Cum să te iubești pe tine. Iubirea de sine se învață la orice vârstă. Ea se construiește treptat cu fiecare lovitură pe care viața ți-o dă și cu fiecare întrebare toxică pe care ți-o adresezi. Cumva problemele tale apar tocmai ca să îți îndrepți atenția spre sufletul tău, să te prioritizezi și să înveți să te iubești.
A te iubi pe tine însuți nu este un act egoist, ci este un act de dăruire față de cei pe care îi iubești. Când ai dragoste de sine devii un om mai bun și ai de unde oferi și celorlalți. Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de ceilalți. Este important să îți oferi și ție ce ai nevoie. Este important să fii cu bateriile încărcate. Cea mai bună versiune a ta.
Vine un moment în viața ta când înțelegi că nu doar ceilalți, ci și tu ești important. Atunci alegi să te iubești și pe tine. Alegi să te prețuiești și să-ți oferi ceea ce dintotdeauna ți-ai dorit, dar singur ți-ai refuzat. Alegi să te respecți și să te comporți ca un om de valoare.
Iar când izvorul tău de iubire este plin, abia atunci poți spune că din cerșetorul de iubire care ai fost, te-ai transformat în cel care acum are din plin și are ce oferi.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
Ce compromisuri nu fac oamenii care se iubesc pe ei înșiși?
- Nu acceptă să stea cu un om care îi abuzează fizic sau psihic. Se respectă, iar relațiile lor sunt bazate pe respect și iubire.
- Nu continuă să meargă la un serviciu pe care îl urăsc, ci fie caută o muncă satisfăcătoare, care îi împlinește.
- Nu acceptă umilințe din partea celor din jur, indiferent cine sunt aceștia și care sunt relațiile cu ei.
- Nu se supraalimentează cu mâncare, alcool, tutun sau alte substanțe care le fac rău.
- Nu acceptă relații extraconjugale, nu înșeală, nu trădează și nici nu permit altora să se comporte astfel cu ei.
- Nu acceptă jigniri din partea nimănui.
- Nu se sacrifică, ci înțeleg că și ei sunt importanți. Aleg echilibrul întotdeauna. Ajută oamenii din jur și își oferă și lor înșiși ceea ce au nevoie: odihnă, relaxare, timp, activități care îi încarcă cu energie și-i ajută să devină cea mai bună versiune a lor.
- Nu bârfesc și nu vorbesc urât pentru că știu că acele gânduri îi afectează pe ei, nu pe ceilalți pentru că sunt în mintea lor, nu a celorlalți.
- Nu acceptă un spațiu murdar, dezordonat, ticsit sau cu lucruri defecte. Spațiul tău (de la birou sau de acasă) te reflectă pe tine însuți.
- Nu intră în polemici pentru a demonstra că sunt suficienți de buni. Ei știu că sunt valoroși și caută mereu să devină mai buni în tot ceea ce fac.
Cum să te iubești pe tine.
Ce faci când te iubești pe tine?
- Când te iubești pe tine ai grijă de sănătatea ta, de corpul tău și în egală măsură și de psihicul tău, de stările tale sufletești.
- Când te iubești pe tine însuți îți acorzi timp pentru pasiunile și plăcerile tale.
- Când te iubești pe tine te pui pe primul loc în viața ta. Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de ceilalți.
- Când te iubești pe tine însuți te eliberezi de perfecțiune, știi că totul este perfect așa imperfect cum este. Nu mai cauți perfecțiunea nici în tine, nici în cei din jur sau în relațiile cu aceștia. Cauți armonia, echilibrul și vezi frumusețea în fiecare experiență.
Sunt momente dificile prin care ai trecut și încă vei mai trece. Unele îți plac, altele nu. Viața nu este o linie continuă, ci este formată din suișuri și din coborâșuri.
Cum să te iubești pe tine.
Oamenii sunt oglinda ta, îți reflectă calitățile sau defectele.
În drumul tău întâlnești oameni care îți oferă lecții de viață, oameni care îți arată cum nu îți dorești să fii, oameni care te pun față-n față cu adevărul pe care nu vrei să îl accepți, oameni care îți reflectă calitățile sau defectele, dar întâlnești și oameni pe care nu îi vei uita niciodată.
Sunt mentori, sunt iubiți, sunt prieteni, terapeuți, pot îndeplini orice rol. Interacțiunea cu ei este magică indiferent de natura relației dintre voi. Însă cu adevărat magică este mai ales întâlnirea cu tine însuți. Cu ajutorul fiecărei relații te cunoști mai bine pe tine însuți. Fiecare om care te enervează reflectă o latură din tine cu care încă nu ești în contact. Poate fi un aspect nevindecat, ceva ce de care nu ești conștient sau ceva latent.
Îți mai amintești când ai stat ultima dată față-n față cu tine? Când te-ai ascultat ultima oară, când te-ai mângâiat ultima dată, când ți-ai oferit iubire și acceptare necondiționată ție însuți?
Practici utile pentru a aduce iubirea de sine în viața ta
1. Renunță la expresiile negative la adresa ta. Oprește critica. Este esențial să înveți din greșelile tale, însă de aici și până la a te face proastă sau rea este cale lungă.
2. Fă pace cu trecutul tău. Iartă-te de tot și de toate. Ai făcut atât cât ai știut atunci. Acum ai șansa de a face mult mai bine. Astăzi este o nouă zi și o nouă oportunitate de a fi mai bună.
3. Privește-te în oglindă și vorbește-ți frumos. Spune-ți că te așteaptă un viitor extraordinar și că muncești pentru el. Fă-ți complimente și laudă-te pentru ceea ce faci extraordinar.
4. Oferă-ți timp de calitate. Învață să spui “nu” tuturor acelor solicitări pe care nu vrei să le onorezi. Este ok să refuzi o conversație cu o prietenă și în schimb să te relaxezi cu o carte. Este ok să vrei să ai momentele tale de liniște, de relaxare.
5. Oferă-ți tu ceea ce nu ți-au oferit cândva părinții și ceea ce nu îți oferă acum partenerul tău. Nimeni nu este responsabil pentru fericirea ta și pentru ceea ce trăiești în viața ta în afară de tine însuți. Asumă-ți. Viața ta îți aparține.
Nimic nu te oprește să începi chiar acum să te iubești mai mult.
Ce ai face pentru tine astăzi dacă te-ai iubi mai mult?