Dreptul de a fi bogat

Publicat pe 09 iunie 2021

Dreptul de a fi bogat

Este drept ca unii oameni să fie bogați, iar alții să fie săraci?

Este drept ca fiecare om să fie atât de bogat pe cât îi permite propria lui conștiință să devină. 

Dacă ne uităm în natură, de exemplu, vom vedea că avem acest drept ca un dat natural fiecăruia dintre oameni. În natură peste tot în jurul nostru vedem abundență de flori, lumină, copaci, păsări, de iarbă, clădiri, oameni. 

Trăim într-un Univers abundent plin de resurse accesibile. Doar gândirea omului este ceea ce-l sărăcește și ceea ce-l face să creadă că bogăția este echivalentă doar cu prosperitatea financiară. 

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Ce înseamnă să fii bogat?

Din punctul meu de vedere, să fii bogat înseamnă să trăiești în abundență în toate ariile vieții tale. Adică să fii bogat în emoții pozitive, în timp liber, în finanțe, într-o stare de sănătate deplină, să fii bogat în energie de calitate pentru că dacă nu ai acea energie de calitate nu poți să creezi nici prosperitatea materială pe care o dorești.

Principala problemă a celor mai mulți oameni nu este atât bogăția materială cât bogăția conștiinței lor, bogăția în gânduri pozitive. Aici sunt problemele. De ce? Pentru că banii sunt un efect, un rezultat pe care fiecare persoană îl obține ca urmare a valorii pe care o aduce în economia de piață. 

Nu înseamnă că dacă ai bani mai puțini ești un om mai puțin valoros, ci înseamnă că poate nu-ți explorezi și nu-ți exploatezi la maxim darurile, talentele, abilitățile naturale sau capacitățile pe care ai putea să le dezvolți. 

Gândirea de tip sărac

Mindsetul săracului gândește de tipul ori – ori.
”Mai bine să am sănătatea mea, relațiile mele decât să le pierd din cauza banilor. Fie am sănătate, fie am bani. Fie am relații fericite, fie am bani. Fie am bani, fie am timp liber.” 

Adevărata abundență înseamnă să poți să ai totul și este posibil lucrul acesta. 

Astăzi datorită lumii în care trăim în care totul este expus și în care avem atât de ușor acces la informații apar în centrul atenției publice cazuri de oameni care poate la nivel mondial reprezintă o excepție. Oameni care au bogăție și își neglijează familia. Dar există și oameni care au și bogăție materială, dar și timp liber, relații fericite și un sentiment de împlinire. 

Pentru că până la urmă ce folos dacă ai doar un anumit lucru în viață? Este ca și cum ai spune: vreau mâna stângă sau mâna dreaptă? Gura sau urechile? Toate ne sunt necesare. Exact așa noi toți ne dorim împlinire, satisfacție și mulțumire pe toate planurile vieții noastre.

Cum să gândești dacă nu te numeri printre cei care s-au născut într-o familie bogată

E ușor să spui că ai dreptul să fii bogat dacă te-ai născut într-o familie bogată. Cum ar putea să gândească cineva care s-a născut într-o familie săracă sau într-o familie de clasă de mijloc? 

Fiecare persoană are dreptul de a ajunge cât de sus dorește și cât de sus îi permit credințele să o facă. Ce ai nevoie să înțelegi este că bogăția este o stare a conștiinței. Mai întâi creezi această bogăție în interiorul tău și apoi realitatea din exterior o urmează. 

Pentru că vedem oameni care au unu sau zece milioane de dolari și care spun nu este suficient. Vedem oameni care sunt nefericiți având bogăție materială, oricât ar avea nu este de ajuns. Și vedem oameni care poate au mult mai puțini bani și care se simt bogați. Vedem oameni care au un milion de dolari și spun că nu au suficient pentru a dărui și vedem alți oameni care au un nivel financiar scăzut și totuși au să dăruiască.

Banii sunt un efect

Bogăția este o stare a conștiinței. Mai întâi aduc această bogăție în interiorul tău. Adică întâi începi să observi că de fapt ai, că există și că îți este accesibilă. Și aici ajungem la convingeri, în special cele de merit. 

Ceea ce copiii care se nasc în familii cu nivel financiar ridicat primesc mult mai valoros decât banii sunt convingerile. Banii sunt un efect. Ei pot fi creați sau pierduți, însă care este cauza? Starea de conștiință. Convingerile. Mindsetul. Aceasta este adevărata moștenire pe care o familie o dă mai departe copiilor. Și aceste convingeri le poți adopta și dacă nu te-ai născut într-o familie bogată.

Ne naștem cu toții bogați

Ne naștem bogați în sensul în care avem libertatea de a ne alege propriile gânduri și propriul drum în viață. Avem libertatea de a face alegeri. Avem libertatea de a ne simți așa cum dorim să ne simțim în fiecare moment al vieții noastre. Și ca urmare a alegerilor pe care le facem în viață ne creăm viața pe care o trăim. Alegerile pe care un om le face îi creează destinul. 

Dacă vei crede despre tine că nu poți face un lucru sau că ție nu-ți este permis sau că nu ți-e accesibil, atunci nu-l vei face. De fapt, nu-ți dai nici o șansă.

Însă această libertate de a alege este influențată, în primii ani din viață sau până când începi să devii conștient de faptul că poți mai mult, de mediul în care ai crescut.

De ce bogații se îmbogățesc și săracii sărăcesc?

Revin din nou la starea de conștiință. Să ai conștiința prosperității înseamnă să înțelegi că focusul nu trebuie să fie pe bani, de exemplu, ci pe valoarea pe care tu o produci în societate, cât de mulți oameni servești cu produsele și serviciile tale? Cât de greu de înlocuit ești în industria în care tu lucrezi?

Gândește-te la Steve Jobs: cât de greu de înlocuit era acesta? Gândește-te la Robert de Niro sau la Michael Jackson: cât de greu de înlocuit erau aceștia? Ei sunt oameni care și-au exploatat darurile naturale și care le-au pus în slujba a milioane de oameni. Filmele lor, muzica lor, produsele lor, munca lor au contribuit în viețile noastre ale tuturor.

În momentul în care ai acest mindset de tipul “câți oameni ajut prin munca mea” automat atragi și banii.

Nu timpul trebuie să-l tranzacționezi, pentru că acesta rămâne la fel pentru toată lumea, ci valoarea pe care tu o poți crea. 

Legea compensației spune că venitul tău este direct proporțional cu nevoia care există pe piață pentru serviciul, produsul sau munca pe care tu o prestezi. Venitul tău este direct proporțional cu cât de bun ești tu în ceea ce faci și cât de greu de înlocuit ești. Cerere există azi pentru absolut toate domeniile.

O greșeală pe care o fac mulți oameni care sunt salariați este să aștepte ca mai întâi să fie plătiți ca apoi să contribuie sau să ofere valoare. Aceștia trăiesc în paradigma ”Eu sunt de la 9.00 la 18.00 aici”. Dar dacă ar trăi în paradigma ”Cum contribui eu la creșterea firmei” sau ”Cum contribui eu în industria în care activez?” lucrurile ar sta cu totul altfel pentru ei.

Oferă înainte să primești

Nina

Trebuie mai întâi să oferi ca să primești. Din ce dai, ți se va da și ți se va întoarce înzecit. Întotdeauna când vorbim de abundență și despre crearea prosperității în viața noastră caută să faci mai mult decât ai fost plătit să faci. Oferă valoare extra, iar prin asta tu transmiți această energie mai departe pieții, clienților, în Univers. 

Transmiți că poți să faci mai mult și că meriți acel lucru și că ești recunoscător pentru ceea ce primești. Dacă un client te plătește cu 2 lei pentru un serviciu prestează-i un serviciu care valorează 3 lei. Vei vedea că acel client va reveni la tine pentru că este acel factor “oau”, te va recomanda mai departe.

Dacă vei da ce ai mai bun din tine, vei crește. Și ceea ce se întâmplă miraculos este că dacă tu dai tot ce e mai bun din tine, te perfecționezi continuu, iar abilitățile respective nu ți le mai ia nimeni. Rămâi cu ele. Ele sunt ale tale cu tine, le iei cu tine pentru tot restul vieții tale.

Îți poți schimba modul de a gândi?

Dacă te ajuți singur devine mai ușor. Trăim cu o întreagă paradigmă sau structură de gânduri, poveste pe care ne-o spunem timp de 20-30-40 de ani până în momentul în care ne dorim să facem această schimbare în viața noastră. Uneori poate fi dificil să schimbi această poveste mai ales dacă trăiești într-un mediu în care ești înconjurat de oameni care au aceeași poveste. 

Însă dacă îți dorești cu adevărat, auzi acea voce în interiorul tău care îți spune că poți mai mult, că meriți mai mult, că ești capabil de mai mult leagă-te de acea voce, leagă-te de acel mentor care crede în tine, sprijină-te de orice ca să poți să înaintezi.

Schimbându-te pe tine îi schimbi și pe ceilalți oameni. În momentul în care tu ești un om fericit, împlinit și prosper din punct de vedere financiar tu poți să creezi în jurul tău mult mai mult bine decât dacă ai rămâne neschimbat. Dacă tu ai, dacă paharul tău este plin, atunci tu ai de unde să dăruiești și altor oameni. Dacă paharul tău e gol, nu ai ce să dăruiești. 

Schimbă-ți mintea

Prosperitatea financiară nu face altceva decât să creeze din tine și mai mult din ceea ce deja erai. Dacă erai bun să te facă și mai bun. Dacă erai egoist vei fi și mai egoist.

În momentul în care îți schimbi convingerile despre tine, despre ce poți tu să faci, poți face orice. Pe vremea în care organizam evenimente mi se părea imposibil să fac ceea ce fac acum. Adică să predau, să creez și să susțin cursuri sau să schimb orașul în care locuiam. Faptul că am lucrat cu mintea mea m-a ajutat cel mai mult. 

În interiorul meu exista această dorință și această pasiune de a face ceva extraordinar. Nu reușeam să găsesc acel ceva până când nu am început să-mi folosesc mintea într-un mod constructiv. Să citesc, să schimb mediul în care trăiesc, să mă înconjor de prieteni diferiți, să-mi schimb gândurile, să-mi schimb povestea pe care o spuneam despre mine și despre viața mea.

  • Pe tine ce te reține să trăiești cea mai minunată versiune a vieții tale chiar acum?
  • Ce decizii ai nevoie să iei ca să te apropii de visul tău, de o viață plină de abundență și prosperitate?
  • Care este primul pas cât de mic pe care îl poți face chiar acum?

Click aici dacă vrei să urmărești varianta video a articolului.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!