Cum te influențează muzica pe care o asculți? Programează-ți subconștientul pentru succes

Publicat pe 07 iunie 2021

Cum te influențează muzica pe care o asculți? Programează-ți subconștientul pentru succes

Într-un fel sau altul toți ne-am trezit, la un moment dat, fredonând o melodie, sub duș sau nu, pe care nici nu știm de unde o cunoaștem. Cel mai probabil am auzit-o recent, poate de mai multe ori sau e posibil să aibă legătură cu o amintire de-a noastră, plăcută sau nu.  

Cum ne influențează muzica pe care o ascultăm? De multe ori anumite versuri din piesele preferate devin slogane în viața noastră. De exemplu, de Crăciun, nu ai cum să nu auzi de câteva sute de ori următoarele versuri:
”Last Christmas I gave you my heart/ But the very next day you gave it away/ This year to save me from tears/ I’ll give it to someone special.”  

Care e mesajul pe care aceste versuri îl transmit? Ce încurajează? E oare inima o plăcintă cu mere pe care o poți da cui și când vrei și faci asta la comandă? Iubești o nouă persoană pentru a te salva de lacrimi sau pentru a împărtăși o viață extraordinară împreună cu cineva?  

Ce spun cercetătorii

Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts a publicat în 2021 un studiu în care vorbește despre fenomenul ”earworms” (viermi auditivi). Acest fenomen se referă la piese muzicale care au, de obicei, anumite caracteristici: sunt mai ritmate, cu o melodie ușor de reținut, dar cu anumite intervale specifice cum ar fi salturi sau repetări. Imaginea muzicală involuntară sau ”earworms” descrie experiența prin care o melodie intră în minte și se repetă fără control conștient.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Tu cu ce îți umpli mintea?

Journal of Personality and Social Psychology a publicat un studiu (Vol. 84, nr. 5) despre efectul pe care îl au versurile violente ale cântecelor și cum acestea cresc emoțiile și gândurile negative care pot duce la agresiune. Studiul contestă ipoteza de catharsis care susține că exprimarea violenței agresive va scădea ulterior comportamentul agresiv. 

Acest studiu susține că versurile agresive cresc gândurile și sentimentele agresive care ar putea perpetua un comportament agresiv și au efecte pe termen lung precum influențarea percepțiilor ascultătorilor asupra societății și contribuirea la dezvoltarea de personalități agresive. 

Autorul principal al studiului, Craig Anderson, PhD, la Iowa State University susține că acest studiu oferă prima demonstrație evidentă asupra efectelor pe care le au versurile despre violență.

Evită să asculți pe repeat versuri negative sau dramatice

Ascultă cu rațiunea versurile melodiilor pe care le fredonezi și observă ce transmit acestea? Exprimă convingeri limitative despre relații, iubire, femei, bărbați, bani? Ți-ar plăcea să trăiești în viitor viața pe care o asculți în acele versuri? Dacă nu, oprește-te imediat din a mai asculta acele melodii. Prin ascultarea melodiilor îți programezi subconștientul exact pentru acel tip de experiențe.

Sunt multe alte exemple de versuri limitative care se instalează în subconștient automat. Poate nu asculți nici radio, nu te uiți nici la TV și totuși recunoști multe din aceste versuri, de ce? Pentru că nu ai cum să ignori complet lumea în care trăiești. Le auzi în autobuz sau la cumpărături ori la vecini și ți se imprimă cu sau fără acordul tău. Ce alegi să faci cu ele? 

Oamenii au tendința de a asculta exact acele melodii care rezonează cu starea lor interioară.
 
Dacă ai o stare negativă și asculți o melodie cu versuri triste îți vei reconfirma în felul acesta și mai mult propriile convingeri despre cât de grea e viața și cât de multă suferință există în iubire. Prin anumite melodii tu te programezi singur pentru suferință și pentru insucces personal.

Trei mari motive prin care singur te programezi prin versurile melodiilor pe care le asculți:

Când asculți melodiile preferate creierul tău secretă dopamină

De ce te influențează muzica? Pentru că ascultând-o creierul tău eliberează dopamină, hormonul stării de bine, al plăcerii. Ai observat că atunci când nu te simți bine dacă asculți melodia ta preferată sau muzica ta preferată starea emoțională ți se îmbunătățește? De ce? Pentru că în acel moment creierul tău începe să secrete dopamină, adică tu începi să simți plăcere.
 
Însă dacă versurile respective exprimă suferință și drame iată cum tu ajungi să asociezi (culmea!) starea de bine și de plăcere cu suferința și să devii dependent de suferință și de nefericire.
 
În felul acesta inconștient vei simți “plăcere” și obișnuință atunci când suferi și vei căuta în relațiile tale situații care să îți provoace drame și suferință pentru că așa îți va părea familiar pe tiparul “așa e viața”.

Ascultatul “pe repeat” contribuie la programarea subconștientului tău

Muzica te mai influențează și prin faptul că tu ai obiceiul să asculți aceleași și aceleași melodii, iar prin repetiție ele îți intră în subconștient și te surprinzi ulterior că versurile unei melodii devin convingerile tale despre relații, iubire, fericire sau despre cum este viața în general.
 
Știi vorba aceea ”repetiția este mama învățăturii”? Exact acest lucru se întâmplă și cu muzica. Asculți pe “repeat” anumite piese, dar nu ești atent la ce emoție îți induc ele sau la versurile care ajung să devină adevăruri pentru tine mai devreme sau mai târziu.
 
Îți construiești treptat de-a lungul anilor un model despre lume și pe baza acestei perspective din care tu privești viața vei lua decizii, îți vei alege partenerul, vei știi că ești sau nu iubit, vei considera corect sau incorect ceea ce ți se întâmplă.

Relaxarea ajută versurile să-ți pătrundă mai ușor în subconștient

Sunt unele melodii care te duc foarte ușor în starea de transă sau într-o stare de visare astfel fiind mult mai ușor accesul către subconștientul tău. Este ca și cum se deschide o poartă prin ritmul melodiei, iar apoi versurile pot foarte ușor să pătrundă în creierul tău drept convingeri de bază.
 
Cum se întâmplă acest lucru? Starea de transă sau de visare îți este indusă prin ritmul melodiei care poate avea frecvențe joase. Așadar fii foarte atent la cât de visător devii când asculți anumite piese și cum te programezi singur prin muzica pe care o asculți.
 
Culturile antice și civilizațiile de demult cunoșteau aceste secrete ale influenței muzicii asupra creierului și psihicului uman prin accesarea zonelor inconștiente și subconștiente din creierul uman și foloseau muzica în ritualurile lor, în procesiunile de trecere de la o etapă la alta imprimând o anumită energie de fiecare dată.
 
Muzica induce emoții deosebit de puternice și dacă știi cum să o folosești poți debloca emoții stocate în interiorul tău ani de zile având astfel posibilitatea să vindeci suferințe pe care poate le-ai ascuns chiar și de tine.

Preia controlul și alege conștient

“Cum ești tu, așa este și lumea ta. Tot ceea ce există în univers este o manifestare a experiențelor tale lăuntrice. Nu contează ce există în lumea exterioară, căci această lume nu face decât să îți reflecte starea de conștiință. Contează numai ce există în lăuntrul tău, căci lumea exterioară nu face decât să oglindească această realitate.” James Allen din cartea ”Omul devine ceea ce gândește”.

Alege deliberat ce piese asculți și observă conștient versurile hiturilor care îți plac. Subconștientul este sursa și resursa noastră principală. Întreabă-te mereu: gândul acesta mă împuternicește? Convingerea aceasta mă ajută să am starea și viața pe care mi-o doresc? 

Muzica pe care o ascultăm ne place datorită liniei melodice care ne atrage, dar și pentru că versurile exprimă un program din subconștientul nostru care deja există acolo. Observă ce programe rulează în subconștientul tău pentru că – după principiul neuronilor oglindă – atragem ceea ce ni se pare familiar, ceea ce se află deja în noi. Realitatea exterioară o oglindește pe cea interioară. 

Oprește consumul de muzică toxică pentru evoluția ta și alege melodii care te împuternicesc și care exprimă gânduri constructive și pozitive. Așadar fii atent la ce fel de muzică asculți pentru că prin ea îți programezi subconștientul de fiecare dată când apeși butonul “play”.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!