Preluăm inconștient modele și misiuni de la părinții noștri

Publicat pe 09 decembrie 2021

Preluăm inconștient modele și misiuni de la părinții noștri

Unul din lucrurile care ne influențează enorm în viață este #mediul. Oamenii în preajma cărora îți petreci timpul. Primul mediu în care trăim este cel al familiei. Iar oamenii cu care ne petrecem cel mai mult timp când suntem copii sunt părinții noștri.

Când suntem copii creierul nostru funcționează pe frecvențe joase, iar subconștientul este complet deschis. Astfel că tot ceea ce auzim credem. Tot ceea ce vedem luăm de bun.

Există în interiorul fiecărui copil o dorință inconștientă de a-i face pe plac părintelui.

O dorință puternică în copil este aceea de a nu-și dezamăgi părinții. Copilul simte de mic că dacă va face ce spune mama (mama în principal, dar uneori poate fi tata în special pentru băieți, uneori poate fi bunica, bunicul) nu va dezamăgi. Alteori chiar dacă nu face ce spune mama, va urma modelul pe care l-a preluat de la mama inconștient. Ce simte că trebuia să facă mama și nu a făcut, va face el ca și cum ar spune:

“Uite, mama, așa se fac lucrurile. Uite, mama, îți duc misiunea mai departe, te răzbun, te ajut, fac ce n-ai știut sau ce nu ai putut tu să faci.”

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Preluăm astfel de misiuni de la părinții noștri la nivel inconștient. Sunt tipare de atitudine și modele de viață trans-generaționale. Aceste misiuni nu ne aparțin. Nu sunt ale noastre și o dată conștientizate, trebuie să ne eliberăm de ele.

Când trăiești astfel duci o viață trăită inconștient. Tu nu trăiești, ci duci viața. Duci traumele, problemele, tiparele, fricile familiei tale mai departe. Sau mai bine spus, viața te duce pe tine. Ești adormit. Funcționezi pe pilot automat. Vei progresa foarte puțin față de generația anterioară deși s-ar putea să ți se pară că tu nu ești ca părinții tăi și că nu trăiești ca ei.

Observă modelele și tiparele din viața ta

Însă dacă vrei să-ți schimbi viața cu adevărat este nevoie să fii brutal de sincer cu tine însuți și să observi tiparele din viața ta. Observă modelele preluate. Modele de viață, de familie, de câștig al banilor, de reacționare în fața problemelor, de schimbare, de relaționare cu alți oameni.

Aceste modele se poate să fi funcționat pentru părinții tăi. Dar asta nu înseamnă că obligatoriu sunt bune și pentru tine sau că îți dorești rezultatele pe care aceste modele le aduc cu sine. Unele le păstrezi, altele le schimbi.

Fă o retrospectivă a vieții tale, a familiei tale. Observă unde ești acum și cum ai ajuns aici. Ce decizii ai luat care te-au adus aici? Unde îți dorești să ajungi de aici înainte? Ce trebuie să se schimbe în interiorul tău pentru a crea o realitate exterioară diferită?

Unde te-au adus aceste modele?

Unde te-au adus aceste tipare pe care le-ai avut până în prezent? Ce rezultate ai creat inconștient? Și ce vrei de la viață pe mai departe?

Totul a fost învățat. Totul ai învățat. De aceea spun că nu ești tu acesta. Ai învățat să fii așa. S-a întâmplat atât de demult și ai repetat atât de mult felul în care ești acum încât ai ajuns să crezi că așa ești tu.

Construiește-te pe tine însuți

Tu te creezi pe tine. Devino Cea Mai Bună Versiune A Ta. Decide astăzi ce vrei și când vrei să obții acele lucruri. Pentru a obține ceva diferit, trebuie să fii diferit și să faci lucruri diferite. Așadar încotro?

P.S. Deciziile noi se văd în comportamente noi. Dacă nu s-a schimbat comportamentul înseamnă că nu ai luat decizia. Decide astăzi să devii cea mai bună versiune a ta.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!