Ce se ascunde în spatele nevoii de control

Publicat pe 12 aprilie 2022

Ce se ascunde în spatele nevoii de control

Nevoia de control își are originile în teama de incertitudine.

Când ți-au lipsit siguranța și predictibilitatea, manifești nevoia de control – uneori dusă la extrem pentru că tânjești enorm după predictibilitate și siguranță.

A fi în controlul vieții tale pare un lucru pozitiv și în cele mai multe cazuri este. Dar pentru unii oameni a încerca să controleze totul devine foarte consumator de energie.

Dacă vrei să controlezi totul mereu probabil crezi despre tine că ești perfecționist și că îi menții pe cei din jurul tău la standarde înalte.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Dar nevoia constantă de a controla și de a fi făcute lucrurile exact cum vrei tu, îți dă peste cap relațiile.

De ce simți nevoia de a controla cât mai mult?

Rădăcinile nevoii de control se află în frica de necunoscut și de incertitudine. Prin încercarea de a decide și controla fiecare aspect al unei situații, îți creezi un sentiment de predictibilitate și de siguranță.

Această nevoie de a fi în siguranță și de a deține controlul își poate avea originile în:
❗ evenimente traumatice
❗ experiențe din copilărie

Despărțirile – evenimente care încă te mai afectează inconștient?

Când trăiești în traumă ai tendința de a face o catastrofă din orice lucru minor și încerci să te protejezi de a experimenta respectiva traumă din nou.

O femeie care a avut 2 relații de durată medie despre care crede că au fost eșuate și încă mai poartă cu ea această durere va avea tendința de a controla cât mai mult ceea ce se întâmplă în următoarele relații.

Această femeie va vrea să fie 100% sigură că alege partenerul potrivit, va fi exigentă, își va pierde speranța că există cineva bun și pentru ea, îl va descoase pe partener să fie sigură că acesta se potrivește cu ea și cu planurile ei atât în prezent cât și peste 1 an, 2 ani, 10 ani și chiar în viața viitoare. Își va dori partenerul să se potrivească și cu familia ei și cu prietenii și cu jobul ei și în absolut toate aspectele.

Va aborda relațiile procedural și practic. Își va dori să știe unde, când și cum îl va întâlni pe bărbatul visurilor ei pentru a fi prezentă în acel loc. Desigur că așa ceva este o fantezie croită din suferință și așteptări nerealiste.

Desigur că această femeie va crede despre ea însăși că este un pic mai pretențioasă decât altele, că se valorizează și că ea nu acceptă orice. Va spune că este perfecționistă.

Experiențele din copilărie

Mediul în care ai trăit când erai copil influențează modul în care vezi lumea.

Dacă ai trăit într-un mediu nesigur în care nu știai niciodată ce urma să se întâmple se poate să fi dezvoltat comportamentul de control ca mecanism de coping – adică felul în care tu ai ales inconștient să rezolvi și să te adaptezi la această problemă a schimbărilor bruște care te depășeau atunci când erai copil.

Dacă ai avut în familie părinți care consumau frecvent alcool și ai trăit multiple situații în care nu știai niciodată când urma să apară un scandal sau fii dată afară din casă cu mama se poate să fi dezvoltat nevoia de control ca urmare a dorinței tale de predictibilitate.

Când ți-au lipsit siguranța și predictibilitatea vei dezvolta dorința de control.

A te simți în siguranță și a trăi într-un mediu predictibil este o nevoie, nu o dorință și nici pe departe un moft.

Avem această nevoie pe tot parcursul vieții noastre. Cum te simți de exemplu când nu știi ce se va întâmpla jobul tău și cu veniturile tale? Sau cu relația ta? Când nu știi unde vei merge în vacanță? Unde vei petrece sărbătorile? Cum te simți când nu ești sigură de partener? Sau când nu ești sigură că el poate avea grijă de voi? Vei avea tendința de a controla excesiv.

Când ne-au lipsit siguranța și predictibilitatea încercăm să controlăm totul în jurul nostru, inclusiv oamenii, tocmai din dorința de a ne împlini nevoia de siguranță și de predictibilitate.

Care este o modalitate sănătoasă prin care să aduci în viața ta siguranță și predictibilitate?

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!