Cunoaște-ți valorile și rolul lor în viața ta

Publicat pe 31 mai 2021

Cunoaște-ți valorile și rolul lor în viața ta

Oamenii vor face totul pentru a-și trăi valorile, iar când nu și le trăiesc sunt nefericiți. Valorile reprezintă lucrurile în care tu crezi, pe care tu le apreciezi foarte mult, care sunt importante pentru tine.

Onestitatea este o valoare. Adevărul, corectitudinea, respectul sunt valori. Ce alte valori personale mai au oamenii? Familia, prietenia, autonomia, libertatea, business-ul, succesul, compasiunea, provocarea, competența, contribuția, determinarea, creșterea, cunoașterea, iubirea, loialitatea, optimismul, pacea, plăcerea, recunoașterea, responsabilitatea, status-ul, încrederea, bogăția, relaxarea, distracția. Toate sunt valori. Niciuna nu este mai bună sau mai puțin bună decât cealaltă.

Când îți trăiești valorile ești fericit 

Dacă pentru tine creșterea este o valoare importantă în viață atunci vei fi fericit când înveți lucruri noi, când mergi la cursuri, când citești, când asculți audiobook-uri, când te dezvolți profesional. Când nu vei face lucrul acesta și vei fi nevoit să cedezi la ceea ce este important pentru tine din diverse motive, vei simți că te plafonezi, că pierzi timpul inutil și vei simți nemulțumire, frustrare. Ceva nu va fi în regulă în interiorul tău. Pe termen lung netrăirea valorilor creează neîmplinire.

Când totuși renunți la o valoare și ești totuși împlinit? Atunci când o alta îi ia locul acelei valori, când ai o schimbare de identitate și un alt aspect al vieții tale devine mai important.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Dacă de exemplu, atunci când ești singur vei prețui independența și libertatea când identitatea ta se va schimba și vei fi într-un cuplu sau chiar vei avea o familie s-ar putea să prețuiești mai mult alte valori. În felul acesta vei avea activități diferite, dar nu vei simți că îți încalci valorile, ci vei fi fericit.

Dacă la un moment dat în viață prețuiești succesul și competența, s-ar putea mai târziu să prețuiești armonia și unitatea, echipa. Dacă de exemplu prețuiești confortul, îți va fi dificil să atingi obiective mari care te scot din zona de confort și te determină să faci schimbări în viața ta și în atitudinea ta.

Însă sunt și valori care rămân importante pentru fiecare din noi de-a lungul întregii vieții.

Valorile sunt lucrurile pe care tu le consideri importante

Valorile sunt lucrurile pe care le considerăm a fi importante și care au însemnătate pentru noi. Probabil și tu ți-ai pus de mai multe ori această întrebare: Ce îmi doresc cu adevărat? De ce vreau acest lucru? Îți propun să pui mâna pe inimă și să te întrebi: “Ce-și dorește sufletul meu în modul cel mai profund? Care e viziunea mea despre viață? Care este misiunea mea? Care e dorința constantă ce-mi apare în suflet?” Când răspunsurile tale coincid cu ceea ce trăiești atunci ești aliniat cu cine ești tu cu adevărat.   

În coaching spunem așa: te pot ajuta să obții ceea ce vrei dacă îmi spui cu exactitate ceea ce îți dorești. În momentul în care tu te conectezi cu o dorință care este cu adevărat importantă pentru sufletul tău, te conectezi la un nivel spiritual mult mai înalt. Și când vine de acolo, tu găsești în tine puterea de a face acele acțiuni pe care ai nevoie să le faci ca să ajungi cine dorești să fii.

Ce este cu adevărat important pentru tine?

Problema pe care o au mulți oameni este că nu știu ce-și doresc sau își doresc lucruri care nu le aparțin. Au dorințe care nu sunt ale lor, își doresc lucruri doar din ego care uneori poate sunt contrare dorințelor inimii, își doresc ceea ce-și doresc pentru că așa cred ei că ar trebui. Își doresc lucruri diferite în același timp și nu se hotărăsc, nu iau decizii și pentru că nu sunt constanți, oscilează de la o dorință la alta. Azi își doresc ceva, mâine altceva. 

În momentul în care ai o dorință importantă te vei ține de ea și o vei menține. Dacă este o dorință a sufletului atunci nu îți va dispărea oricât timp ar trece. Îți va tot apărea în minte ca un dor care se cere îndeplinit. Dincolo de lucrurile obișnuite pe care și le dorește aproape fiecare om de pe planetă, lucruri precum casă, familie, mașină, copii, un trai decent, ce-ți dorești tu, de fapt?    

Răspunsul la această întrebare este ceea ce vrea de fapt sufletul tău. Oamenii nu manifestă ceea ce își doresc pentru că nu au claritate asupra dorinței lor reale. Rolul sufletului este să indice ce dorințe are. Semnalele sunt trimise prin ceea ce simți. Rolul minții este să găsească soluții pentru a îndeplini acele dorințe, iar rolul corpului este de a le duce la îndeplinire, de a acționa.

Care sunt valorile tale reale?

Coaching

Valorile sunt acele puncte de reper care ne determină prioritățile și sunt unitățile de măsură pe care le folosim pentru a verifica dacă viața noastră este sau nu așa cum ne dorim să fie. Pentru dezvoltarea ta personală este important să le conștientizezi și să observi dacă valorile pe care le ai sunt ale tale sau sunt împrumutate. Și mai ales dacă aceste valori te împuternicesc și te sprijină sau nu.

Dacă nu ești sigur care sunt valorile tale, fă o listă lungă cu toate valorile pe care le consideri importante (iubirea, încrederea, abundența, pacea, familia, cariera, etc.). După care alege de pe lista ta 10 valori. Din acestea 10 taie 5 și vor rămâne 5. Din cele 5 rămase, taie 2 și rămân 3 valori fără de care nu ai putea să trăiești. Pe acestea 3 numerotează-le cu 1, 2 și 3, în funcție de importanța lor pentru tine. Atenție! Dacă totul este o valoare atunci nimic nu este cu adevărat important.

Acestea sunt valorile tale cele mai profunde în prezent. Ele îți conduc viața și în funcție de aceste valori tu iei deciziile cele mai importante din viața ta. E foarte important să îți conștientizezi valorile reale adică cele din subconștient, nu cele pe care ți le dorești în mod conștient. Ca să-ți dai seama de răspuns ai nevoie să te conectezi sincer cu latura ta cea mai profundă unde nu există falsitate și nici măști sau protecții, ci acolo unde ești doar tu. 

Este și un exercițiu simplu pe care îl poți face. Răspunsul corpului. Te ridici în picioare și te conectezi cu tine. Pui întrebarea la care dorești răspuns. Trebuie să fie întrebare cu da sau nu. Și observă în ce parte se înclină corpul tău. Da, în față, nu în spate.

Cum îți alegi sau cum îți schimbi valorile?

Ai făcut exercițiul de mai sus? Valorile pe care le ai sunt ale tale, te definesc cu adevărat sau sunt împrumutate? Ce convingeri constructive sau nu sunt în spatele valorilor pe care le ai? Când îți cunoști valorile și aceste valori sunt cu adevărat înălțătoare, trăiești ghidat de ele, ești o persoană care se împuternicește și are încredere în sine.

Ca să îți schimbi sau să îți alegi valorile ai nevoie să știi cine ești tu acum cel care ai aceste valori și cine dorești să devii. La cursul de NLP învățăm despre piramida nivelurilor neurologice. Ca să rezolvi o provocare de pe un anumit nivel ai nevoie să mergi la nivelul superior treptei pe care se află situația ta. În cazul nostru, dacă dorim să schimbăm valorile care se bazează pe anumite convingeri, avem nevoie să apelăm la o treaptă superioară, adică la identitate sau rol. 

Pentru aceasta ai nevoie să știi răspunsul la întrebarea de la începutul articolului: Ce îmi doresc cu adevărat? Ce e important pentru mine? Iar următoarea întrebare incomodă și foarte profundă la care nu există un singur răspuns este: Cine sunt eu? Dincolo de corp, minte, emoții, cine sunt eu? De ce sunt aici și acum pe acest pământ? Totul se rezumă la a-ți aminti cine ești.

Cine ești tu cu adevărat în raport cu ceea ce faci sau trăiești în acest moment?

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!