De ce avem nevoie de managementul minții?

Publicat pe 10 decembrie 2020

De ce avem nevoie de managementul minții?

Managementul minții. De ce ai nevoie de managementul minții?

Ce vrei să schimbi în viața ta?
Vrei mai mult sau mai puțin din ceva ce ai deja sau vrei să înveți o nouă abilitate?
Vrei să experimentezi ceva diferit?
Vrei să schimbi ceva în relația ta sau corpul tău, în finanțele tale sau la lucru?

Dorind să faci acest lucru, nu înseamnă neapărat că îți urăști viața sau locul de muncă, ci pur și simplu vrei ca lucrurile să funcționeze și mai bine în viața ta decât sunt acum.

Într-adevăr, noi toți dorim schimbări, de aceea avem nevoie de managementul minții. 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

”Managementul vieții începe cu cel al minții. Calitatea vieții tale este influențată de calitatea gândurilor pe care le ai.” – Robin Sharma

Mintea ta extraordinară

Mintea ta este uimitoare și are o putere extraordinară. Rolul său cel mai important este să te țină în viață și să te mențină în siguranță.

Și deși este minunat că te ține în viață, nu e chiar așa extraordinar când vrei să  schimbi ceva în viața ta și nu poți să o faci din cauza creierului care te ține în siguranță în zona de confort.

Este important de știut că deși tu te gândești să iei niște decizii și plănuiești la ele în perspectivă, incluzând în detaliu ceea ce dorești să schimbi, majoritatea proceselor tale de gândire se desfășoară la nivel subconștient.

Deciziile sunt luate fără ca tu să devii conștient de ele în majoritatea situațiilor.

Mintea trebuie să facă acest lucru și e natural să o facă. Noi avem control doar asupra laturii conștiente și, deși uimitoare, partea conștientă are multe limitări.  Își pierde cu ușurință focusul și de obicei nu se poate concentra pe prea multe informații deodată.

Acesta este motivul pentru care subconștientul preia controlul asupra a tot ceea ce se întâmplă în corpul nostru. Este cel care conduce motorul și ia 98% din decizii, lăsând partea conștientă să se concentreze pe alte lucruri.

De ce să-ți schimbi mintea  

Managementul minții.

Să-ți transformi mintea este un lucru imperios necesar atunci când vrei să faci schimbări în viața ta.

Pentru că mintea subconștientă, care este de un milion de ori mai puternică decât cea conștientă, coordonează spectacolul. Și face acest lucru bazându-se pe credințe, obiceiuri și nu toate acestea te servesc după cum îți dorești.

Ambele părți ale minții tale sunt cruciale nu doar pentru supraviețuire, ci și pentru a obține schimbările pe care dorești să le faci și pentru a trăi exact viața pe care ți-o dorești.

Ca să se întâmple aceasta, cel mai bun truc este să faci conștientul și subconștientul să lucreze împreună în favoarea ta.

Asta îți permite să folosești toată această miraculoasă minte și să o faci să lucreze în favoarea ta și nu împotriva ta. În felul acesta eviți să te sabotezi și să nu realizezi ceea ce dorești, cum am făcut toți cel puțin o dată în viață. 

Managementul minții. Autosabotajul.

De ce atunci când vrei să dai jos câteva kilograme, totuși mănânci acele lucruri care știi că nu te vor ajuta să obții corpul pe care
ți-l dorești? Pentru că mintea ta urlă la tine că ți-e foame și vrea ca să mănânci, dar nu orice, ci ceva gustos.

Iar credințele tale și experiența îți transmit că acea prăjitură cremoasă te va sătura repede fiind și foarte gustoasă. De asemenea ai avut o zi extrem de provocatoare, deci meriți o mică atenție.

Acest lucru poate fi un pic deranjant când ești într-o cură și te poate devia un pic de la curs, dar se întâmplă și în situații sau decizii cu adevărat importante în viață.

Dorești să pleci de la job și să-ți pornești propria afacere, însă subconștientul țipă la tine: ”Ești dus cu pluta? Niciodată nu vei fi în stare să te descurci de unul singur, de ce crezi că ai reuși? Nu ai mai făcut niciodată asta!” Sau îți spune altceva bazându-se pe experiența din trecut.

Managementul minții este despre a deveni conștient de impactul pe care îl au gândurile tale asupra ta și să-ți folosești mintea în avantajul tău. 

Puterea gândului

Managementul minții.

Modul în care gândim și gândurile noastre influențează ceea ce facem, ne face să fim cine suntem.

Gândurile noastre influențează ceea ce simțim. Emoțiile influențează ceea ce facem sau modul în care acționăm iar acest lucru impactează modul în care ne trăim viața.

Pare evident când o spunem așa dar ia-ți câteva momente să te gândești la acest lucru și observă dacă chiar crezi cu adevărat această afirmație. Ești conștient de acest lucru în viața ta de zi cu zi?

Gândurile pe care le ai te conduc la acțiunile pe care le realizezi.

Prin urmare, dacă îți schimbi gândurile, modul în care gândești, îți poți schimba felul în care acționezi. Asta înseamnă că poți face schimbările pe care le dorești în viața ta, la muncă sau în business.  

Managementul minții. Tu nu ești gândurile tale.

Este un concept fabulos și merge mână în mână cu acela care spune că gândurile tale sunt lucruri.

Gândurile tale nu sunt tu, iar tu nu ești gândurile tale.

Pe tine nu te definesc gândurile pe care le ai. Ceea ce înseamnă că poți să-ți schimbi gândurile ca să te ajute să trăiești așa cum vrei viața pe care o dorești. Asta înseamnă gestionarea și managementul minții. 

Este important managementul minții pentru a putea realiza schimbări în viața noastră. Dar nu este doar despre a face lucrurile diferit. Mai este și despre a te bucura de experiența zilnică de a fi în viață, de a trăi. 

Până la urmă, una din schimbări poate fi aceea de a te bucura mai mult de fiecare moment din viața ta. Implică o schimbare să faci lucrurile pe care le ai de făcut, cât de simple ar fi, cu entuziasm și dăruire.

Nu este vorba doar despre lucruri, ci mai mult despre ”a fi”. Managementul minții este cheia.

Trebuie să învăț managementul minții?

Managementul minții.

Da! În mare măsură trebuie să înveți să-ți manageriezi mintea pentru că în general nu prea am fost învățați cum să ne gestionăm această minunată minte a noastră.

Nu am învățat acest lucru la școală. Poate am învățat un pic despre componente ale creierului și despre cum funcționează acesta. Majoritatea dintre noi nu am prins asta de la părinți pentru că, cel mai probabil nici ei nu au învățat de la ai lor.

Dar poți afla acum câteva lucruri despre managementul minții.

Ce cunoaștem despre minte?

Am vorbit despre două componente principale ale minții: partea conștientă și cea subconștientă. Și mai știm despre creier că este un sistem de procesare a informației, conține neuroni care sunt conectați între ei prin sinapse. 

Aceste căi neuronale sunt influențate și întărite de ceea ce facem, experiențele anterioare, credințele și valorile pe care le-am stocat în mintea noastră. Iar aceste rețele sau căi neuronale sunt întărite prin repetiție.

Una din potențialele probleme pe care mintea le-ar putea avea este că poate fi influențată în mod conștient (de către gândurile noastre) sau în mod inconștient (de lipsa noastră de conștientizare=subconștient). Iar latura subconștientă este mult mai puternică decât cea conștientă.

Poți să faci conștientul și subconștientul să lucreze pentru tine într-un mod armonios prin felul în care îți gestionezi mintea. Și în felul acesta nu există disonanță sau dezacord între cele două componente ale minții și nici între credințele și faptele tale.

Acesta este secretul să obții ceea ce vrei, să faci schimbările pe care le dorești în viața ta. Și acesta este motivul pentru care ai nevoie să înveți să-ți manageriezi mintea.

Tu îți poți influența mintea conștientă – prin faptul că poți alege ce anume să gândești. Mai ai nevoie să aliniezi conștientul cu subconștientul.

Carl Gustav Jung spunea la un moment dat: ”Până nu faci subconștientul conștient, acesta îți va conduce viața și îl vei numi soartă.” 

De asemenea, știm că mintea subconștientă a fost și ea programată, deci poate fi reprogramată, însă procesul este lent și progresiv.

Managementul minții. Cine este căpitanul corabiei tale?

Managementul minții.

Subconștientul este asemănat cu o navă petrolieră care este condusă de căpitanul navei (conștientul).

Căpitanul (mintea conștientă) poate fi responsabil și conștiincios în a-și face treaba. Însă durează mult până instrucțiunile pe care le dă acesta să pună în mișcare giganticul vas (subconștientul).

Dar subconștientul, la fel ca și formarea unui obicei, incluzând și obiceiurile care țin de modul de gândire, poate fi influențat prin repetiție.

Acesta este și principiul pe care se bazează reclamele publicitare. Dacă te gândești un pic, îți amintești anumite reclame chiar din copilărie, tocmai datorită repetiției.

Concluzia este că managementul minții te poate ajuta să obții ceea ce dorești și să devii persoana care dorești să fii.

Managementul minții. CUM să-ți gestionezi mintea?

Îți manageriezi mintea antrenând-o să gândească într-un anumit fel, când alegi singur ce gândești în anumite momente. Îți poți dezvolta obiceiuri despre diferite moduri de a gândi astfel încât acestea să te sprijine în schimbările pe care dorești să le faci și să ai viața fericită, plină de succes pe care ți-o dorești.

Antrenarea minții poate părea dificilă la început, dar nu înseamnă decât practicarea anumitor tehnici și moduri de gândire pe care le dezvolți prin repetiție și perseverență.

Iar ca rezultat vei avea faptul că îți poți îmbunătăți și transforma viața după cum îți dorești, îți iei puterea înapoi prin gândurile, convingerile și acțiunile pe care le întreprinzi.

Tehnici care te ajută să-ți manageriezi mintea:

 • Stabilirea obiectivelor pe termen lung și scurt, setarea viziunii.
 • Afirmațiile pozitive pe care să le repeți zilnic și constant.
 • Vizualizarea pe care o practici prin imaginație.
 • Hipnoză.
 • Mindfulness și meditație.
 • Prin învățarea și interiorizarea unor abilități noi prin repetiție și practică.

Află mai mult despre schimbarea convingerilor în

Mini-Programul de Dezvoltare Personală

dezvoltare personala

Ce înveți din acest curs online: 

 • Identifici ce convingeri limitative ai prin exerciții de coaching;
 • ​Înveți câteva metode ușoare prin care să-ți schimbi convingerile limitative;
 • Dobândești mai multă încredere în tine prin practicarea exercițiului cu oglinda;
 • ​Afli cum poți manifesta ceea ce-ți dorești – formula în doi pași simpli pe care majoritatea oamenilor o aplică exact pe dos;​
 • Descoperi cum lucrează un coach profesionist cu clienții lui și faci primii pași spre a începe și tu să gândești ca un coach;​
 • Asculți care este rolul sufletului tău, al minții și al corpului tău în viața pe care o trăiești. Și pe care o creezi.

Găsești aici cursul.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!