Muncește ceva ce îți place. Cum să îți iubești jobul chiar dacă acum îl urăști

Publicat pe 04 aprilie 2022

Muncește ceva ce îți place. Cum să îți iubești jobul chiar dacă acum îl urăști

Jobul nu este munca pe care o prestezi pentru ca mai apoi să trăiești. Job-ul tău este viața ta. Știu că dacă îți urăști jobul această afirmație poate stârni reacții de furie în tine. Și te înțeleg. Cândva uram ziua de luni doar pentru că trebuia să mă apuc de treabă. Tu trăiești și la job chiar dacă nu realizezi acest lucru. Și acolo este tot viața ta.

De ce jobul tău este viața ta?

Fă un calcul simplu și gândește-te cât timp petreci într-o lună la muncă și cât timp petreci cu familia ta sau în activități personale.

8 ore de muncă efectivă de luni până vineri
1 oră pauză de masă în timpul job-ului
1 oră pe drum – asta dacă ești norocos și nu faci chiar 2 ore dus întors
Total = 10 ore pe zi alocate job-ului

Nu punem la socoteală orele state peste program, sarcinile de job făcute acasă cu laptopul în brațe sau timpul pe care îl petreci acasă gândindu-te la activitățile de la job.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Adaugă și 8 ore de somn.
Ne mai rămân 6 ore din care vreo 3 dacă nu și mai bine le aloci de obicei pentru actvitățile organizatorice (splălat, mâncat, îmbrăcat, aranjat, machiat, epilat, unghii pentru doamne, făcut patul, aranjat prin casă)

După toate aceste calcule îți mai rămân doar 3 ore în care să faci “ce vrei”. Ore pe care să le petreci cu familia. Dacă ai ore suplimentare nici timpul acesta nu îl mai ai.

Iubește-ți jobul sau schimbă-l

Ia calculul de mai sus și așează-l pe parcursul a 40 de ani petrecuți în câmpul muncii. Cum arată viața ta? Cât de fericit ești făcând ceea ce îți place?

După cum observi petreci cea mai mare parte din viața la job. Ce se întâmplă în corpul tău și cu sănătatea ta fizică și psihică dacă îți urăști jobul? Aceasta ar însemna că mare parte din viață ți-o vei petrece în ură. Cât de sănătos poate fi așa ceva? Care este impactul pe termen lung asupra sănătății tale mentale, emoționale și fizice? Emoțiile negative pe care le simțim în mod repetat ne îmbolnăvesc fizic.

Ce poți să faci? Ai cel puțin două opțiuni în această situație: fie schimbi cu unul pe care să îl iubești, fie faci cumva să iubești jobul actual. Cea mai simplă modalitate este să schimbi jobul, însă dacă valorile tale rămân aceleași te vei lovi de aceleași situații.

Ceea ce trebuie să schimbi este percepția ta despre jobul tău. Abia după ce vei schimba percepția devii liber să poți alege un alt job care să te împlinească. Până când nu faci pace cu ceea ce ai în prezent, nu poți să creezi o realitate mai frumoasă.

Jobul tău te servește în valorile tale cele mai înalte

Nu ai avea un jobul pe care îl ai dacă acesta nu te-ar servi în valorile tale cele mai înalte. Notează pe o coală de hârtie care sunt cele mai importante valori ale tale. Ce consideri tu cel mai important în viață: familia, copiii, libertatea, iubirea, confortul, casa, dreptatea, sănătatea, banii. Notează nu valorile pe care ți-ar plăcea să le ai, ci valorile pe care chiar le ai, adică pe acelea pe care le demonstrezi cu fapte.

Apoi notează fiecare sarcină pe care o faci la job. Și observă corelația dintre sarcinile de la job și valorile tale. Cum te ajută sarcinile de la job să îți trăiești valorile?

Exemplu: Ești economist și ai sarcini care implică cifre, calcule. Ți-ar plăcea să lucrezi cu oamenii, dar nu știi cum să trăiești dintr-o nouă activitate profesională. Una din valorile tale înalte este ordinea. Îți plac lucrurile să fie ordonate, aranjate frumos, contează curățenia în casă pentru tine, poate chiar te cerți cu ai casei pentru că nu așează lucrurile la locul lor. Investești banii în produse care sunt mai de calitate și care îți satisfac nevoile de curățenie și ordine. Observă cum jobul tău îți împlinește valoarea ordine și curățenie. Faptul că lucrezi cu cifre și le ordonezi frumos te ajută să îți trăiești una din valorile tale cele mai înalte.

Dacă îți dorești o reconversie profesională și îți place să lucrezi cu oamenii, te invit să afli mai multe despre Programul Acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației din România. La Școala de Coaching începem o nouă grupă în luna septembrie la finalul căreia devii coach acreditat și obții astfel dreptul de a profesa în calitate de coach.

Pe parcursul Școlii vei dobândi claritate în viața ta, vei învăța totul de la zero, îți vei îndeplini obiectivele și vei avea o nouă profesie. Vei învăța cum să faci o diferență reală în viața oamenilor, cum să-i ajuți să își găsească drumul atât personal cât și profesional.

Detalii despre cursul acreditat la Școala de Coaching aici.

De asemenea dacă îți dorești să aprofundezi studiul minții umane, să înveți cum te influențează programele din subconștient și să primești tehnici de lucru eficiente cu mintea ta astfel încât să îți programezi mintea pentru a obține ceea ce vrei în viață și carieră/business, te invit la cursul de Programare Neuro-Lingvistică “Devino cea mai bună versiune a ta prin NLP”.

Creierul tău te va duce acolo unde îl setezi să te ducă, dar tu știi să îl programezi așa cum ți-ai dori sau permiți convingerilor limitative să pună stăpânire pe mintea ta?

Te invit să afli mai multe detalii despre cursul de Programare Neuro-Lingvistică “Devino cea mai bună versiune a ta prin NLP” aici.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!