Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă și cum s-o identifici

Publicat pe 21 ianuarie 2022

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă și cum s-o identifici

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare comună, cronică și de lungă durată în care o persoană are gânduri, imagini sau obsesii și/sau comportamente (compulsii) incontrolabile și pe care simte nevoia de a le repeta mereu. Aceste gânduri îi provoacă stări negative, stres și anxietate.

Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă pot avea gânduri obsesive, comportamente repetitive sau ambele. Aceste simptome pot influența toate aspectele vieții, cum ar fi activitatea profesională, școala și relațiile personale.

Obsesiile sunt gânduri repetate, îndemnuri sau imagini mentale care provoacă emoții negative și anxietate. Simptomele comune includ:

  • Frica de viruși, germeni sau contaminare;
  • Gânduri negative nedorite, interzise sau tabu, care implică sex, religie sau vătămare;
  • Gânduri agresive față de alții sau față de sine;
  • Dorința de a avea lucrurile simetrice sau într-o ordine perfectă.

Compulsiile sunt comportamente repetitive pe care o persoană cu această tulburare simte nevoia să le facă drept răspuns la un gând obsesiv. Compulsiile comune includ:

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

  • Spălare excesivă pe mâini;
  • Aranjatul lucrurilor într-un mod special, precis;
  • Verificarea repetată a lucrurilor, cum ar fi verificarea în mod repetat pentru a vedea dacă ușa este încuiată sau dacă este oprit cuptorul;
  • Numărarea repetitivă.

Tulburarea obsesiv-compulsivă: cazuri cronice sau doar ticuri?

Nu toate comportamentele sau gândurile repetitive sunt compulsii. Mulți oameni verifică de două ori dacă au încuiat ușa. O persoană cu tulburare compulsiv obsesivă își petrece ore întregi într-o singură zi cu aceste gânduri sau activități. Viața de zi cu zi, munca și relațiile personale sunt afectate datorită acestor gânduri sau comportamente obsesive.

Alții, au doar gânduri intruzive și consideră că prezintă de fapt o tulburare de personalitate.

Unele persoane cu tulburare obsesiv-compulsivă au doar o tulburare de ticuri. Ticurile de motricitate sunt mișcări bruște, scurte, repetitive, cum ar fi clipirea ochilor, dar și alte mișcări ale ochilor, strâmbarea feței, ridicarea din umeri și smucirea capului sau a umărului. Ticurile vocale obișnuite includ sunete repetitive de curățare a gâtului, mirosit sau mormăit.

Procesul de rumegare a gândurilor din nou și din nou este foarte toxic pentru individul care se frământă astfel. Inclusiv sănătatea lui fizică poate fi afectată pe termen lung dacă va continua cu astfel de gânduri negative repetitive.

Tips-uri pentru a scăpa de gândurile obsesive

Mută focusul pe altceva

Când observi că mintea ta începe să se gândească la lucrurile negative, acționează într-o direcție diferită. Ocupă-te cu o activitate care te face să schimbi focusul de pe acele gânduri obsesive. Sună un prieten, fă mișcare fizică, uită-te la un film, pictează, ocupă-te cu treburile casei.

Plănuiește să acționezi

În loc să ai gânduri obsesive, mai bine ia o decizie practică pentru tine, ceva ce știi că este benefic atât pentru tine, cât și pentru toți cei implicați, și acționează în acea direcție. De exemplu, dacă te frămânți în legătură cu anumite situații legate de viața de cuplu, decât să te îngrijorezi, mai bine discuți direct cu partenerul și îl întrebi pe el.

Pune sub semnul întrebării propriile gânduri

Gândurile noastre sunt trecătoare. Ele nu reprezintă realitatea și nici adevărul. Un gând este percepția ta despre realitate. Este filtrul prin care tu alegi să vezi lumea. Felul în care vezi anumite lucruri este condiționat de mediul familial, spre exemplu. Însă gândurile tale sunt ale tale pentru a le schimba. Doar tu poți face lucrul acesta pentru tine.

Meditează

În esență, meditația presupune eliberarea minții de gânduri. O astfel de practică este foarte utilă în această situație. Fixează un punct pe perete și continuă să privești acel punct minute și chiar zeci de minute în șir. Practica meditației calmează mintea și te aduce cu atenția în interiorul tău.

Înțelege-ți triggerele

Observă care sunt acele evenimente, cuvinte, întâmplări care reprezintă cauza tulburării obsesiv-compulsive. Încearcă să-ți răspunzi la întrebarea „de ce am gânduri obsesive”. După ce le identifici, evită să te mai expui lor.

Schimbă-ți stilul de viață

Fii proactiv în a-ți rezolva problemele. Când cauți vinovați în afara ta, te poziționezi în tipar de victimă. Dacă nu ești parte din problemă, nu vei fi nici parte din soluție. Managementul minții poate fi realizat cu succes când devii proactiv și practici exercițiu fizic cardio intens. Creează-ți un sistem de suport format din familie și prieteni care te pot ajuta în momentele dificile și te susțin în a-ți clădi o încredere în tine solidă și durabilă.

Lucrează cu un coach

Un profesionist te poate ajuta să-ți gestionezi gândurile negative, să îți crești stima de sine și să atingi obiectivele de viață pe care ți le dorești. Sănătatea ta mentală este prioritară.

Tulburarea obsesiv-compulsivă se vindecă parțial, cu efortul tău

Nu lăsa tulburarea obsesiv-compulsivă netratată. Devino cea mai bună versiune a ta în fiecare zi, cu ajutorul cursului de programare neurolingvistică pe care ți l-am pregătit.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!