Pare desprins dintr-o altă viață, dar da, demult am trecut printr-un divorț după 13 ani de relație. O relație începută când încă eram adolescentă și nu știam foarte bine ce va urma să trăiesc în anii ce vor urma. Aveam visuri profesionale pe care le-am realizat, însă pe cele personale le lăsam în urmă.
Cred că din fiecare experiență pe care o trăim putem învăța lecții de viață valoroase care ne vor ajuta să înaintăm pe drumul pe care ni-l dorim. Nu întotdeauna ne învățăm lecțiile, iar atunci experiențele se vor repeta. Știi acele momente când trăiești aceeași poveste, dar cu chipuri și nume diferite? Acest lucru se întâmplă când nu ți-ai parcursul procesul de vindecare și cunoaștere și repeți istoria cu o altă persoană.
Scriu acest articol pentru a-i ajuta pe cei care sunt în prag de despărțire, care au trecut în ultimii ani printr-un divorț care i-a marcat și pentru toți cei care vor să se cunoască mai bine pe ei înșiși.
1. E bine partenerii să-și păstreze o anumită independență financiară
Când ești la prima relație de cuplu cu angajament vine poate natural să existe o unitate totală între parteneri, unitate ce merge uneori chiar până la pierderea identității personale. Cred că este bine fiecare partener de cuplu să își păstreze o anumită autonomie.
Pentru aceasta este bine să existe un plan financiar foarte clar încă de la început de drum: cum sunt banii câștigați, cum sunt împărțite cheltuielile, cine ce responsabilități are în cuplu. Toate aceste lucruri trebuie discutate la început.
Dacă veniturile provin din aceeași sursă, afacere de familie, cred că este cu atât mai important de stabilit aceste lucruri. Nimeni nu își dorește să divorțeze, însă acest lucru se poate întâmpla. De aceea claritatea și deciziile luate din timp protejează atât cuplul cât și partenerii individual. Când lucrurile sunt clare și discutate din timp, nu vor apărea reproșuri în legătură cu cine ce activitate face sau cum cheltuie banii. În felul acesta partenerii se pot bucura unul de admirația celuilalt.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Cred că fiecare partner trebuie să fie independent financiar.
În ceea ce mă privește eu nu m-aș simți bine dacă aș fi dependentă financiar de partener și cu atât mai puțin mi-ar plăcea să se întâmple invers. Autonomia te scutește de multe discuții neplăcute în cuplu. Firește pot fi momente punctuale în care unul din parteneri câștigă mai puțin, însă asta este cu totul altceva.
Tot legat de independență cred că este necesar în fiecare cuplu să existe aer și fiecare partener să aibă dreptul să petreacă timp și singur. Personal am nevoie de acest timp cu mine, în care citesc o carte, mă relaxez, merg la un salon sau pur și simplu ies la o cafea cu mine. Nu-mi trebuie mult, uneori poate fi doar o oră sau două, dar e necesară. Revin mai plină de energie și mai pozitivă.
2. E important să avem o viziune comună și să mergem în aceeași direcție
Dacă nu mergeți pe același drum, apar compromisurile care vin la pachet cu multe frustrări și pe termen lung cu neîmplinire. Cred că atunci când intrăm într-o relație de cuplu trebuie să avem o viziune comună și valori comune pentru a exista progres. Fericirea pentru mine înseamnă progres. Progresul pentru mine înseamnă să-mi îndeplinesc obiectivele. Vrei să ai un partener sau o parteneră care te susține în ceea ce faci pentru că aveți aceeași viziune. Este neplăcut să vrei să mergi într-o direcție, iar celălalt să-l simți supărat pentru că face un compromis. Vrei un partener fericit.
3. Femeia are nevoie să-și admire partenerul și partenerul are nevoie de aprecierea ei
Cred că este un lucru important femeia să simtă admirație pentru partenerul ei. Dacă nu există admirație, acel cuplu nu va rezista în timp. Femeia își dorește un bărbat mai puternic decât ea. Ea vrea un bărbat pe care să se bazeze, care să fie stâlpul casei, calm, prezent, de neclintit în determinarea lui. Ea caută un bărbat puternic care să o poată susține. El are nevoie de aprecierea ei pentru ceea ce face.
4. Cuplul să locuiască separat de familia de proveniență
Oricât de bune ar fi relațiile cu părinții cred că este necesar partenerii să locuiască singuri, fără părinți. În felul acesta ei cresc și se dezvoltă. Altfel rămân niște copii mult timp fiind ajutați de către părinți, uneori chiar fiind suplinite multe sarcini ale casei de către aceștia. Este vorba despre maturizarea psihologică, nu cea biologică.
În cazul meu eu și fostul partener am locuit cu părinții și acest lucru cred că a întârziat dezvoltarea și maturizarea psihologică a noastră. Când îți asumi responsabilități, crești. Chiar dacă e mai greu. Ce nu te doboară te întârește.
5. Ai nevoie de timp pentru a te reface și a lăsa trecutul în urmă
Nu te aștepta să îți revii imediat și acordă-ți timpul necesar pentru introspecție, pentru auto-cunoaștere, vindecare și refacere. Corpul tău emoțional are nevoie de vindecare și de procesare a experienței prin care tocmai ai trecut.
Nu te avânta să intri într-o relație nouă imediat. Acordă-ți măcar câteva luni de singurătate pentru a te cunoaște pe tine cea sau cel care ai devenit între timp. Meditează la ce ai învățat, ce greșeli ai făcut și ce puteai face diferit. Vede cum ai contribuit tu la această experiență.
Și firește, dă-ți voie să iubești din nou, să trăiești o nouă experiență. Multe femei (și bărbați, dar parcă mai puțini din ce văd) rămân ancorate în trecut mulți ani după o despărțire. Meriți să iubești și să trăiești fericit/ă într-o nouă relație.
6. După noapte vine întotdeauna zi
Oricât de dureroasă ar fi o despărțire după cea mai lungă noapte răsare soarele. De multe ori aceasta nu înseamnă un nou partener, ci o nouă viață în care știi mai clar ceea ce vrei și în care ești din nou fericit/ă. Întunericul cel mai profund este chiar înainte de a se ivi zorii așa că dacă ți se pare că treci prin ceva extrem de greu acum, amintește-ți că această perioadă nu va dura. Totul este trecător, atât binele cât și greul.
7. E bine să te dezvolți și să citești permanent
O lecție valoroasă pe care am învățat-o este aceea că dacă nu te dezvolți și nu citești în mod proactiv, problemele te vor ajunge din urmă. În viață nu există stagnare: fie crești, fie descrești. De aceea este bine să te ocupi de dezvoltarea ta ca individ din timp, să nu ajungi cu problema la ușă și abia atunci când doare să cauțu soluții. Dacă ești proactiv și te dezvolți, devii un partener mai bun, te ocupi de visurile tale, de obiectivele tale atât personale cât și profesionale, atunci cu siguranță vei face față la orice ar putea veni.