Publicat pe 14 aprilie 2023
De multe ori ne simțim imperfecți și poate ne observăm mai degrabă defectele decât calitățile. În schimb, dacă vrem să ne simțim bine, avem nevoie să ne focusăm pe punctele noastre forte. Să ne iubim pe noi înșine, să ne acceptăm așa cum suntem și să știm să ne prețuim.
1. Nu aștepta validare de la cei din jur.
Cu siguranță că ai trecut și tu cel puțin prin una dintre aceste situațiile de mai jos. Citește întrebările de mai jos și amintește-ți că poate ai fost întrebat lucrurile acestea sau poate chiar tu ai adresat astfel de întrebări:
- Ești în regulă? Arăți obosit/ă! (iar tu de fapt arăți și te simți grozav)
- De ce ești trist/ă? (iar tu detești întrebarea asta, dar nu ai curajul să-i spui)
- Te-ai îngrășat sau mi se pare mie? (nu, nu m-am îngrășat!!)
- Ce bine ți se potrivesc acești cercei / ochelari de soare!
- Cu această tunsoare și culoare a părului parcă ești o altă persoană!
Ești perfect/ă așa cum ești, cu toate emoțiile pe care le experimentezi și indiferent cum te simți. Ai nevoie de validarea unei singure persoane: cea din oglindă. Și tu știi că e o alegere care ține de tine să te validezi sau nu. Când totuși cazi în capcana așteptărilor de la ceilalți întreabă-te atât: Ce adaugă valoros la cine sunt eu faptul că primesc sau nu validare din exterior?
Validează-ți sentimentele și validează-ți acțiunile. Spune-ți că ai făcut tot ce puteai face în situația respectivă cu informațiile pe care le aveai la momentul acela.
2. Apreciază-te
Calea către acceptarea de sine este o cale pe care mulți dintre noi o parcurgem. O știm bine: nimeni nu este și nu va fi niciodată perfect, totuși deseori nu reușim să ne iertăm pentru că nu am fost „perfecți” într-una sau mai multe situații din viață. Acest tip de gândire ne fură seninătatea și ajunge să devină un autosabotaj. Un motiv al lipsei de autoacceptare ar putea fi gândirea inconștientă de genul „dacă sunt perfect, nimeni nu va avea nimic de criticat despre mine, prin urmare, voi fi acceptat ”. De către cine?
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Aici vine gândul inconștient: “de către ceilalți, poate inițial nu voi dezamăgi așteptările părinților, surorilor mai mari sau fraților care sunt mai apropiați psihologic de părinți. Poate nu voi dezamăgi și voi fi demn de cel mai frumos, mai rafinat prieten, poate voi avea prieteni mai inteligenți decât mine, mai maturi, cei care știu să facă mult mai mult decât mine … “.
Apreciază-te pentru a nu te simți nesigur și inadecvat. Perfecțiunea nu există și te ajută să te prețuiești pentru caracteristicile tale care sunt originale și importante. Fiecare om este unic. Și tu ești unic. Numai nesiguranța poate fi o problemă. Dar nu are rost să alimentezi acest cerc vicios. Pentru a evita ca nesiguranța să te afecteze, este bine să observi cauzele care te-au determinat să fii nesigur. Și bineînțeles să decizi dacă dorești să păstrezi ceea ce crezi sau nu.
Pentru ce te-ai lăudat astăzi? Ce apreciezi la fizicul tău? Dar la atitudinea ta? Ce apreciezi la tine ca profesionist? Ce ai tu unic, bun și valoros? Ce calități ai? Scrie aceste propoziții în jurnalul tău și laudă-te, încurajează-te.
3. Respectă-te
Ce înseamnă mai exact respectul pentru tine? Cum demonstrezi tu că respecți pe cineva? După ce ai răspuns la aceste întrebări observă dacă tu ai față de tine aceste caracteristici și ce anume a declanșat în tine acest respect față de tine. Repetă și crează cât mai multe acțiuni care să trezească în tine acele emoții de respect. Ele îți întăresc încrederea și siguranța în tine.
Dacă te-ai respecta mai mult ce nu ai mai face?
Dacă te-ai respecta mai mult ce ai face?
Gândește-te la lucruri mici de zi cu zi.
Dacă te-ai respecta mai mult cum ar arăta viața ta de familie sau personală? Ce ai accepta și ce nu? Dar cariera ta? Ce alegeri ai face? Cum ar arăta corpul tău? Ce obiceiuri alimentare ai avea și ce fel de alimente ai consuma?
Respectul de sine începe cu lucrurile mici de zi cu zi. Tratează-te cu respect atunci când te așezi pe scaun, când vorbești sau când simți nevoia de o pauză.
4. Propune-ți obiective și atinge-le
Obiectivele sunt lucrurile pe care ți le propui să le faci pentru a te apropia mai mult de cine ești cu adevărat, de menirea ta. Când ai succes în task-urile sau în atingerea obiectivelor tale, îți crește enorm încrederea în tine. De aceea oferă-ți acest cadou de a avea mereu câte ceva de realizat pentru care să muncești. Când realizezi ceea ce ți-ai propus te împuternicești și te simți fenomenal.
5. Alege-ți conștient atitudinea
Ce are omul cel mai important și pe care nimeni nu i-l poate lua decât dacă el permite? Atitudinea!
Poți alege deliberat cum vrei să te simți, să comporți și ce să faci într-o anumită situație. Ce îi face pe unii să renunțe, iar pe alții să câștige? Și ce le dă altora putere să îndure orice? Sensul pe care și-l dau singuri, repetându-și anumite povești în minte. Povesti care dau aripi sau povesti care împovărează.
Tu ce poveste îți repeți? Amintește-ți, viața pe care o trăiești acum este povestea pe care ți-ai spus-o ieri. Ce îți spui acum este ce vei trăi mâine. Ești în regulă cu asta? Dacă da, continuă tot așa. Dacă nu, schimbă povestea. Ești autorul propriei tale vieți.
6. Comportă-te în funcție de cine vrei să devii
Ca să accelerezi procesul devenirii începe să te simți și să te comporți ca persoana care îți dorești să fii sau să devii. Care este cea mai înaltă variantă a ceea ce dorești de la tine? Ce acțiuni face persoana respectivă? Cum gândește? Ce simte? Ce prieteni are? Care e mediul în care trăiește?
Comportă-te exact așa și tu și vei deveni astfel. Tu te construiești pe tine. Tu îți alegi credințele, iar apoi credințele tale te construiesc pe tine. Gândește-te la tine ca la un om valoros și comportă-te întocmai.