De ce judecăm? Cui nu i s-a întâmplat vreodată să-i judece pe ceilalți? Uneori judecăm chiar oamenii pe care îi iubim cel mai mult. În acest articol voi împărtăși cu tine 4 cauze profunde pentru care îi judecăm pe ceilalți.
1. De ce judecăm? Îi judecăm pe ceilalți pentru că suntem aspri și cu noi înșine.
Ne judecăm și pe noi înșine. Când aduci în viața ta mai multă prețuire de sine și începi să te consideri cu adevărat un om valoros, atunci nu îi mai judeci nici pe ceilalți. Când suntem cea mai “mică” versiune a noastră avem tendința de a arăta cu degetul către ceilalți.
Un exercițiu util în a-ți observa gândurile și a le schimba este practica jurnalului. Scrie în jurnalul tău gândurile în care judeci o anumită persoană și apoi întreabă-te: “Când manifest și eu această caracteristică?” și “Ce spune despre mine faptul că acum gândesc așa despre acest om?”
Prețuirea de sine și valorizarea de sine fac parte din procesul de a deveni CeaMaiBunaVersiuneATa.
Descarcă acum gratuit
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
2. Îi judecăm pe ceilalți pentru că asta ne face să simțim că noi suntem mai buni.
Este un sentiment de falsă creștere a valorii personale. Dacă ai crede despre tine că ești suficient de bun, atunci nu te-ai mai văita în legătură cu ceilalți. Nu te-ar mai deranja că nu fac, nu gândesc și nu simt ca tine. Ai lăsa libertate totală celor din familia ta și din cercul tău de prieteni.
Judecăm o altă persoană și credem că nu este suficient de bună pentru că în felul acesta ne simțim noi suficient de buni.
Arătăm greșelile celorlalți cu degetul pentru că în felul acesta ne absolvim pe noi de vină. În felul acesta ne lăsăm nouă înșine impresia că noi nu facem aceste greșeli. O auto-păcăleală.
3. De ce judecăm? Judecăm pentru că nu cunoaștem tot adevărul.
Judecăm un om după un adevăr trunchiat, de exemplu, după pozele postate pe facebook. De multe ori aceste poze stârnesc individie. Dar viața nu este perfectă pentru nimeni. Toți oamenii au atât momente bune cât și momente mai puțin bune. Avem însă tendința de a crede că doar noi suntem cei care trecem și prin dificultăți. Problemele altora ni se par ușoare. Ale noastre sunt greu de dus.
4. Judecăm pentru că în felul acesta simțim că aparținem unui grup.
De fiecare dată când judeci un om, te poziționezi față de acel comportament sau aspect pe care îl judeci la el. De exemplu, dacă judeci un om pentru că nu are curaj, te poziționezi ca fiind parte dintre cei curajoși. Dacă spui despre cineva că nu are suficientă inițiativă, te poziționezi printre cei cu inițiativă. Și asta te face să te simți bine în legătură cu tine. Simți în mod fals sentimentul propriei valori.
Cum scapi de acest obicei foarte nociv pentru creierul tău și pentru viața ta, înveți pe larg cu exerciții practice de NLP în cursul 𝐃𝐞𝐯𝐢𝐧𝐨 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐚̆ 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐚 𝐭𝐚.
În acest curs vei găsi soluții și exerciții de lucru cu mintea ta astfel încât să îți regăsești prețuirea de sine cu adevărat și să te simți un om valoros.
Iar când tu te simți valoros și cei din jur te apreciază: soțul/soția, iubitul/iubita, membrii familiei, copiii, prietenii, toți oamenii te vor vedea așa cum te vezi tu în subconștientul tău. Pentru că lumea exterioară nu este altceva decât o reflexie a lumii interioare. Renunță la a-i mai judeca pe ceilalți și la a te judeca și pe tine.