este justificată sau că ai nevoie să scoți la suprafață furia pentru a obține respect. Dar adevărul este că furia are mult mai multe șanse să aibă un impact negativ asupra modului în care oamenii te percep. Îți afectează judecata și te împiedică să ai succes.