Iubire si relatii

Fericirea în cuplu: 7 principii pentru o relație de cuplu fericită

Publicat pe 04 iunie 2021

Share
Fericirea în cuplu: 7 principii pentru o relație de cuplu fericită

Ce putem face pentru a avea o relaţie de cuplu fericită?

Dacă te întrebi ce poţi face ca să ai o relaţie de cuplu fericită, nu eşti singura/ul. În pofida faptului că puţini sunt aceia care nu îşi doresc o relaţie de cuplu fericită, statisticile arată că rata divorţurilor este în creştere. Așadar, dorința de a avea o relație de cuplu fericită nu este suficientă. Ai nevoie și de abilitățile necesare și să fii un partener de cuplu extraordinar.

Motivele care conduc la despărţire sunt numeroase, iar o dezbatere exhaustivă a acestora într-un articol nu poate intra in discuţie.

Multe persoane se plâng lipsa de satisfacţie în cadrul relaţiei de cuplu. Toată lumea se pricepe la relaţii. Ca şi la fotbal şi politică. Și mulţi sunt dispuşi să îşi exprime opiniile cu privire la ce înseamnă sau cum putem avea o relaţie fericită. 

Fiecare relaţie este unică şi orice cuplu traversează perioade cu suişuri şi coborâşuri. Însă John Gottman, doctor în psihologie şi director al Institutului de Cercetare a Relaţiilor, descrie în cartea sa “Cele şapte principii ale un mariaj fericit”, secretul celor care au o relatie de cuplu fericită. Gottman dezvăluie secretele celor care reuşesc să menţină armonia pentru o perioadă lungă de timp.

Principiile nu reprezintă simpla opinia a autorului, ci au la bază dovezi ştiinţifice și cercetări făcute pe cupluri reale longevive. Gottman a obținut aceste rezultate după mulți ani de cercetare. Acesta a observat comportamentele care fac diferenţa între o relaţie de succes şi una mai puţin reuşită.

Să vedem aşadar care sunt ingredientele unei relaţii reuşite.

  • Reţineţi aspectele importante despre cealaltă persoană

În cuplurile fericite, partenerii sunt familiarizaţi cu lumea celuilalt. Ei îşi amintesc de evenimentele importante din viaţa fiecăruia și se interesează în mod constant de viaţa şi sentimentele celuilalt. Partenerii îşi cunosc preferinţele, aspiraţiile şi îngrijorările.

  • Hrăniţi-vă admiraţia şi pasiunea pentru a construi o relație de cuplu fericită

Relaţiile de succes au la bază o atitudine generală pozitivă şi respect reciproc. Pasiunea şi admiraţia sunt elemente esenţiale pentru reuşita unei relaţii. Deşi idealizarea de la începutul relaţiei nu poate dura o veşnicie şi niciun partener nu rămâne perfect în ochii celuilalt, celălalt rămâne o persoană demnă de a fi respectată şi apreciată. În ciuda defectelor percepute.

O relaţie lipsită de aceste două ingrediente este în pericol. John Gottman sugerează să ne reamintim în mod constant care sunt calităţile celuilalt şi momentele frumoase petrecute unul alături de celălalt. Așadar, pasiune, admirație și respect pe termen lung.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Întrebarea de coaching: Ce ai putea face pentru a câștiga și mai mult admirația și respectul partenerului tău (partenerei tale)?

  • Îndreptaţi-vă unul către celălalt

Deseori, în relaţii, uităm să acordăm atenţie lucrurilor mici de zi cu zi și să acordăm atenție nevoilor celuilalt. Este important și să nu uităm să oferim partenerului nostru ce are nevoie cu adevărat, nu ce credem noi că el/ea ar avea nevoie. Lucrurile mărunte şi interacţiunile zilnice sunt importante pentru calitatea şi stabilitatea relaţiei. Acestea contează mai mult decât o cină romantică, o vacanţă în locuri exotice sau un cadou scump de Crăciun.

Fiecare partener poate face lucruri mici care să îmbunătăţească relaţia. Însă acestea sunt considerate banale şi deseori nu primesc importanţa cuvenită. Conversaţiile avute seara cu partenerul despre experienţele pe care fiecare le-a avut pe parcursul zilei s-au dovedit a fi printre cele mai eficace activităţi pentru a construi o relatie de cuplu fericită. Succesul conversaţiei depinde de capacitatea fiecăruia de a-l asculta activ pe celălalt și de a empatiza. A manifesta un interes autentic faţă de celălat şi a-i înţelege emoţiile sunt dovezi de iubire. Comunicarea și calitatea ei sunt esențiale.

Întrebarea de coaching: Întreabă-ți partenerul printr-un mesaj chiar astăzi: Ce pot face pentru a fi un partener de cuplu mai bun pentru tine? În acest fel vei afla nevoile reale ale partenerului tău (partenerei tale), nu cele care te gândești tu că le are. Crează spațiul de acceptare astfel încât cealaltă persoană să se simtă liberă și în siguranță să spună cu adevărat ce gândește, ce vrea, ce are nevoie știind că nu riscă să piardă iubirea, să iasă o ceartă sau să fie judecată pentru dorințele și nevoile pe care le are.

  • Lasă-ţi partenerul să te influenţeze

Cele mai stabile şi fericite cupluri care au construit pentru ei înșisi o relație de cuplu fericită sunt cele care se respectă reciproc. Și, atunci când apar neînţelegeri, ambii parteneri caută în mod activ găsirea unor soluţii acceptate de amândoi. Oamenii care au o relație de cuplu fericită nu caută să îşi impună punctul de vedere asupra celuilalt. Și țin cont de partenerul lor atunci când iau decizii.

Şansele de a găsi o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi cresc considerabil dacă suntem mai dispuşi să ascultăm, să înţelegem şi să acceptăm perspectiva partenerului. Cuplurile în care unul dintre parteneri nu este dispus să împartă “puterea” au de patru ori mai multe şanse să se despartă. Într-o relaţie nu este vorba despre cine deţine frâiele, ci despre a respecta relaţia şi pe celălalt.

Întrebarea de coaching: În ce arie a vieții conduci tu și în ce arie a vieții conduce partenerul tău? Îți asumi 100% responsabilitatea pentru partea ta? Care este modalitatea prin care voi luați decizii? De ce țineți cont în luarea deciziilor? Ce este important pentru tine? Dar pentru celălalt?

  • Rezolvaţi problemele care se pot rezolva pentru a avea o relație de cuplu fericită

Nu ne plac conflictele, însă acestea sunt necesare şi pot fi oportunităţi pentru îmbunătăţirea unei relatii de cuplu fericite. O relaţie fără conflicte nu este în mod necesar şi o relaţie mai fericită. Sunt multe cupluri care nu s-au certat niciodată și totuși s-au despărțit. Atitudinea faţă de conflicte şi modalitatea de rezolvare a acestora le fac să fie pozitive sau negative pentru relaţie.

John Gottman afirmă că sunt două tipuri de probleme întâlnite în cuplu: unele care se pot rezolva şi unele care perpetuează şi nu se pot rezolva. Autorul susține că putem face diferenţa între ele după intensitatea emoţiilor asociate. Pentru rezolvarea conflictelor puteţi să evitaţi să formulaţi critici, folosiţi afirmaţii care încep cu “Eu”, și nu acuzaţii la adresa celuilalt. Descrieţi ce se întâmplă, nu evaluaţi ori judecaţi, rămâneţi politicoşi şi apreciativi.

Întrebarea de coaching: Care sunt acele trăiri pe care îți dorești să le împărtășești mai mult cu partenerul tău? Care sunt lucrurile în care ți-ai dori să fii înțeles/înțeleasă?

  •  Depăşiţi blocajele

Scopul este acela de a transforma blocajul într-un dialog. Blocajele în relația de cuplu fericită nu sunt altceva decât semne pentru faptul că fiecare dintre parteneri are propriile speranţe, dorinţe şi aspiraţii, iar acestea sunt în opoziţie. Partenerii cuplurilor fericite se susţin reciproc pentru atingerea acestora şi, poate, acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele unei relaţii. Identificaţi care sunt cauzele blocajului, discutaţi unul cu celălalt despre aspiraţiile voastre şi respectaţi-vi-le reciproc, chiar dacă acestea sunt diferite de ale voastre.

Întrebarea de coaching: Ce speranțe, dorințe, aspirații și și ți-ar plăcea să fii susținut în ele de partenerul/a ta? Când ai cerut acest lucru? Cum ai exprimat cererea ta?

  • Creaţi un sens comun

“Căsătoria nu este doar despre a avea copii, a împărţi treburile zilnice şi a face dragoste.” – John Gottman.  Este important ca partenerii să aibă o înţelegere comună, să împărtăşească o viziune similară asupra unor domenii esenţiale. De exemplu, cum ar fi obiectivele fiecăruia şi aşteptările cu privire la rolul pe care fiecare îl are relaţie. Aceasta necesită o atmosferă care să încurajeaze comunicarea sinceră a propriilor convingeri. În cuplurile care împărtăşesc un sens comun, conflictele sunt mai puţin frecvente şi rareori conduc la apariţia unui blocaj.

Întrebarea de coaching: Ce rol vrei să aibă partenerul tău în cuplu? Ce rol vrei să ai tu? Îndepliniți voi aceste roluri în prezent? Care sunt schimbările pe care le veți face astfel încât fiecare să își îndeplinească rolul? Care sunt domeniile esențiale pentru tine? (business-ul, cariera, banii, creșterea copiilor, timpul liber, casa, vacanțele, părinții, valori și idealuri, educație, etc) Dar pentru partenerul tău? Aveți voi o viziune comună în privința acestor domenii? Ce puteți face pentru a vă apropia mai mult viziunile?

Relatiile de cuplu fericite nu se construiesc peste noapte, ci necesită atenţie şi efort. Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru capătul lui de relaţie. Lucruri simple precum cele prezentate mai sus pot avea avea un impact pozitiv asupra relație de cuplu.

Cadoul Ninei
pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău, în fiecare zi de luni?