Cum să iei la foc automat cea mai bună decizie

Publicat pe 30 aprilie 2021

Cum să iei la foc automat cea mai bună decizie

Decizii bune luate rapid. În fiecare zi ne confruntăm cu situații din viață care ne impun să luăm decizii, fie că o facem conștient sau nu. Unele dintre acestea pot fi ușoare sau simplu de ales și, uneori, unele dintre ele pot fi o provocare pentru noi. Există alegerile simple precum cele în care decizi cu ce să te îmbraci azi sau alegerile profunde care necesită un nivel profund de introspecție. 

Deciziile mai complexe pot avea efecte secundare pe termen lung și, de multe ori, pot fi implicate și alte persoane. Acestea sunt de genul: ce facultate să alegi, ce business să pornești, dacă să rămâi angajat sau să-ți deschizi propriul business, să te căsătorești sau nu, să schimbi orașul sau țara, etc.

Care este starea potrivită pentru a lua cea mai bună decizie

”Orice ții în minte în mod consecvent este exact ceea ce vei experimenta în viața ta”, spune Tony Robbins.  

Gândurile pe care le alimentezi cel mai frecvent sunt foarte importante. Acestea creează emoții, iar emoțiile duc la un anumit comportament. Înainte să iei o decizie observă care este starea în care ești. Care sunt gândurile tale cele mai frecvente? Care sunt convingerile tale? Te sprijină ele să ai exact starea pe care o dorești ca să poți lua cea mai bună decizie pe care ai putea-o lua?

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Dacă starea în care te afli acum ai impresia că te sabotează atunci alege starea potrivită pe care vrei să o adopți. Ce resurse ai nevoie să aduci sau să creezi ca să ai starea potrivită pentru rezultatul dorit? 

De exemplu, vrei să renunți la job și să-ți începi propria afacere. Ce ai nevoie să cunoști înainte să decizi dacă da sau nu? Dacă decizia este da, când intenționezi exact să acționezi? Ce resurse ai nevoie? Ce aptitudini sau abilități ai nevoie ca să poți duce la îndeplinire acest lucru? Care sunt așteptările tale și pe ce se bazează ele? Cunoști alte persoane care fac ceea ce dorești tu să faci? Care e povestea lor din spate? Cum au procedat acești oameni pentru a reuși?    

Decizii bune luate rapid – Renunță la frică

Scrie despre fricile tale. Scriind despre temerile tale te poate ajuta să începi să le înțelegi și, ca urmare, să poți lua o decizie mai bună. Începe prin a scrie despre decizia pe care vrei să o iei. Descrie sau enumeră tot ceea ce te îngrijorează cu privire la această decizie. Permite-ți să-ți accepți emoțiile legate de ceea ce urmează să alegi și evită să te judeci pentru că le ai.

Folosește întrebări puternice și verifică ecologia deciziei tale:

  • Care este decizia pe care vreau să o iau și de ce?
  • Ce mi-e teamă să nu se întâmple dacă fac o alegere greșită?
  • Pe cine poate ajuta sau afecta această decizie?
  • Cum pot face să evit consecințele nefaste (dacă sunt) ale alegerii mele?
  • Cum știu că este cea mai bună decizie pe care pot să o iau acum?
  • Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Îmi asum asta?
  • De ce vreau sau am nevoie cu adevărat să iau această decizie?

Una din premisele NLP (Programare Neuro-Lingvistică ) este: ”Întotdeauna luăm cea mai bună decizie pe care o putem lua cu resursele de care dispunem în acel moment.” Această premisă se bazează pe faptul că subconștientul nostru știe ce este cel mai bine pentru noi și acționează întotdeauna pentru binele nostru. 

Decizii bune luate rapid – Identifică-ți valorile 

nina

Valorile sunt ceea ce prețuim noi cel mai mult cum ar fi: sănătate, fericire, iubire, abundență, timp liber, confort, prieteni, carieră, bani, afacere, familie, etc. Valorile justifică de ce facem ceea ce facem. Valorile nu sunt logice în sine, ele nu pot fi justificate rațional, dar asta nu înseamnă că ele sunt iraționale. Toți oamenii au valori fie că le conștientizează sau nu.

Care sunt valorile tale reale de viață? Identifică-ți valorile și verifică dacă la nivel profund acestea se aliniază cu decizia pe care urmează să o iei. Deciziile cele mai benefice pe termen lung sunt cele care se bazează pe valorile tale reale. 

La final îți las un exercițiu simplu pentru a-ți identifica valorile. Pentru exercițiu ai nevoie de câteva minute de liniște și de un pix cu o foaie:

  1. Gândește-te care sunt valorile după care te ghidezi în viață și care dau sens vieții tale. Ce te face să te simți mulțumit și împlinit cu tine și cu viața ta? Fă o listă cu minim 10 valori ale tale. 
  2. Acum treci din nou peste lista ta de valori și renunță la 3 dintre ele. Alege doar 7 care ți se par cele mai importante.
  3. Am să te rog să treci din nou peste lista ta de valori și mai taie 4 dintre ele. Dacă ar fi să rămâi doar cu 3 valori în viață pe care le-ai alege?
  4. Acum am să te rog să le numerotezi pe cele 3 rămase în funcție de importanța lor pentru tine.

Dacă ai făcut exercițiul cu sinceritate față de tine acestea sunt valorile care îți conduc viața în prezent. Ele se pot schimba pe parcursul vieții în funcție de etapa în care te afli și de evoluția ta. 

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!