Anxietatea și gândurile negre sau cum gestionezi atacurile de panică

Publicat pe 12 ianuarie 2022

Anxietatea și gândurile negre sau cum gestionezi atacurile de panică

Tuturor ni s-a întâmplat să ne gândim prea mult sau să ne enervăm în legătură cu un eveniment din viața noastră. Anxietatea este însă o îngrijorare puternică pe care nu o poți controla. Pot apărea episoade bruște de panică, de frică, cu bătăi intense ale inimii, cu tremurat și cu transpirat.

Acesta este atacul de panică. 

Atac de panică: semne care îți spun că se apropie

Printre simptomele atacurilor de panică se pot întâlni:

  • Palpitații, bătăi puternice ale inimii;
  • Transpiraţie;
  • Greaţă;
  • Senzație de incapacitate de a respira sau senzație de sufocare;
  • Senzație de leșin sau amețeală;
  • Amorțeală sau ace;
  • Dureri toracice sau senzație de apăsare a pieptului;
  • Tremur în membre;
  • O urgență de a merge la toaletă.

Persoana care are atacuri de panică este indicat să solicite ajutor specializat și să facă o schimbare în viața ei pentru a reduce stresul. Cu puțin efort vei putea spune la un moment dat „am scăpat de anxietate definitiv”.

Descarcă acum gratuit

Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit ebook-ul Cele 10 secrete ale fericirii.

O dietă echilibrată, limitarea alcoolului și a cofeinei, plimbări în aer liber, alocarea frecventă a unui timp pentru introspecție sunt câteva modalități pe care le poți practica pentru a fi bine cu tine. Încrederea în tine este și ea importantă.

În momentul în care anxietatea ia amploare se poate instala atacul de panică. Vei regăsi mai jos câteva sugestii despre ce poți face pentru a-ți relaxa mintea și a-ți gestiona gândurile negative.

Atac de panică: ce să faci dacă te afli în această situație

Rămâi acolo unde ești când atacul de panică are loc

Nu pleca din respectivul loc până când nu îți regăsești liniștea interioară. Mai mult decât atât, rămâi și din punct de vedere mental în momentul prezent. Anxietatea este o stare a minții orientată spre viitor. Adresează-ți întrebări de tipul: „Ce se întâmplă chiar acum? Sunt în siguranță? Este ceva ce trebuie să fac acum?”.

Conștientizează că ai un atac de panică

În momentul în care ești conștient de situația în care te afli, începi ușor să-ți revii. Dă-ți seama că ești în siguranță, că ai un atac de panică, este inofensiv, este temporar și că ești bine. Persoanele care au atacuri de panică au senzația că mor sau că vor suferi un atac de cord. De aceea, este important să conștientizezi că ești în siguranță și că este o stare care va trece.

Învață să-ți controlezi respirația

Adesea, în timpul unui atac de panică corpul se hiperventilează pentru că persoana care suferă atacul respiră foarte rapid. Practică respirațiile lente atât pe inspirație cât și pe expirație în momentele tale de liniște. Numeri lent până la 6 în timp ce inspiri și apoi numeri din nou până la 6 în timp ce expiri. Te poți folosi de degetele de la mână pentru astfel de respirație lentă. Practicat des, corpul tău va memora acest mod de respirație. Cu cât practici mai mult, cu atât mai rapid corpul tău își va aminti automat acest tip de respirație lentă în timpul atacului de panică. 

Spune afirmații pozitive

Modelează-ți percepția cu ajutorul afirmațiilor pozitive de tipul: „Sunt din ce în ce mai bine”, „Îmi revin ușor și natural”, „Sunt bine, totul e ok”.

Folosește regula 3-3-3

Privește în jur și numește 3 lucruri pe care le vezi. Apoi numește 3 sunete pe care le auzi. În final, numește 3 părți din corpul tău. Acestea pot fi braț, umăr, picioare.

Pune la îndoială gândurile negative

Cel mai probabil în timpul atacului de panică și înainte de acesta au fost anumite gânduri care au declanșat această reacție în corpul tău. Scapă de gândurile negative cât mai repede. Conștientizează-le și pune-le la îndoială prin întrebări. Poți folosi întrebări de tipul „Cine spune asta și cu ce autoritate?”, „Și dacă nu e adevărat?”, „Ar putea fi și altfel?”, „Ce dovezi am că de fapt este altfel?”.

Abține-te de la a mânca dulciuri

Zahărul crește și mai mult starea de anxietate.

Atacurile de panică se vindecă

A deveni conștient de gândurile pe care le ai și de ce se petrece în mintea ta înainte ca atacul de panică să apară, te poate ajuta să observi tiparul tău de a-ți crea atacul de panică. 

Cei mai mulți oameni care au atacuri de panică au impresia că acest moment apare pur și simplu. Realitatea este că el este indus de gândurile pe care le ai, de semnificațiile pe care tu le dai evenimentelor din viața ta. Vezi și cum combați gândurile intruzive.

Dacă te îngrijorezi și te superi din orice lucru, prin repetiție, temerile combinate cu sentimentul de neputință pot duce la atac de panică. 

De fiecare dată când observi în mintea ta că apar gânduri de îngrijorare, de supărare, de neliniște mută focusul pe altceva și spune-ți: „Bine că am…” sau “Bine că sunt…”.

Atacul de panică este ceva ce poți schimba în viața ta. Nu este o boală, nu este ceva permanent, ci stă în puterea ta să îți controlezi gândurile și emoțiile și să te simți bine în fiecare moment.

Construiește-ți încrederea în sine pe piloni stabili, care să-ți mențină echilibrul psihic mult dorit. Te invit la cursul online cu exerciții și întrebări din coaching.

Cadoul Ninei pentru tine

Porneşte în călătoria ta, cu un dar de bun augur de la Nina. Fie că vrei să-ţi schimbi cariera, că îţi cauți rostul sau vindecarea, există câte un dar pentru fiecare.

Aboneaza-te pentru a primi sfaturi de la Nina pe email

Vrei inspiraţie, sfaturi şi energie pentru o nouă săptămână, în inbox-ul tău? Alătură-te comunității Școala de Coaching!