Publicat pe 14 aprilie 2023
Trucuri pentru îmbunătățirea memoriei la citit. Actul de citire activează o simfonie de activități în creier, implicând nu numai sistemele vizuale și auditive, ci și circuitele neuronale care conferă sens, evocă emoții și codifică memoria.
Când citești, creierul tău face mai mult decât să înțeleagă pur și simplu cuvintele din fața ta. Îți permite să empatizezi cu oamenii pe care nu i-ai întâlnit niciodată, să explorezi idei care te provoacă și te inspiră, să-ți imaginezi alte lumi. Asta, dacă îți amintești ce citești.
Trucuri pentru îmbunătățirea memoriei la citit
O lucrare de recenzie din 2012 a lui Ziming Liu, profesor de științe ale informației la Universitatea de Stat din San Jose, care studiază comportamentul la citire, menționează că atunci când citim un text digital, spre deosebire de cuvintele pe hârtie, avem tendința de a parcurge în grabă textul decât de a oferi cu adevărat atenție lecturii.
Poți avea cele mai bune intenții atunci când pui mâna pe o carte, dar totuși uiți aproape totul odată ce ai terminat ultima pagină.
În cele ce urmează ai câteva idei ce te pot pot ajuta să reții mai ușor ceea ce te interesează din lecturile tale:
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
- Alege o lectură care să-ți provoace o impresie plăcută și care îți stârnește interesul. Filtrează lectura și concentrează-te pe ceea ce rezistă în timp sau ce se potrivește cu situația ta actuală. Cu cât o lectură este mai interesantă și mai relevantă cu atât este mai posibil să-ți amintești conținutul acesteia în viitor.
- Fă o asociere în mintea ta cu motivul pentru care citești. De ce citești această carte/articol? Să înveți o abilitate nouă? Să înțelegi ceva sau pe cineva? Divertisment, îmbunătățire? E important să ai o idee despre ce vrei să obții din lectura respectivă. Probabil că nu vrei doar să colectezi cantități nesfârșite de informații inutile.
- Ia notițe – preluarea notițelor este o bază importantă pentru reflectare și pentru integrarea a ceea ce citești în mintea ta. Creează-ți propriul model de a lua notițe. Nu există o metodă bună sau rea. Este cea care ți se potrivește și îți este utilă.
- Transformă cuvintele în imagini. Uneori ”O imagine valorează cât o mie de cuvinte” – Frederick Barnard.
- După ce termini lectura, fă o recapitulare și repetă ceea ce ai învățat imediat. Evită distragerile și multitasking-ul deoarece acestea interferează cu procesele de consolidare care permit memorarea pe termen lung.
Trucuri pentru îmbunătățirea memoriei la citit.
3 trucuri care, măcar unul dacă îl practici, garantat te va ajuta să-ți îmbunătățești memoria:
- Redu sau elimină complet zahărul din alimentație. Institutul Național de Sănătate din SUA a publicat un studiu în 2017 care demonstrează existența unei legături între consumul excesiv de zahăr și boala Alzheimer.
- Fă mișcare! Mai multe studii demonstrează că exercițiile fizice ajută la menținerea sănătății corpului și la îmbunătățirea memoriei.
- Meditează. Un articol publicat de NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Health) menționează că meditația poate crește capacitatea creierului de a procesa informații și, de asemenea, aceasta încetinește procesul de îmbătrânire.