Povestea elefantului. Puterea de a rupe lanțurile mentale și emoționale

Publicat pe 01 ianuarie 2022

Povestea elefantului. Puterea de a rupe lanțurile mentale și emoționale

Vrei să scapi de lanțurile mentale și emoționale care te țin captiv? Citește povestea de mai jos și descoperă cum poți trece mai ușor peste piedicile psihologice din viața ta.

Formează-ți un mindset diferit cu ajutorul afirmațiilor pozitive zilnice și trăiește-ți viața în cel mai bun mod posibil.

Povestea elefantului

A fost odată ca niciodată un pui de elefant. Imediat după ce a apărut pe lume a fost luat de lângă mama lui și vândut unui maestru de circ. Circarii s-au bucurat nespus când au văzut elefănțelul, căci era excepțional de frumos. Au avut grijă de el să nu se îmbolnăvească fără grija maternă care era atât de necesară în această perioadă.

Sub îngrijirea lor, elefănțelul, chiar în lipsa laptelui matern, deveni un puiuț extrem de sănătos și jucăuș. Însă, curând, circarii făcură un lucru care îl uimi pe mititelul elefant. Aceștia agățară un lanț gros de unul dintre piciorușele din spate. Îl pironiră locului legându-l de un par adânc înfipt în pământ.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Elefănțelul nu înțelegea ce se întâmplă și își spuse că sigur este o neînțelegere și în curând va fi eliberat. Câteva zile trecură, iar așteptările puiului fură înșelate. Nimeni nu veni să-l dezlege și toată lumea se comportă că și cum așa era normal să fie. Văzând acestea, elefănțelul, care își dorea din tot sufletul să zburde din nou liber sub cupola circului, încerca din răsputeri să se rupă din lanțul ce îl ținea prizonier.

Se smuci cât putu, dar parul era prea adânc înfipt în pământ; încercă să desfacă lanțul, dar era prea gros; vru să-și scoată piciorul, dar legătura era prea strânsă. Mai multe zile de încercări nereușite trecură și în cele din urmă elefănțelul epuizat renunță să mai încerce să se elibereze: “Este prea greu”, își spuse „nu am forța necesară să scot parul și puterea să rup lanțul că să scap”… Privi dezamăgit și cu jind curtea largă unde obișnuia să se joace și se culcă pe pământ resemnat.

Ce s-a întâmplat cu elefănțelul după ce a crescut?

Anii trecură și puiuțul deveni un elefant voinic și vânjos. Acum avea o statură impresionantă și o greutate de titan, însă își ducea viața în continuare legat de parul cel adânc înfipt în pământ.

Nu de puține ori, copiii care veneau să se joace cu el se întrebau de ce el nu se eliberează. În fond, el este un elefant atât de mare, iar lanțul și parul sunt atât de mici, încât nu ar avea nici o șansă în fața forței lui. Unii adulți se aventurau să răspundă că elefantul cel mare stă legat de parul cel mic pentru că este dresat. Însă, la acest răspuns copiii aveau o altă întrebare perfect validă și ea: „Dacă este dresat și nu fuge atunci de ce este ținut în lanț?”

Întrebare ce rămânea fără răspuns, dar provoca multă nedumerire.

De ce nu rupe elefantul lanțul?

Ce nu știau nici unii și nici alții este că elefantul renunțase încă din copilărie la a mai încerca să se elibereze și de aceea, el nu știa că acest lucru este posibil. Pentru el parul încă era prea adânc înfipt în pământ, iar lanțul încă era prea gros, deși acum el avea câteva tone și s-ar fi putut elibera într-o clipită.

“Nu pot și nici nu voi putea niciodată”… își spunea elefantul trist și resemnat, deși încetase de foarte mult timp în urmă să mai încerce să schimbe ceva, să își mai testeze forțele și limitele.

Și astfel, un elefant uriaș își petrecea viața fiind prizonierul unui par mititel și a părerii sale că nu are puterea să schimbe ceva.

După cum vezi, puterea gândului pozitiv l-ar fi putut ajuta pe elefant să depășească situația în care se afla. Pentru asta, e nevoie să fii încrezător în forțele proprii. Folosește zilnic metode pentru creșterea încrederii în sine și obține mereu ceea ce îți dorești.

Puterea ta este nelimitată. Ai în tine forța necesară de a schimba ceea ce când erai copil nu puteai schimba. Ai în tine puterea de a rupe lanțurile invizibile care te mențin în situația actuală. Schimbă-ți gândurile și spune “pot”, “vreau”. Conștientizează că acum ești asemeni elefantului adult cu o forță colosală care se poate elibera oricând dacă își dă seama de propria-i putere. Tu ești creator.

Vino și tu la programul de dezvoltare personală și schimbă-ți convingerile limitative.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

S-ar putea să-ți placă articolele

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!