Abundenta si lifestyle, Spiritualitate,
Publicat pe 19 mai 2023
Cum să îți transformi complet viața, în doar 8 luni, prin coaching, și să manifești tot ce îți dorești? PROGRAMEAZĂ ÎNTÂLNIRE
Creierul tău nu este conceput pentru a te face fericit. Ești mirat? Citește în continuare și află de ce se întâmplă acest lucru.
Creierul este conceput pentru a te ajuta să supraviețuiești. El face asta prin a observa permanent ceea ce este greșit și ceea ce nu funcționează. Din păcate, nu se descurcă la fel de bine în a observa ceea ce este bine. Reacționează emoțional, nu rațional. Creierul atribuie automat lucrurilor semnificații negative, chiar înainte de a le procesa. Aceasta este natura creierului nostru vechi de două milioane de ani.
Așa că, poate ar fi o idee bună să afli care sunt simptomele gândurilor negative.
O altă caracteristică a creierului nostru este că vrea să dețină controlul. Când lucrurile nu merg așa cum ne-am planificat, ne supărăm.
Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.
De exemplu, când pleci de acasă pe vreme mohorâtă, ai uitat să-ți iei umbrela și te trezești că te plouă chiar înainte să ajungi la acea întâlnire importantă. Sau ai stări similare când alții nu se ridică la nivelul așteptărilor noastre. Chiar dacă în adâncul sufletului, știm cât de absurd este să lăsăm lucruri dincolo de controlul nostru să dicteze cum ne simțim, cu toate acestea nu ne putem abține.
Cum poți prelua controlul asupra minții tale? Fiecare om de succes de pe planetă nu a ajuns acolo pentru că viața lui a fost perfectă sau pentru că totul a mers tot timpul în felul în care își dorea. În schimb, acești oameni de succes au învățat să folosească darul emoției în avantajul lor. Au învățat să își disciplineze dezamăgirea, să își disciplineze nemulțumirile și să renunțe la nevoia de a fi în controlul a ceea ce nu pot controla.
Când atenția ta se îndreaptă spre lucruri pe care nu le poți controla, vei fi dezamăgit și nefericit. Ce șanse sunt ca întotdeauna lucrurile să meargă așa cum îți dorești? Ce șanse sunt ca ceilalți să facă mereu ceea ce te aștepți să facă? Este inevitabil că vor apărea momente când viața nu va fi așa cum te gândeai.
Dacă atenția ta va fi pe lucrurile pe care nu le poți controla, vei simți emoții negative. Dintr-o stare negativă, vei fi mult mai tentat să atribui lucrurilor o semnificație care te slăbește de putere.
Ființele umane sunt pregătite să caute probleme în orice – așa erau strămoșii noștri care reacționau pe tiparul “luptă sau fugi” și încă nu ne-am dat seama cum să eliminăm definitiv această trăsătură din creierul modern. E o discuție similară cu cea pe care am avut-o atunci când am scris despre noroc și ghinion și percepția despre cele două.
Prin concentrarea asupra a ceea ce este potențial greșit sau negativ într-o situație, ne pregătim să eșuăm. Preluarea controlului asupra emoțiilor îți permite să treci într-un alt registru. Te eliberează de roata hamsterului pe care te învârți atunci când ai gânduri negative, emoții negative și prin comportament generezi și mai multe evenimente neplăcute.
Poți găsi umorul sau binecuvântarea în lucrurile care te enervează sau te fac să te stresezi, să te îngrijorezi sau să te sperii.
Emoțiile negative sunt un apel la acțiune. Când simți o emoție negativă este clar că ceva în mintea ta produce acea emoție. Poate este o rană încă nevindecată, o convingere limitativă, reguli drastice ce nu pot fi împlinite, o ciocnire de reguli mentale, o poveste pe care ți-o spui sau o percepție deformată a realității.
Preia controlul asupra vieții tale prin preluarea controlului asupra stărilor tale. În loc să dai vina pe factori externi pentru felul cum te simți, întreabă-te ce vrea să îți transmită această emoție.
Iată mai jos câteva întrebări care vor declanșa procesul de dezvoltare personală.
Citește și alte afirmații pozitive zilnice care să îți schimbe mind set-ul.
Furia este adesea numită o emoție secundară, deoarece avem tendința de a recurge la ea pentru a ne proteja sau pentru a acoperi alte sentimente vulnerabile. Aproape întotdeauna simți altceva înainte de a te enerva. S-ar putea să simți mai întâi frică, să te simți atacat, prins cu mâța-n sac, jignit, nerespectat, respins sau abandonat. Te simți rănit și neputincios, dar este prea dificil să simți asta? Dacă nu ne dăm voie să simțim emoția reală s-ar putea să intrăm în furie ca mecanism de protecție.
În primul rând, răspunde la următoarele întrebări: Ce tipuri de situații declanșează furia pe care o simți? Există persoane, situații sau evenimente pe care ar trebui să le eviți?
În al doilea rând, verifică-ți gândurile. Asigură-te că identifici cum ai putea avea nevoie să îți schimbi regulile mentale și interacțiunile cu ceilalți.
Furia este un sentiment și ne spune că a existat o nedreptate; că ni se refuză ceva ce ar trebui să avem. Își oferă propria justificare. Dar este o emoție care afectează gândirea critică.
Frica are un scop esențial: să te țină în viață. Când ești urmărit de un leu, este o reacție naturală și sănătoasă să simți frică. Frica declanșează eliberarea de adrenalină și ne dă impulsul să continuăm să alergăm. Cu toate acestea, atunci când ne temem în mod irațional, declanșăm inutil hormonul stresului cortizol, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra sănătății noastre mentale și fizice.
În primul rând, înlocuiește frica cu putere. Conectează-te cu acea parte din tine care este puternică. Exersează rezistența în fața adversităților și nu abandona cursa. Capacitatea de a face față momentelor dificile este o componentă importantă pentru succesul tău.
În al doilea rând, construiește un plan de acțiune. A avea un plan de acțiune permite creierului tău să se simtă responsabil. Data viitoare când experimentezi gânduri negative sau chiar anxietate, notează-ți grijile și identifică opțiunile. Examinează-ți grijile, urmărind să fii realist în evaluarea preocupărilor reale și a capacității tale de a face față. Identificarea a ceea ce te îngrijorează și apoi îndreptarea atenției asupra a ceea ce poți controla îți va calma sistemul nervos și îți va oferi un sentiment de forță interioară.
În al treilea rând, concentrează-te pe acțiune. Frica vine din faptul că nu știi ce se va întâmpla, iar depresia vine din a crede că nu poți face nimic pentru a schimba situația respectivă.
Imaginează-ți că te descurci excelent în situațiile dificile care crezi că ar putea apărea.
Uneori ai nevoie de o schimbare de perspectivă pentru a-ți schimba viața. Nu putem controla totul, dar putem controla cel mai important lucru: ce înseamnă lucrurile pentru noi. Sensul înseamnă emoție, iar emoția este unul dintre cele mai mari daruri ale vieții.
Observă dacă ai tendința de a atribui experiențelor semnificații care te slăbesc. Atunci când o persoană nu îți răspunde la telefon crezi că nu vrea să vorbească cu tine? Când un om evită să o discuție crezi că are ceva de ascuns? Toate sunt semnificații pe care le dai evenimentelor prin care treci.
Ai putea să crezi că o persoană nu îți răspunde la telefon pentru că are o zi aglomerată. Sau că nu poartă acea discuție cu tine pentru că nu știe ce să spună astfel încât să nu dea naștere unui conflict. Alegerea acestor semnificații te vor conduce într-un alt tip de emoție.
Descoperă și cum gestionezi atacurile de panică care pot fi provocate de astfel de gânduri și stări.
Un alt factor cheie în oferirea de semnificații îl reprezintă cuvintele folosite. Cum te simți dacă cineva îți spune că ai greșit? Și cum te simți dacă îți spune că ești incapabil?
Sunt șanse să nu te simți foarte bine, indiferent de nivelul tău de control emoțional, chiar și dacă doar te gândești la ultima situație, darămite dacă se întâmplă în realitate.
Exemplul de mai sus ilustrează cât de importante sunt cuvintele și cât de mult setează ele cadrul perspectivei din care privim fiecare experiență.
Gândește-te la cuvintele pe care obișnuiești să le folosești, mai ales dacă înceci să facă schimbări majore în viață. Orice cuvinte pe care le atașezi experienței tale devin experiența ta.