Simptomele uzuale ale emoțiilor negative

Publicat pe 17 ianuarie 2022

Simptomele uzuale ale emoțiilor negative

Emoțiile negative pot fi descrise ca orice fel de trăire pe care o simți în corpul tău și care te face să-ți pierzi pofta de viață și cheful de activități. De multe ori, ele îți induc o stare mizerabilă.

Aceste emoții te fac să nu te mai placi pe tine însuți sau pe cei din jurul tău. Emoțiile negative îți reduc încrederea în tine, stima de sine și îți scad mult calitatea vieții. 

Emoții negative: exemple pe care și tu le-ai trăit

Uite câteva exemple de emoții negative pe care poate le-ai experimentat:

  • tristețea;
  • furia;
  • ura;
  • gelozia;
  • invidia;
  • resentimentul;
  • mânia;
  • îngrijorarea.

Cu toate acestea, în contextul potrivit, aceste emoții sunt complet naturale și, uneori, chiar utile. Emoțiile negative îți pot atenua entuziasmul pentru viață, în funcție de cât timp le lași să te afecteze și de modul în care alegi să le exprimi. Nu uita că nimeni nu te poate face să te simți într-un anume fel fără permisiunea ta.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

Te pot împiedica să gândești și să te comporți rațional. Din cauza emoțiilor negative accentuate, nu vei putea să vezi situațiile de viață cu care te confrunți în adevărata lor lumină, ci le vei percepe distorsionat.

Când simți intens emoții negative, vei percepe trunchiat realitatea, vei vedea doar acele lucruri care te fac să te simți rău, îți vei aminti evenimentele neplăcute din viață și din relații. Lucrul acesta duce la prelungirea nervilor, a supărării, a furiei sau a tristeții.

Practic, ești într-un cerc vicios. Te gândești la ceva neplăcut, simți o emoție negativă, ai alte gânduri negative și apoi îți amplifici și mai mult stările neplăcute. Ești ca într-o roată a hamsterului, lucru care te împiedică să te bucuri de viață așa cum meriți.

Ce sunt emoțiile negative

Emoțiile negative au adesea o exprimare inadecvată: fie îți faci ție însuți rău prin faptul că te frămânți în interior și reprimi ceea ce simți, fie faci altora rău pentru că manifești furia într-un mod agresiv prin cuvinte sau gesturi violente.

A ține spațiul pentru a-ți da voie să simți o emoție negativă, fără să îi asociezi un comportament agresiv, este ceva ce poți învăța prin exercițiu. Cu cât mai mult practici, cu atât mai natural îți va fi să simți emoția fără să manifești comportamentul asociat.

Emoțiile noastre sunt reacții complexe în corpul nostru și implică multe procese biologice și fiziologice. Creierul nostru răspunde la gândurile pe care le avem eliberând hormoni și substanțe chimice, care ne trimit într-o stare de excitare. Toate trăirile apar în acest fel, fie că sunt emoții pozitive sau negative.

Indiferent ce simți, în corpul tău se petrece un proces complex și adesea nu ai abilitățile de a face față sentimentelor negative. De aceea, îți este greu să treci peste ele atunci când le experimentezi.

Dar nu este vina ta. Nu ai primit uneltele necesare pentru a face față acestor trăiri negative. Despre cine este responsabil de emoțiile tale am vorbit pe blog. Nu uita niciodată că tu ești singurul care le poate controla.

Emoții negative: simptome frecvente

  • Lipsa energiei în corp poate fi un simptom al depresiei;
  • Pierderea interesului pentru activități care cândva îți făceau plăcere;
  • Stare de agitație în corp;
  • Tremuratul mâinilor, bătăile rapide ale inimii, respirația mai rapidă pot fi simptome ale stresului, sentimentului de panică sau al furiei;
  • Retragerea sau izolarea față de ceilalți;
  • Desfășurarea unor activități ce implică riscuri atunci când nu îți mai pasă dacă ești bine sau nu, dacă mori sau nu;
  • Lipsa îngrijirii: nu te mai hrănești corespunzător, nu mai dormi bine, nu te mai speli, nu îți mai faci toaleta la fel de frecvent ca înainte;
  • Pierderea apetitului sexual;
  • Lipsa speranței;
  • Sentimentul de a fi depășit de situațiile vieții;
  • Senzația că nu meriți, că nu ai valoare sau că nu ești valorizat;
  • Probleme de memorie sau de concentrare;
  • Comportament compulsiv și dezvoltarea de adicții: diverse ticuri nervoase, dependența de dulciuri, de alcool, de jocuri pe calculator sau de alte activități din care nu te poți opri la voință;
  • Lipsa energiei chiar și pentru activități minime în casă sau la birou.

Gestionarea emoțiilor negative

Există o serie de strategii eficiente pentru a face față emoțiilor negative. Acestea pot include:

Nu hiperanaliza ceea ce se întâmplă în viața ta. Când te gândești încontinuu la un eveniment neplăcut, vei simți în mod cert o emoție negativă. Alegerea gândurilor este ceva ce poți controla prin practică frecventă.

Acceptă cum te simți și permite-ți să ai acele emoții pentru 90 de secunde. Nu te învinovăți pentru sentimentele și emoțiile tale. Ești aici unde ești. Ești așa cum ești. Și e perfect în regulă. E ok să simți gelozie, frustrare, invidie, furie sau tristețe. Ești om, iar emoțiile fac parte din viața noastră.

Devino proactiv în a-ți crea stări emoționale pozitive. Nu aștepta să te simți bine din senin. Dezvoltă o practică în viața ta prin care să te întrebi mereu: „Ce pot să fac acum pentru a mă simți extraordinar?”. În felul acesta, preiei controlul asupra felului cum te simți.

Fă exercițiu fizic aerobic. Activitățile cardio care îți fac inima să bată mai repede și mai tare, de tipul alergat sau sărituri, îți scad nivelul de substanțe chimice ale stresului, în special cortizolul. Activitatea fizică intensă îți echilibrează stările emoționale prin creșterea nivelului de serotonină și dopamină din corp.

Lasă trecutul deoparte, chiar dacă el s-a petrecut acum câteva minute sau acum zeci de ani. Amintirea constantă a evenimentelor negative îți fură prezentul și te face să te simți rău. Stările de rău în timp duc la îmbolnăvirea corpului.

Eliberează-te de emoțiile negative

Ignorarea emoțiilor ca și cum ele nu ar exista nu este cel mai sănătos mod de a le face față. În general, asta nu le face să dispară, dar le poate face să reapară în moduri diferite și chiar mai puternice. Emoțiile tale acționează ca semnale de alarmă pentru tine că ceea ce faci în viața ta funcționează sau nu.

Emoțiile negative sunt rezultatul gândurilor tale despre un eveniment. Modul în care interpretezi ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă acum în viața ta poate modifica modul în care trăiești evenimentul și decide dacă îți provoci sau nu stres. Scopul emoțiilor tale este să te facă să vezi problema reală, astfel încât să poți face modificările necesare în viața ta.

Ai grijă de tine! Urmărește conferința Puterea ascunsă a minții și descoperă cum să îți controlezi mai bine trăirile și stările prin care treci zilnic.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!