Cum îți dai seama că suferi de o traumă?
- Încă ești afectat emoțional. Uneori pare chiar că retrăiești acel moment traumatic.
- Eviți anumite gânduri, emoții sau conversații. Evitarea este o reacție naturală la traumă. Nu știi ce să faci. Nu poți asculta sau vorbi despre situații similare.
- Te simți deconectat de ceilalți. Te simți izolat și neînțeles. Uneori poți ascunde cum te simți sau îți poți reprima anumite emoții.
- Te închizi în tine și devii distant în relațiile tale.
- Treci rapid într-o versiune negativă a personalității tale și gândești negativ. Devii agresiv instant.
Semnele distinctive ale traumei sunt să te simți copleșit, neputincios, umilit sau prins. Ceea ce descriem ca fiind simptomele post-traumatice este de fapt doar rezultatul modului în care creierul nostru devine reconectat în încercarea de a evita să mai trăim vreodată aceste sentimente intolerabile.
Modul în care reacționezi la evenimentul dureros este ceea ce contează, iar modul de reacție este percepția ta despre eveniment. Din fericire putem schimba aceste percepții.
Acest „mod de supraviețuire”, o stare de hiper-excitare sau hipo-excitare și evitare poate începe să aibă un impact negativ asupra relațiilor noastre, sănătății fizice și stimei de sine și poate duce la abuz de substanțe și depresie.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Există anumite semne și comportamente care sunt comune la majoritatea oamenilor cu traumă și, atunci când ești conștient de ele, te pot ajuta să determini ce fel de traumă ai și cum îți afectează viața.
Ce este o traumă?
Trauma este un răspuns emoțional la un eveniment dureros. Trăitul cu traume te poate afecta după un eveniment sau o experiență traumatizantă și poate juca un rol important în modul în care mergi mai departe în viață.
Trauma nu este, de asemenea, ceva ce pot avea doar persoanele care au fost diagnosticate cu tulburare de stres post-traumatic.
Trauma nu este un eveniment. Trauma este impactul experienței asupra sistemului nostru nervos.
De aceea, același eveniment poate duce la simptome de sindrom post-traumatic pentru o persoană și nu pentru alta.
Urmărește aici întregul video.
Ceea ce contează este nu ceea ce ni s-a făcut, ci ceea ce facem noi cu ceea ce ni s-a făcut.
Dacă îți dorești să parcurgi un proces de vindecare emoțională, poți începe cu Programul “Regăsirea Copilului Interior” – curs video în care ai și caiet de exerciții ce te va ajuta să te conectezi cu acele părți rănite din tine și să le oferi ceea ce au nevoie: iubire profundă.