Motivul real pentru care amâni lucrurile

Publicat pe 02 mai 2021

Motivul real pentru care amâni lucrurile

Motivul real al amânării. Cu toții am avut cel puțin o dată experiența dorinței de a realiza un proiect pe care totuși l-am amânat în loc să-l îndeplinim. Probabil ți s-a întâmplat și ție să vrei să faci ceva și totuși să lași pe mai târziu. Poate nu-ți pasă suficient de mult sau poate chiar este important pentru tine. Totuși amâni și faci altceva. 

Totuși, ce ne determină să amânăm? Ține de firea noastră naturală sau este ceva în neregulă cu modul în care abordăm lucrurile? Ce pași putem face ca să depășim provocarea amânării atunci când dorim să o facem?

2 motive care determină amânarea

Sunt două motive principale care determină amânarea. 

  • Primul este faptul că te concentrezi pe durerea sau neplăcerea de a efectua o sarcină nu pe scopul și bucuria de a o realiza. 
  • Iar al doilea: crezi că nu o poți face sau că nu ai resursele necesare și îți este teamă de eșec. 

O dată ce te regăsești într-unul dintre motivele de mai sus, poți începe să cauți diverse căi de a le depăși. Pentru a te motiva să nu mai amâni folosește întrebări din coaching precum:

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

  • Ce-mi doresc cu adevărat? 
  • Ce doresc să obțin din acțiunea aceasta? 
  • Care este de ce-ul real al acestei acțiuni? De ce vreau acest lucru? 
  • Care este beneficiul cel mai important din spatele acestei acțiuni pe care vreau să o fac? 
  • Pe ce mă bazez când cred că nu pot face acest lucru? 
  • E posibil să mă înșel?
  • Cum pot face să aduc sau să creez resursele necesare?

Robin Sharma – despre motivul real al amânării

În cele ce urmează vei găsi câteva idei de la Robin Sharma despre motivul real al amânării.

Robin spune că adânc în noi, nu în mintea conștientă, ci în mintea subconștientă, fiecare dintre noi avem un sabotor. La nivel fundamental, sabotorul este vocea fricii. Cei mai mulți oameni se tem de aceleași lucruri. Se tem de succes pentru că atunci cand erau copii au fost educați să fie ca toți ceilalți. Să gândească, să se îmbrace și să vorbească la fel ca ceilalți oameni.

Ca să devii productiv, persoană de succes și inovativ ai nevoie să ieși din mulțime și să fii diferit. Acest lucru îi sperie pe cei mai mulți oameni. Pentru că cei mai mulți oameni se tem de succes, de eșec, de pierdere. Au teama de a fi ridiculizați sau de a râde alții de ei, le e teamă să fie diferiți. 

Ce se întâmplă atunci cand îți iei angajamentul să fii mai productiv și te focusezi să faci acel lucru minunat pe care-l dorești? Ce se întâmplă când începi să creezi valoare pentru alți oameni și să tragi de tine astfel încât să-ți exprimi mai mult talentul? Pe măsură ce începi să progresezi în a fi mai productiv și să te apropii din ce în ce mai mult de visul tău se poate uneori să te sperii. La nivel conștient nici nu știi ce ți se întâmplă. 

Te temi de eșec sau de succes?

Nici măcar nu observi cât de manipulator este sabotorul care e adânc în interiorul tău. De exemplu, te focusezi pe proiectul tău, ai un program clar, dar brusc îți iei telefonul și începi să-ți verifici e-mailurile. Sau ai totul foarte bine planificat, știi ce trebuie să faci, dar ți se face foame dintr-o dată și te ridici să mănânci ceva. Toate astea nu sunt altceva decât autosabotaj. 

Te simți obosit sau înfometat, te uiți la ceas și îți verifici telefonul la fiecare minut. Îți distragi atenția într-un milion de feluri și crezi că se întâmplă acest lucru din cauza factorilor perturbatori care într-adevăr sunt reali. 

Însă toate acestea nu sunt altceva decât moduri de manipulare ale sabotorului intern. Acesta te împiedică să faci lucrurile care te apropie de cele câteva chestii care contează cu adevărat. Cu cât te apropii să fii mai productiv cu atât te temi mai mult, lucru valabil pentru toți oamenii. 

Cum dezamorsezi sabotorul?

Motivul real al amânării.

Cu cât observi cu mai multă ușurință cum te autosabotezi prin toate aceste distrageri și scuze, cu atât mai mult poți spune despre tine: eu nu sunt sabotorul meu. Este important să conștientizezi că există sabotorul, dar că poți alege să acționezi diferit.

Observi diferența dintre a te lăsa distras de lucrurile mărunte și a face lucrurile cu adevărat productive și îți dai seama că acest lucru te sperie. Te sperie că poate nu crezi că meriți să ai succes, te temi de eșec, te sperie schimbarea, pierderea. 

Prin conștientizarea felului în care acționează sabotorul interior îți iei puterea înapoi și începi călătoria de a fi de talie mondială când vine vorba de productivitate.

Motivul real al amânării. Creează-ți rutina unei zile obișnuite

Implementarea unei structuri în ziua ta îți poate oferi un sentiment de control. De asemenea, îți poate îmbunătăți concentrarea, organizarea și productivitatea. A avea o rutină înseamnă mai mult decât doar responsabilitățile de zi cu zi și muncă. Ține minte să îți faci timp pentru îngrijirea de sine.

Din rutină face parte ora la care te trezești și la care mergi la culcare, timpul alocat lucrului, exercițiilor fizice, mesei, relaxării, timpul petrecut cu ceilalți, etc. De asemenea poți trece pe listă, până devine obișnuință, check-list-ul de seară și de dimineață.

Un truc pentru a elimina una din cele mai importante distrageri este să-ți faci un program pentru gestionarea e-mail-urilor și a altor mesaje. Programează-ți zilnic un interval de timp doar pentru acest lucru. Ia în calcul și timpii ”morți” dacă îi ai pe parcursul zilei. Printr-o simplă intenție, un timp mort poate deveni un moment de super relaxare.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!