Cum te afectează negativ uitatul la telenovele

Publicat pe 12 mai 2021

Cum te afectează negativ uitatul la telenovele

Ți s-a întâmplat și ție vreodată să fii ”prins” într-un serial până să-ți dai seama dacă vrei să-ți placă sau nu?

Telenovelele atrag în primul rând femeile, oferind eliberare emoțională, satisfacție personală, companie. Și, cel mai important, ele oferă o evadare din propria realitate. Acestea prezintă situații și personaje vulnerabile. Telespectatorii sunt de cele mai multe ori din populația sub medie cu venituri scăzute și educație precară care se expun în mod repetat la situații nerealiste și modele inadecvate din filme.   

Persoanele care se uită la telenovele își adâncesc astfel și mai mult această stare de sărăcie mentală, emoțională și materială. Acești oameni trăiesc drame în viețile lor și li se pare normal acest lucru pentru că asta este ceea ce văd și la televizor. S-au obișnuit cu răul de parcă ar fi hipnotizați. Și chiar sunt hipnotizați de imaginile care expun scene dramatice din viață.

Cu ce mesaje îți ocupi mintea atunci când nu ești atent la gândurile tale?

Vizionarea telenovelelor consumă foarte mult timp. Este foarte posibil să devii absorbit de telenovele sau dependent de ele. Mai ales când nu ai o anumită claritate în viața ta sau când trăiești tu însuți drame similare cu ale personajelor din filme. Întâmplător surprinzi câteva scene la televizor care îți absorb atenția și te lași prins în poveste. Scenele pe care le vezi trezesc în tine emoții negative sau pozitive cu care ești familiarizat. De asemenea aceste filme exprimă idei în care și tu crezi. 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Te poți deprinde cu telenovelele atunci când vizitezi unele spații precum cabinete medicale, saloane de înfrumusețare sau alte locuri publice în care televizoarele sunt setate pe un anumit canal, pe care nu l-ai ales tu. De obicei telenovele, seriale sau muzică la fel de puțin productivă ce conține mesaje subliminale care îți pătrund direct în subconștient. 

Într-un studiu realizat de Universitatea din Toledo pentru American Public Health Association, în 2015, participanții care urmăreau seriale la foc automat au raportat un nivel de stres mai ridicat, plus anxietate și depresie decât cei care nu obișnuiau să facă asta. 

Care este povestea pe care o folosești cel mai des în viața ta?

Telenovelele oferă dependență pentru că își continuă poveștile de la o zi la alta. Nu există un sfârșit așa cum există într-un film obișnuit. Modul dramatic și emoțional în care sunt transmise telenovelele te poate prinde chiar și urmărind un singur episod. 

Ești atras de nevoia de a-ți satisface curiozitatea înnăscută, dorința de a „înrădăcina” personajul tău preferat și de un puternic sentiment de loialitate. 

Povestea în sine, cu capacitatea sa de a continua de la o zi la alta, se poate conecta la publicul care o urmărește. Deoarece, la fel ca în viața reală, poveștile noastre nu se termină după o singură zi, ci continuă fără sfârșit.

În ceea ce privește cantitatea de vizionare excesivă a filmelor, un sondaj Netflix a constatat că 61% dintre utilizatori urmăresc în mod regulat între 2-6 episoade ale unui serial într-o singură vizionare. Desigur, nu ar face-o dacă nu s-ar simți bine. De fapt, sondajul Netflix a constatat, de asemenea, că 73% dintre participanți au raportat sentimente pozitive asociate cu urmăritul continuu. 

Cât de mulțumit ești de propria ta viață?

Nina

Dar dacă ai petrecut weekendul urmărind un sezon sau un serial în întregime, este posibil să te simți epuizat la sfârșitul acestuia și deprimat că nu mai ai episoade de urmărit. Ori, când te trezești în propria realitate, te nemulțumește profund faptul că ”personajul” admirat are o viață atât de diferită și minunată comparativ cu a ta. 

După Renee Carr, doctor în neuropsihologie clinică, atunci când te angajezi într-o activitate plăcută, cum ar fi urmărirea excesivă a unui serial, creierul tău produce dopamină. Această substanță chimică oferă corpului o recompensă naturală, internă a plăcerii, care întărește angajamentul continuu în acea activitate. 

Semnalul creierului îi transmite corpului: „Acest lucru îți oferă plăcere. Continuă să-l faci!” Atunci când te uiți la serialul preferat, creierul tău produce dopamină în mod continuu. 

Experimentezi o pseudo dependență de serial, deoarece dezvolți pofta de dopamină. 

Căile neuronale care cauzează dependența de heroină și de sex sunt aceleași cu dependența de a urmări în exces un serial. Corpul tău nu face diferența dintre o plăcere sau alta. Acesta poate deveni dependent de orice activitate sau substanță care produce în mod consecvent dopamină.

Tot ceea ce punem în mintea noastră (lucrurile pe care le vedem, le auzim, le simțim – filme sau realitate) ne influențează major viața

Când te uiți la un film, te relaxezi. Și atunci subconștientul tău este deschis. Tot ceea ce vezi acolo, tot ceea ce auzi și emoțiile pe care le simți (pentru că te identifici cu personajul) pătrund ca programe în mintea ta subconștientă. Acele idei intră direct în subconștientul tău și au valoare de adevăr.

Vestea extraordinar de bună cu aceste programe este că ele pot fi schimbate foarte ușor o dată ce le-ai identificat.

Te așteptăm cu drag la cursul Devino cea mai bună versiune a ta prin NLP!

Ce beneficii ai dacă faci cursul “Devino cea mai bună versiune a ta prin NLP”?

  1. Comunici eficient cu alte persoane fără să te mai lași influențat de acestea. Fără să mai apară conflicte în relație;
  2. Înveți cum să ai încredere în tine, să te ierți și să ierți – să te accepți și să te iubești așa cum ești;
  3. Înveți cum să te întorci în trecut ca să-l vindeci. Să iei resurse pentru prezent și pentru a-ți creea viitorul pe care îl dorești;
  4. Te eliberezi de bagajele emoționale care te țin pe loc și te împiedică să trăiești viața pe care o dorești;
  5. Scapi de fricile care te frânează, încetezi să te sabotezi și să-ți mai pui singur/ă piedici;
  6. Devii mai sigur pe tine, nu te mai lași influențat de ceilalți decât dacă permiți tu acest lucru si înveți cum să obții REZULTATE extraordinare;
  7. Înveți să-ți gestionezi emoțiile în orice situație și devii un om fericit și împlinit. Ceea ce îți garantez că va face să-ți îndeplinești rezultatele cu ușurință. Promit acest lucru pentru că știu ce au adus pentru mine lucrurile pe care astăzi le predau în acest curs.

Cursul durează 6 luni (ai un modul de weekend pe lună și 2 antrenamente de practică pe lună). Este online cursul și la final primesti diplomă din partea Scolii de Coaching semnată de trainer.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!