Cum reții mai ușor numele persoanelor cu care faci cunoștință

Publicat pe 29 martie 2021

Cum reții mai ușor numele persoanelor cu care faci cunoștință

Îmbunătățește-ți memoria. Memoria noastră este un proces foarte important, ne face să fim cine suntem. De la amintirile din copilărie până la lucrurile banale precum unde ne-am lăsat agenda, memoria joacă un rol vital în fiecare aspect al vieții noastre. Ne oferă sentimentul de sine și alcătuiește experiența noastră continuă de viață. 

Îmbunătățește-ți memoria. Cum reții mai ușor numele persoanelor cu care faci cunoștință

Întâlnești pe cineva nou la un party de la job și îți amintești despre ea că lucrează la o anumită companie, îi plac pisicile și citește Freud, dar nu mai ții minte cum se numește persoana aceasta. De ce?

Dale Carnegie spunea că: „Numele unei persoane este pentru persoana respectivă cel mai dulce și mai important sunet din orice limbă.” Cu alte cuvinte, dacă vrei să faci o persoană să se simtă apreciată, remarcată, importantă – spune-i pe nume. 

1. Pentru a reține numele cuiva, trebuie să devii mai atent la cealaltă persoană.

Cu toții am experimentat faptul de a face cunoștință cu cineva și de a-i uita numele un minut după. Dacă nu ești atent în momentul când cineva îți spune numele său, slabe șanse să-ți amintești. Asta se întâmplă de obicei când suntem foarte focusați pe noi înșine și pe ceea ce simțim.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

2. Îmbunătățește-ți memoria. Asociază numele persoanei cu ceva familiar.

Găsește o modalitate de a conecta numele persoanei cu ceva ce deja cunoști și îți este foarte familiar. De exemplu pe această nouă persoană o cheamă ca pe colega de bancă din clasa I sau are o legătură cu numele mătușii tale din partea mamei.

Găsește o modalitate de a conecta numele persoanei cu altceva legat de ea. Cum ar fi zâmbetul, părul, înălțimea. Memoria ta, când e vorba de informații, este îmbunătățită atunci când interconectezi anumite cunoștințe între ele. Deci, gândește-te la persoana respectivă ca la Elena din Iași, Marius cu ochii verzi inteligenți, etc.

3. Îmbunătățește-ți memoria. Repetă numele de mai multe ori.

Găsește motive să repeți numele imediat ce v-ați cunoscut. Acest lucru te ajută să-ți îmbunătățești memoria pentru că informațiile pe care le produci singur ți le amintești mai ușor decât cele pe care le primești din exterior.

4. Întreabă din nou numele în cazul în care l-ai uitat.

Dacă ai uitat numele unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o e posibil ca și aceasta la rândul ei să fi uitat numele tău. Așa că cere-i-l fără să îți fie rușine și desigur, de data asta aplică tehnicile de mai sus pentru a nu-l mai uita.   

Oricâte tehnici ai folosi, totuși e posibil uneori să uiți numele oamenilor pe care îi întâlnești. Și nu este nicio rușine. Este omenește, se întâmplă. Acest lucru este un adevăr important de acceptat.

De ce? Pentru că de multe ori te poți simți vinovat că ai uitat numele cuiva. Iar această emoție să-ți afecteze relația cu respectiva persoană prin limbajul nonverbal chiar înainte ca relația să înceapă. Așa că, dă-ți voie din când în când să uiți numele fără a te simți vinovat sau rușinat și să-ți voie și să fii “uitat”. Este în regulă și este uman.

Îmbunătățește-ți memoria. Știai că:

  • O noapte bună de odihnă te ajută să păstrezi mai bine amintirile din timpul zilei?;
  • Paul Reber – Profesor de Psihologie la Northwestern University spune despre creierul uman că este ca o groapă fără sfârșit a memoriei potențiale?;
  • Alcoolul are un rol negativ în memoria omului și împiedică creierul să transforme informațiile în amintiri pe termen lung? (Wikipedia);
  • Stângacii au o abilitate mai bună în a-și aminti lucruri din viața lor – conform psihologului Stephen Christman de la University of Toledo și Ruth Propper, Merrimack College;
  • Parfumul poate fi un puternic declanșator de memorie conform Linda Bartoshuk de la University of Florida;
  • Persoanele care suferă de depresie au o memorie mai slabă susține American Academy of Neurology.
Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!